28/04/2024

Η ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας Ισραήλ το μήνυμα ΗΠΑ στο Νταβός

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τρίτη ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μεταπολεμική Γάζα είναι να συνδέσει την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας με τη δημιουργία μιας οδού για την εγκαθίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Γιατί έχει σημασία η δήλωση Σάλιβαν

Τα σχόλια του Σάλιβαν απηχούσαν το ιδιωτικό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να χρησιμοποιήσει μια πιθανή ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ως μοχλό για να συμβιβάσει το Ισραήλ με το σχέδιό του στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τη στρατηγική των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου θα έπρεπε τελικά να αποφασίσει τι είδους πολιτικό χτύπημα θα δεχτεί στο εσωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης. «Η στρατηγική μετά την 7η Οκτωβρίου είναι ότι θέλουμε να δούμε την ομαλοποίηση [μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας] να συνδέεται με έναν πολιτικό ορίζοντα για τους Παλαιστίνιους», είπε ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν έθεσε τέσσερις αρχές για τον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ σχετικά με μια πολιτική διευθέτηση για την επόμενη ημέρα του πολέμου: Η Γάζα δεν θα χρησιμοποιείται  για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, θα επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών της περιοχής, θα δημιουργηθεί  κράτος για τους Παλαιστίνιους και θα δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το φανταστώ αυτή τη στιγμή, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος που παρέχει ειρήνη και ασφάλεια σε όλους. Μπορεί να γίνει. Τα κομμάτια είναι εκεί για να τα συνδυάσουμε. Όχι χρόνια αργότερα, αλλά στο εγγύς μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. 

Ναι, αλλά η κυβέρνηση του Νετανιάχου περιλαμβάνει υπερεθνικιστές που αντιτίθενται ακόμη και σε μικρές προτροπές προς τους Παλαιστινίους. Είναι εξαιρετικά απίθανο να συμφωνήσουν σε μια πορεία προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Ο Σάλιβαν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «έχει εκφράσει αρκετά ισχυρές απόψεις δημόσια για το παλαιστινιακό ζήτημα», αλλά τόνισε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ. «Είναι σταθερή πεποίθηση του Προέδρου Μπάιντεν ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι δύο κράτη με εγγυημένη την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Σάλιβαν.

Η μεγάλη εικόνα

Οι δηλώσεις του Σάλιβαν στο Νταβός ήρθαν καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν φαινόταν να αγωνίζεται να σημειώσει πρόοδο σε δύο πολέμους στους οποίους έχει επενδύσει πολύ. Στη Γάζα, ο Μπάιντεν απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης — και τον Νετανιάχου. Στην Ουκρανία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να συνάψει συμφωνία με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας, η οποία θα μπορούσε να αφήσει ένα άνοιγμα στη Ρωσία. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Δύση και τη Μέση Ανατολή εγείρουν όλο και περισσότερο ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό των δύο κρίσεων από τις ΗΠΑ.

 

Μπορούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή; Ο ρόλος Μπλίνκεν και η Χεζμπολάχ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024