28/04/2024

Ταϊβάν: αναταράξεις στον Ινδο-Ειρηνικό από την εκλογή Λάι

Αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-Τε εξασφάλισε τη νίκη, έλαβε συγχαρητήρια όπως αναμενόταν από την κυβέρνηση Μπάιντεν και ορισμένους στενούς εταίρους των ΗΠΑ στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Έδωσαν τα συγχαρητήριά τους για τη νίκη του και χειροκρότησαν την εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα, και οι δύο χώρες αναφέρθηκαν στον Λάι ως «Δρ. αντί του «εκλεγμένου προέδρου». Η κυβέρνηση Μπάιντεν σημείωσε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν υποστήριξε την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Μια δήλωση των ΗΠΑ ανέφερε: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Δρ. Λάι και τους ηγέτες της Ταϊβάν όλων των μερών για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες, και να προωθήσουμε τη μακροχρόνια ανεπίσημη σχέση μας, σύμφωνα με την πολιτική των ΗΠΑ για μια Κίνα».

Ωστόσο, παραδόξως, ορισμένοι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή προχώρησαν περισσότερο σε δηλώσεις που μοιάζουν σαν πρόκληση για την Κίνα. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδ Ρουμουάλδες Μάρκος τζούνιορ, ο οποίος έχει αποκλίνει σημαντικά από τις πολιτικές του προκατόχου του για ενεργό δέσμευση με την Κίνα, επέλεξε  ισχυρότερους δεσμούς ασφαλείας με την Ουάσιγκτον. Παρά τις πιθανές επιπτώσεις από το Πεκίνο, συνεχάρη τον Λάι για τη νίκη του, τόνισε τα αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν και τον χαρακτήρισε «εκλεγμένο πρόεδρο». Αυτή η στάση υπερβαίνει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου υποστηρικτή της Ταϊβάν, και άλλων περιφερειακών εταίρων των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία και η Νότια Κορέα. Η Κίνα απάντησε σκληρά σε αυτή τη δήλωση.  Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων μπορεί να αποφάσισε ότι πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή  σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. 

Η Ιαπωνία, η οποία οικοδόμησε  στενότερους δεσμούς ασφαλείας στην περιοχή με εταίρους των ΗΠΑ όπως οι Φιλιππίνες και γενικά ενισχύει την προετοιμασία της για μια πιθανή περιφερειακή σύγκρουση, εξέδωσε επίσης μια ισχυρή δήλωση – στην οποία το Πεκίνο απάντησε επίσης. Μετά τη νίκη του Λάι, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα τον συνεχάρη, σημειώνοντας σε δήλωση του υπουργείου ότι η Ταϊβάν είναι «ένας εξαιρετικά κρίσιμος εταίρος και ένας σημαντικός φίλος» της Ιαπωνίας. Το Πεκίνο απάντησε γρήγορα μέσω της πρεσβείας του στην Ιαπωνία δημοσιεύοντας μια δήλωση ότι η Ιαπωνία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Το Πεκίνο επέκρινε επίσης τη Σιγκαπούρη που συνεχάρη τον Λάι για τη νίκη του και υποσχέθηκε να προβεί σε διαβήματα προς την πόλη-κράτος, η οποία έχει από καιρό ισχυρούς άτυπους δεσμούς με την Ταϊβάν.

Από την άλλη πλευρά, αμέσως μετά τις εκλογές, η Κίνα πίεσε το Ναούρου -νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό, παλαιότερα ήταν γνωστό ως “Νησί της Χαράς” –  έναν από τους λίγους εναπομείναντες επίσημους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν, που ήταν σημαντικός για την Ταϊπέι στον Ειρηνικό να διακόψει κάθε επαφή με την Ταϊβάν. Αυτοί οι λίγοι εναπομείναντες διπλωματικοί σύμμαχοι είναι κρίσιμοι για τη διατήρηση της διεθνούς παρουσίας της Ταϊβάν. Η Κίνα έχει πιέσει τους περισσότερους από τους εναπομείναντες επίσημους συμμάχους της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εταίρων της Κεντρικής Αμερικής όπως η Ονδούρα. Τώρα, η Ταϊβάν έχει μόνο δώδεκα διπλωματικούς συμμάχους στον κόσμο. Εάν ο αριθμός  μειωθεί στο μηδέν, κάτι που είναι πράγματι πιθανό, θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ταϊβανέζων αξιωματούχων και τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς.

Οι στενότεροι περιφερειακοί εταίροι της Κίνας, όπως η Καμπότζη, το Λάος και η Μιανμάρ, πιθανότατα θα εκδώσουν δηλώσεις που θα απηχούν την άποψη της Κίνας για το καθεστώς της Ταϊβάν. Για παράδειγμα, οι Μαλδίβες, που φλερτάρουν με την Κίνα, έδωσαν μια δήλωση που έμοιαζε σαν να την έγραψε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Εν τω μεταξύ, άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας πρόκειται να μπερδευτούν. Η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και άλλες χώρες πρόκειται να επιβεβαιώσουν την πολιτική της One China. Ωστόσο, θα αποφύγουν να συγχαρούν ρητά τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ταϊβάν, δίνοντας έμφαση στην έκκληση για ειρηνική επανένωση.

 

Τι σημαίνουν οι γενικές εκλογές της Ταϊβάν για τη χώρα – και τη δημοκρατία παγκοσμίως

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024