27/04/2024

Ποιο το μέλλον της σύγκρουσης στη Γάζα

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Τα όσα αναφερθούν στη συνέχεια  είναι συγκέντρωση πληροφοριών από δικές μας πηγές στο Geopolitics & Daily News προερχόμενες από το Ισραήλ. Δεν είναι επίσημα στοιχεία, δεν είναι καν από ανοιχτές πηγές, αλλά από ανθρώπους σε επικοινωνία που διατηρούμε καθώς και από πληροφορίες που λαμβάνουμε από τρίτα μέρη.

Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, τα ακόλουθα είναι σημεία αναφοράς για το ερχόμενο διάστημα και θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας.

– Το Ισραήλ ανεξάρτητα έκβασης και εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του ως και το τέλος Απριλίου. Σκοπός και στόχος του είναι η πλήρης εκκαθάριση των depot που διαθέτει η Χαμάς καθώς και η κατεδάφιση κεντρικών σημείων διακλάδωσης σε τούνελ που έχουν εντοπιστεί. Στο ίδιο διάστημα θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και τα τελευταία στελέχη της επίθεσης του Οκτωβρίου και η εκκαθάριση τους θα δοθεί στην δημοσιότητα με πλάγιους τρόπους (όπως προχθές) ως δείγμα δράσης και τιμωρίας.

– Η Γάζα τελείωσε ως μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτό έχει ήδη δοθεί και στην δημοσιότητα και το είχαμε αναφέρει εξαρχής. Το Ισραήλ προσανατολίζεται στο μοντέλο της Δυτικής Όχθης, ενώ εντός της Γάζας θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση με διάφορους τρόπους καθώς και διάφορα buffer zones που δεν θα επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στο Ισραήλ από εκεί.

– Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ένας αστάθμητος παράγοντας προς το παρόν καθώς ναι μεν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ χαμηλά τον Νετανιάχου, όμως δείχνουν και έλλειψη εμπιστοσυνης στην αντιπολίτευση καθώς η αδράνεια της έφερε και τα όσα προβλήματα ασφαλείας γιγαντώθηκαν μετά.

– Υπάρχει διάχυτη ανησυχία και στους Ισραηλινούς, όχι για την έκβαση των μαχών αλλά για την διάρκεια τους, καθώς έχει αρχίσει ήδη να χτυπάει την οικονομία τους σε επίπεδο ΑΕΠ (παραγωγή κτλ. ). Ο Τουρισμός της χώρας επίσης έχει δεχτεί σφοδρό πλήγμα.

Το κύριο σημείο αναφοράς πάντως είναι πώς ανεξάρτητα πολιτικής στάσης των πολιτών εκεί, ζητούν όλοι την εξαϋλωση της Χαμάς και την τιμωρία όλων των υπεύθυνων τόσο από πλευράς τρομοκρατών όσο και από πλευράς πολιτικών υπεύθυνων για το έλλειμα ασφάλειας που παρουσιάστηκε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024