28/04/2024

Κίνα και Ρωσία απέχουν καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα που καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούτι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την Τετάρτη ένα ψήφισμα των ΗΠΑ που καταδικάζει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ, μηδέν ψήφους κατά και τέσσερις αποχές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Αλγερία και τη Μοζαμβίκη. Η Αλγερία, το νεότερο μέλος του συμβουλίου από τον αραβικό κόσμο, θεωρείται ως κοντά στην Κίνα και τη Ρωσία και θα είναι στο συμβούλιο μέχρι το 2025. Εκτός από την καταδίκη των επιθέσεων, το ψήφισμα απαιτεί την απελευθέρωση του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader, το οποίο αιχμαλωτίστηκε από τους Χούτι τον Νοέμβριο. Το ψήφισμα σημειώνει επιπλέον τα δικαιώματα των κρατών μελών του ΟΗΕ να υπερασπίζονται τα πλοία τους από επιθέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου. Το κείμενο συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αφού το συμβούλιο απέρριψε τις τροπολογίες που πρότεινε η Ρωσία. Ο πρεσβευτής Vasily Nebenzya είπε ότι η Ρωσία αντιτίθεται στη γλώσσα του ψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, ταυτίζει την προστασία των εμπορικών πλοίων με την αυτοάμυνα. Η αμερικανίδα διπλωμάτης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παίζει πολιτική» προτείνοντας τροπολογίες την τελευταία στιγμή. Η Ρωσία απείχε  από την τελική ψηφοφορία.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και χρόνια, αλλά έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στοχεύοντας πλοία που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Χούτι να μην επιτεθούν σε πλοία και έχουν εμπλακεί σε αμυντικές ενέργειες κατά των επιθέσεων, αλλά απέτυχαν να τους εμποδίσουν να συνεχίσουν. Την Τρίτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αμερικανικό και το βρετανικό ναυτικό κατέρριψαν 21 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των Χούτι σε άλλη επίθεση.

Οι επιθέσεις των Χούτι έχουν επηρεάσει σοβαρά την παγκόσμια ναυτιλία και την κυκλοφορία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk της Δανίας αποφεύγουν την πλωτή οδό μέχρι νεωτέρας. Τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι οι μεταφορές εμπορευμάτων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 35% την πρώτη εβδομάδα του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Ο Δύσκολος Εμφύλιος Πόλεμος της Υεμένης

Τα πλοία απομακρύνονται από την Ερυθρά Θάλασσα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024