27/04/2024

Το Ιράν και το Πακιστάν θα ενισχύσουν τον διάλογο μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Το Πακιστάν και το Ιράν δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να βελτιώσουν τον διάλογο, καθώς και οι δυο χώρες προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντάσεις μετά από θανατηφόρα διασυνοριακά χτυπήματα που απείλησαν τις διπλωματικές σχέσεις.

Οι επιδρομές  νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη συνοριακή περιοχή του Μπαλουχιστάν — μια περιοχή διχασμένη μεταξύ των δύο κρατών — πυροδότησαν τις περιφερειακές εντάσεις που είχαν ήδη αμβλυνθεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πακιστάν τη Δευτέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι οι εχθροπραξίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «κρίση», επειδή οι σχέσεις των δυο ήταν πάντα ισχυρές.

«Ήταν φυσικό ότι θα καταφέρναμε να το ξεπεράσουμε», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Μέσω της κοινής συνεργασίας μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Τεχεράνης, δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι είπε στην ίδια ενημέρωση ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και ότι θα επισπεύσουν ένα σχέδιο τοποθέτησης αξιωματικών συνδέσμων ο ένας  στις χώρες του άλλου.

«Καταφέραμε να επαναφέρουμε αυτή την κατάσταση στο φυσιολογικό στο συντομότερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε πως η  Τεχεράνη πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον μιας αντι-ιρανικής ομάδας στο Πακιστάν στις 16 Ιανουαρίου, την ίδια εβδομάδα που ο στρατός της χώρας στόχευσε το Ιράκ και τη Συρία.

Δύο ημέρες αργότερα, το Πακιστάν απάντησε  με μια επιδρομή σε «στόχους μαχητών» στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν του Ιράν, μια από τις λίγες κυρίως σουνιτικές μουσουλμανικές περιοχές στο Ιράν που κυριαρχείται από σιίτες.

Τα αρχικά ιρανικά πλήγματα, τα οποία το Πακιστάν είπε ότι σκότωσαν τουλάχιστον δύο παιδιά, προκάλεσαν έντονη επίπληξη από το Ισλαμαμπάντ, με την κυβέρνηση να ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Τεχεράνη και να εμποδίζει τον απεσταλμένο του Ιράν να επιστρέψει στη θέση του.

Η Τεχεράνη κάλεσε επίσης τον επιτετραμμένο του Ισλαμαμπάντ για τις επιθέσεις του Πακιστάν, που άφησαν νεκρούς τουλάχιστον εννέα ανθρώπους.

Οι δύο χώρες, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν και να επιτρέψουν στους δύο πρεσβευτές να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Το Σάββατο, ένοπλοι στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν του Ιράν σκότωσαν εννέα ανθρώπους, με τον πρεσβευτή του Ισλαμαμπάντ να τους αναγνωρίζει ως Πακιστανούς.

Μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η προηγούμενη ανταλλαγή αεροπορικών επιδρομών από το Ιράν και το Ισλαμαμπάντ προκάλεσε ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, ενώ η Κίνα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει.

Όμως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επέμειναν  ότι οι ισχυρές μακροπρόθεσμες σχέσεις και ο σεβασμός στα σύνορα του άλλου εξασφάλισαν ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Ο Τζιλάνι του Πακιστάν είπε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και του Ισλαμαμπάντ είναι «μια σημαντική πηγή σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή».

Είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των συνοριακών αγορών κατά μήκος των συνόρων για να ενθαρρύνουν περαιτέρω το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Θα δημιουργήσουν επίσης έναν νέο «συμβουλευτικό μηχανισμό» σε υπουργικό επίπεδο και θα σχεδιάζουν τακτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται ο ένας στις πρωτεύουσες του άλλου.

«Οι συζητήσεις μας σημαδεύτηκαν από συγκλίσεις όλων των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε χαρακτηριστικά.

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024