28/04/2024

Από τη Χεζμπολάχ μέχρι τους Χούτι: οι κίνδυνοι ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή- Ο ρόλος του Ιράν και οι βομβαρδισμοί

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια εποχή που να υπάρχει τόσος κίνδυνος, ανασφάλεια και αστάθεια στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. «Τα φώτα αναβοσβήνουν απολύτως κόκκινα στο παγκόσμιο ταμπλό».

Ο Κάμερον αναφερόταν, πάνω απ’ όλα, στην περιφερειακή αστάθεια που δημιούργησε ο πόλεμος στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα σε περισσότερους από 60 στόχους στην Υεμένη, με στόχο να υποβαθμίσουν την ικανότητα της πολιτοφυλακής Χούτι να χτυπά φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και ο υπουργός Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν είπε την Πέμπτη: «Δεν νομίζω ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται». Όμως, όπως ο Κάμερον, αναγνώρισε  «υπάρχουν πολλά σημεία κινδύνου».

Το βράδυ της Τρίτης οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα τρίτο στρατιωτικό χτύπημα κατά βαλλιστικών πυραύλων των Χούτι στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το χτύπημα κατέστρεψε τέσσερις πυραύλους που η Κεντρική Διοίκηση του Πενταγώνου είπε ότι αποτελούν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και των κοντινών υδάτων.

Το χτύπημα σημειώθηκε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που οι Χούτι αψήφησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους της εκτοξεύοντας πυραύλους σε διερχόμενα πλοία. Η ομάδα κατέστρεψε χθες ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο και ένα εμπορικό πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας τη Δευτέρα, μετά την απόπειρα να χτυπήσει αμερικανικό πολεμικό πλοίο την προηγούμενη μέρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα δύσκολες επιλογές, σύμφωνα με αναλυτές: να διατάξει άλλη μια έκρηξη χτυπημάτων, που θα κινδύνευε να διευρύνει περαιτέρω τον πόλεμο ή να συμβιβαστεί με πιο περιορισμένες ανταλλαγές που δεν θα έλυσαν απαραίτητα την απειλή για τα εμπορικά πλοία. Οι ηγέτες των Χούτι λένε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, δηλώνοντας αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. «Δεν ψάχνουμε για πόλεμο. δεν επιδιώκουμε να το επεκτείνουμε», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να αμυνόμαστε εναντίον τους και να τους αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται».

Αλλά οι Χούτι απέχουν πολύ από το να είναι οι μόνοι παίκτες στην περιοχή οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της έντασης και κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τί θα μπορούσε να επισπεύσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Πώς θα μπορούσε να συμβεί μια τυχαία κλιμάκωση

Έχουν περάσει 102 ημέρες από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και καθώς η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για την διεύρυνση του πολέμου η οποία θα οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τα πλήγματα ΗΠΑ/ΗΒ στην Υεμένη, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, ήρθαν ως απάντηση σε 26 επιθέσεις της πολιτοφυλακής Χούτι που υποστηρίζεται από το Ιράν σε πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα – θέτοντας σε κίνδυνο μια σημαντική εμπορική οδό που συνδέει Ασία προς Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι Χούτι λένε ότι οι επιθέσεις τους θα σταματήσουν μόνο όταν «σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας».

Οι επιθέσεις έπληξαν συστήματα ραντάρ, χώρους αποθήκευσης και εκτόξευσης drones. Η επιχείρηση έχει σκοπό να αποκαταστήσει την αποτροπή και να προσφέρει κάποια προστασία στην εμπορική ναυτιλία.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times λένε ότι οι Χούτι διατηρούν περίπου τα τρία τέταρτα της ικανότητάς τους γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν την κατάσταση στην παγκόσμια ναυτιλία. 

 «Αν δεν ενεργήσετε εναντίον των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, θα δείτε περισσότερες επιθέσεις», δήλωσε  ο Ντέιβιντ Κάμερον. Μια δήλωση που μπορεί να σημαίνει περισσότερα χτυπήματα τις επόμενες ημέρες. 

 «Οι Χούτι είναι πολύ πιο έξυπνοι, προετοιμασμένοι και καλά εξοπλισμένοι από ό,τι πολλοί δυτικοί σχολιαστές συνειδητοποιούν», δήλωσε ο Φαρέα αλ Μουσλίμι, από το πρόγραμμα Chatham House στη Μέση Ανατολή. 

 

Το Tit-for-tat Ισραήλ Χεζμπολάχ 

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η κύρια ανησυχία του Ισραήλ για την ασφάλεια ήταν η κατάσταση στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, όπου οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ είναι συγκεντρωμένες και έχουν εμπλακεί εδώ και πολύ καιρό σε χαμηλού επιπέδου ανταλλαγές με τις δυνάμεις του IDF στην άλλη πλευρά. Ο ανταποκριτής διεθνούς ασφάλειας του Guardian, Τζέισον Μπερκ  αποκαλεί την Χεζμπολάχ ως  «το μεγαλύτερο και πιο ικανό μέλος του «άξονα αντίστασης» [του Ιράν]», των δυνάμεων πληρεξουσίου σε όλη τη Μέση Ανατολή υπό την επιρροή της Τεχεράνης.

«Είναι πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Περισσότεροι στρατιώτες, πιο έμπειροι σε κάτι πιο κοντά στον συμβατικό πόλεμο, με ένα τεράστιο απόθεμα πιο ισχυρών και ακριβέστερων όπλων. Θα μπορούσαν ουσιαστικά να συντρίψουν την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα εάν εκτοξεύσουν αρκετές από αυτές ταυτόχρονα».

Περίπου 80.000 Ισραηλινοί έχουν εκκενωθεί από κοινότητες κοντά στα σύνορα εν μέσω φόβων για μια εισβολή παρόμοια με την επίθεση της Χαμάς στο νότο – και ενώ αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, η αυξημένη συχνότητα ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού στο Ισραήλ έκανε αδύνατη την επιστροφή των εκτοπισθέντων.

Οι στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ ανώτερων διοικητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και επεισόδια, όπως μια επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους της Χεζμπολάχ που σκότωσε δύο άτομα, θεωρήθηκαν ως δυνητικά κλιμακωτές και ως παραβίαση των αποδεκτών «κανόνων» των συνεχιζόμενων αψιμαχιών.

Καμία πλευρά δεν έχει όρεξη να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, σύμφωνα με τον Μπερκ. «Ρεαλιστικά, το Ισραήλ δεν έχει την ικανότητα για άλλη σύγκρουση – πρέπει να αποσύρει στρατεύματα από τη Γάζα για να τα στείλει στο βορρά, και αυτό έχει κόστος. Η Χεζμπολάχ δεν θέλει ακόμη πόλεμο και οι Ιρανοί δεν θέλουν να τους δουν άσχημα υποβαθμισμένους, που είναι το καλύτερο σενάριο».

Όμως, όσο περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ατυχήματος που αφήνει την άλλη πλευρά να αισθάνεται αναγκασμένη να ανταποκριθεί. Την ημέρα μετά την κηδεία ενός από τους ανώτερους διοικητές που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στη βόρεια βάση διοίκησης του Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο περιστατικό – «Τι θα είχε συμβεί όμως αν ένας ανώτερος στρατηγός και μερικοί βοηθοί του είχαν σκοτωθεί;»

Μια νέα αφίσα προπαγάνδας στα Φαρσί και τα Εβραϊκά είναι αναρτημένη σε μια πλατεία της Παλαιστίνης στην Τεχεράνη. Ετοιμάστε τα φέρετρα γράφει χαρακτηριστικά.

Το Ιράν έχει  ιστορία αποφυγής σύγκρουσης – αλλά συμβαίνουν ατυχήματα

Κεντρικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι η στρατηγική του Ιράν να βασίζεται σε ημιαυτόνομους πληρεξούσιους σε όλη την περιοχή – μένοντας σε απόσταση αναπνοής από οποιαδήποτε βία ενώ ασκεί την επιρροή του. «Υπάρχει μακρά ιστορία κρατών που χρησιμοποιούν πληρεξούσιους στην περιοχή, που πηγαίνει δεκαετίες πίσω», είπε ο Μπερκ. «Αλλά είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε οτιδήποτε συγκρίσιμο με αυτό που κάνει το Ιράν σήμερα, στην περιοχή ή σε όλο τον κόσμο».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούτι, οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν στοχεύσει δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία από τις 7 Οκτωβρίου.  Το Ισραήλ σκότωσε επίσης έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό, τον Σέιντ Ραζί Μουσαβί, στη Δαμασκό – και έχει κατηγορηθεί για την έκρηξη στη Βηρυτό που σκότωσε έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ-Αρούρι.

«Όλα αυτά είναι ένα μήνυμα προς την Τεχεράνη», είπε ο Τζέισον Μπερκ. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές να μείνουν μακριά από μια άμεση αντιπαράθεση: ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε να διαχωρίσει τα χτυπήματα κατά των Χούτι από τους Ιρανούς χορηγούς τους, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει ιδιωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη ότι «εμείς» είμαι σίγουρος ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

Το ίδιο το Ιράν «παράγει επιθετική και εμπρηστική ρητορική εναντίον του «μεγάλου Σατανά» – των ΗΠΑ – και του «μικρού Σατανά» – του Ισραήλ– εδώ και δεκαετίες», είπε ο Τζέισον. «Όμως ήταν επίσης προσεκτικοί για να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση – υπήρξαν πολλές ευκαιρίες και η Τεχεράνη συστηματικά απομακρύνθηκε από αυτό».

«Παραμένει γεγονός ότι όλοι οι βασικοί ηθοποιοί διστάζουν να δουν μια κλιμάκωση – προς το παρόν, ούτως ή άλλως», είπε ο Τζέισον. «Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάει κάτι άσχημα».


Θανατηφόρα ιρανικά χτυπήματα στο Ιράκ και το Πακιστάν πυροδοτούν τις περιφερειακές εντάσεις

Το Ιράν έπληξε τους γείτονές του Πακιστάν και Ιράκ με πυραυλικές επιθέσεις την Τρίτη, προκαλώντας έντονες καταγγελίες και από τις δύο χώρες και αυξάνοντας τους φόβους ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, το Ιράν χρησιμοποίησε τις δυνάμεις πληρεξουσιών του εναντίον του Ισραήλ και των συμμάχων του. Ωστόσο, την Τρίτη, είπε ότι οι τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις της ήταν ως απάντηση σε τρομοκρατικές επιθέσεις εντός των συνόρων του.

Ωστόσο, τα πλήγματα πυραύλων αύξησαν την ένταση σε μια περιοχή όπου η σύγκρουση έχει αγγίξει τώρα τουλάχιστον πέντε έθνη.

«Συμβάλλουν στην κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων — και πρέπει να σταματήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά το χτύπημα στο Ιράκ. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, κατήγγειλε επίσης την επίθεση στο Ιράκ.

Το Ιράκ ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι χτυπήθηκε από επίθεση στην περιοχή του Κουρδιστάν, η οποία σκότωσε πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 11 μηνών. Ώρες αφότου η ιρακινή κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη και κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθεί για το χτύπημα, το Πακιστάν είπε ότι είχε επίσης χτυπηθεί από το γείτονά του.

 

Πλάνα από τις συνέπειες των πυραυλικών επιδρομών του Ιράν σε πακιστανικό έδαφος

 

 

«Το Πακιστάν καταδικάζει σθεναρά την απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του από το Ιράν και το χτύπημα εντός πακιστανικού εδάφους, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αθώων παιδιών και τον τραυματισμό τριών κοριτσιών», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση. «Αυτή η παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν είναι εντελώς απαράδεκτη και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες». Η πυραυλική επίθεση στο Πακιστάν, ένα κράτος με πυρηνικά όπλα, έπληξε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή την Τρίτη.

 

 

Το χτύπημα στο Ιράκ, το οποίο έχει στενούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν, έπληξε την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης και αφορούσε βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσαν ότι σκότωσε τέσσερις πολίτες.

Και στις δύο περιπτώσεις, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι καταδιώκουν τρομοκράτες που κατηγορούν ότι βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στο έδαφός τους. Αυτόν τον μήνα, βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 84 άτομα σε μια πομπή μνήμης για τον Κασέμ Σολεϊμανί και τον Δεκέμβριο, μια επίθεση σε αστυνομικό τμήμα σκότωσε τουλάχιστον 11 αξιωματικούς.

 

Πλάνα από τους ιρανικούς πυραύλους να χτυπούν στόχους στο Ιράκ


Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και του Πακιστάν απέρριψαν τις δικαιολογίες του Ιράν. 
Οι ενέργειες του Ιράν έγιναν εν μέσω διαδεδομένων φόβων ότι ο καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη και πιο θανατηφόρα περιφερειακή σύγκρουση. Ήδη, έχει πυροδοτήσει μια σύγκρουση χαμηλού επιπέδου μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων πληρεξουσίων και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία κατήγγειλαν την ιρανική επίθεση στο Ιράκ, η οποία πυροδότησε σειρήνες στο προξενείο των ΗΠΑ και ανάγκασε το αεροδρόμιο στο Ερμπίλ να αναστείλει τις πτήσεις.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Ιράν στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τις γενικές του προθέσεις στην περιοχή. Ιδιωτικά, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αποφύγουν μια μεγαλύτερη σύγκρουση. Αλλά έχουν κάνει επίσης  δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις ομάδων που υποστηρίζει η χώρα στην περιοχή και τη σημασία τους για τη διατήρηση της πίεσης στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι, που δραστηριοποιούνται από την Υεμένη, διακόπτουν την παγκόσμια ναυτιλία επιτιθέμενοι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Χεζμπολάχ εξαπολύει πλήγματα στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο. Ιρακινές πολιτοφυλακές που συνδέονται στενά με το Ιράν έχουν στοχοποιήσει βάσεις και στρατόπεδα των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία περισσότερες από 130 φορές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εκτός από το χτύπημα του Πακιστάν και του Ιράκ, το Ιράν τις τελευταίες ημέρες έχει πλήξει και τη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην ιρανική πομπή μνήμης, έχει παρουσία στην Ιντλίμπ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει δημόσια αντίρρηση από τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει στενά συμμαχική σχέση με το Ιράν.

Η πυραυλική επίθεση στο Ιράκ δημιούργησε σφήνα —τουλάχιστον προσωρινά— μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης.

Το Ιράκ υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ιρανική «επιθετικότητα», ανέφερε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την Τρίτη. Και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ, Κασέμ αλ-Αράτζι, χαρακτήρισε την ιρανική εξήγηση για τα χτυπήματά του αβάσιμη.

«Το σπίτι που βομβαρδίστηκε ανήκε σε έναν άμαχο επιχειρηματία», είπε ο αλ-Αράτζι, ο οποίος έσπευσε στο Ερμπίλ από τη Βαγδάτη λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό.

Ο αλ-Αράτζι, ο οποίος είναι ο κύριος άνθρωπος της ιρακινής κυβέρνησης σε μια σειρά ευαίσθητων ζητημάτων που σχετίζονται με το Ιράν, έχει μακρά ιστορία στενής συνεργασίας με την Τεχεράνη και σπάνια ασκεί δημόσια κριτική. Τα σχόλιά του την Τρίτη υποδηλώνουν ότι η Βαγδάτη πίστευε ότι υπονομευόταν από τη γείτονά της.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν ο Peshraw Dizayee, ένας Κούρδος επιχειρηματίας και η κόρη του, Zhina. η μπέιμπι σίτερ της, αλλοδαπή υπήκοος. Ο Peshraw Dizayee  ήταν ένας από τους σημαντικότερους Κούρδους επιχειρηματίες, στενά συνδεδεμένος με τη Μοσάντ και καθοδηγητής της πολιτικής ηγεσίας του λεγόμενου ιρακινού Κουρδιστάν

Το χτύπημα στο Ερμπίλ μπορεί να ήταν μια προσπάθεια να πειστούν οι Ιρανοί ότι παρά την αποτυχία των δυνάμεων πληροφοριών και ασφαλείας της Τεχεράνης να αποτρέψουν την επίθεση στην μνημόσυνη πορεία, η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για να τιμωρήσει τους δράστες, είπαν αναλυτές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Φρουροί της Επανάστασης στοχεύουν το Κουρδιστάν. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις το 2022 και πολλές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019 στο Ιράν, για τις οποίες οι ιρανοί ηγέτες της κυβέρνησης είπαν ότι ενθαρρύνονταν από Ιρανούς αντιφρονούντες στο Κουρδιστάν.

Ωστόσο, η επίθεση αυτή την εβδομάδα συνέβαλε στη σφοδρή πολιτική γύρω από την προσπάθεια της ιρακινής κυβέρνησης να τερματίσει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της. Βρίσκονται στο Ιράκ από το 2014, βοηθώντας τη χώρα να πολεμήσει τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους και να αποτρέψει την επιστροφή του.

Το Ιράν θέλει επίσης τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν επειδή αντιλαμβάνεται την παρουσία τους ως κίνδυνο για την ασφάλεια, δεδομένης της εχθρότητας μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράν και των ΗΠΑ.

Το Ιράκ έχει βρεθεί στη μέση. Το κοινοβούλιο της χώρας – το οποίο περιλαμβάνει πολλούς νομοθέτες με δεσμούς με το Ιράν – ψήφισε πρόσφατα την αποχώρηση των στρατευμάτων. Μετά από ένα χτύπημα των ΗΠΑ που σκότωσε έναν ηγέτη μιας πολιτοφυλακής που συνδέεται με το Ιράν στη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι ανακοίνωσε ότι ήθελε να αρχίσει να αποφασίζει πώς θα πραγματοποιηθεί η αναχώρηση των στρατευμάτων και να συστήσει μια επιτροπή για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες .

Δεν διευκρίνισε ημερομηνία, αλλά πρόσφατες συνεντεύξεις με πολλούς από τους εμπλεκόμενους υποδηλώνουν ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε ότι ήθελε τα στρατεύματα να φύγουν αλλά έκανε λίγα για να επιτύχει αυτό το σκοπό, αυτή τη φορά η αποχώρηση θεωρείται προτεραιότητα.

Το χτύπημα του Ιράν όμως θα μπορούσε να κάνει τις διαπραγματεύσεις πολύ πιο δύσκολες.

Ένας περιορισμός στη διαπραγμάτευση μιας αποχώρησης – εκτός από τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους – ήταν οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν στενή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν επωφεληθεί από τη διαρκή παρουσία των ΗΠΑ. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ προστάτευσαν τους Κούρδους το 2014, όταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έφτασαν σε απόσταση λίγων μιλίων από την κουρδική πρωτεύουσα. Οι Κούρδοι ηγέτες ήταν ήδη απρόθυμοι να εγκρίνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, αλλά η επίθεση στην πρωτεύουσα φαινεται να εμβαθύνει αυτή την άποψη.

«Δεν πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και το χθεσινοβραδινό γεγονός αποτελεί ένδειξη ότι η αστάθεια στην περιοχή εξακολουθεί να διακυβεύεται πολύ», δήλωσε ο Μασούρ Μπαρζανί, ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν, ο οποίος καταδίκασε δριμύτατα την επίθεση στο Ερμπίλ σε ενημέρωση ειδήσεων κατά τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2024 στο Νταβός της Ελβετίας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024