01/05/2024

Ανησυχία γεννά η νέα ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Το Ιράν και η Ρωσία κάλεσαν για ηρεμία την Τρίτη μετά τη συνοριακή συμπλοκή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που άφησε νεκρούς τέσσερις Αρμένιους στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας Αρμένιος  και ένας Αζέρος στρατιώτης.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν ότι τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν πυροβόλησαν κατά των αρμενικών δυνάμεων πέρα από τα σύνορα στην περιοχή Syunik της νοτιοανατολικής Αρμενίας την Τρίτη. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι πυροβόλησε κατά των αρμενικών δυνάμεων ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα.

Ο Nasser Kanaani, εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών «κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν την ειρήνη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Dmitry Peskov δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Προτρέπουμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν με κάθε δυνατό τρόπο οποιεσδήποτε ενέργειες που η άλλη πλευρά μπορεί να θεωρήσει προκλητικές», μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ανανεωμένη βία και εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες. Ο Miller είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, προειδοποίησε ότι η χρήση βίας υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν εδαφικές διαφορές από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, οι δύο χώρες πολέμησαν σε έναν πόλεμο για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ — μια περιοχή που κατοικούνταν από Αρμένιους αλλά διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού ξεκίνησε μια νέα επίθεση τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, που οδήγησε στη μαζική έξοδο Αρμενίων από την περιοχή και στη διάλυση της τοπικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

H περιοχή Syunik βρίσκεται ακριβώς νότια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένοι κάτοικοι ανησυχούν ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να μετακινηθεί στην περιοχή.

Στο μεταξύ,  το Ιράν ανησυχεί για τη σύγκρουση. Η Ισλαμική Δημοκρατία φοβάται την πιθανότητα εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να απειλήσει τα χερσαία σύνορα του Ιράν με την Αρμενία, σύμφωνα με έκθεση του Ιανουαρίου από το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Το Ιράν έχει μια περίπλοκη σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ των δυο κρατών. Τον Οκτώβριο, το Ιράν φιλοξένησε Αρμένιους και Αζερμπαϊτζάν διπλωμάτες για μια διάσκεψη διαλόγου με στόχο την επίλυση των εντάσεων.

Το Ιράν έχει ιστορικά θερμές σχέσεις με την Αρμενία, αλλά η σχέση του με το Αζερμπαϊτζάν ήταν κατά καιρούς τεταμένη. Ακολουθεί μια σύντομη ορισμένων αξιοσημείωτων πρόσφατων εξελίξεων στις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν:

Ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε έναν υπάλληλο ασφαλείας στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιανουάριο.

Το Ιράν επέκρινε το άνοιγμα ισραηλινής πρεσβείας στο Μπακού τον Μάρτιο.

Το Αζερμπαϊτζάν απέλασε τέσσερις Ιρανούς διπλωμάτες τον Απρίλιο, ωθώντας το Ιράν να κάνει μια αμοιβαία κίνηση τον Μάιο.

Το Ιράν συνέλαβε πέντε εθνικά Αζέρους την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν πράξεις δολιοφθοράς κατόπιν εντολής μιας απροσδιόριστης οντότητας στο Αζερμπαϊτζάν. Το Ιράν και η Ρωσία εξέφρασαν πρόσφατα συμφωνία για τη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Στη διάσκεψη του Οκτωβρίου, και οι δύο χώρες κατήγγειλαν τη δυτική συμμετοχή στη σύγκρουση, ανέφερε τότε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζουμε πως Ιράν και  Αζερμπαϊτζάν εργάζονται πρόσφατα για τη δημιουργία του διαδρόμου Aras. Ο διάδρομος θα ένωνε τον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν Ναχτσιβάν με την ηπειρωτική χώρα του Αζερμπαϊτζάν μέσω του Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία πιέζει για τον διάδρομο Aras ως εναλλακτική λύση στον προτεινόμενο διάδρομο Zangezur, ο οποίος θα συνδέει το Nakhchivan με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Αρμενίας. Το Ιράν αντιτίθεται στο Zangezur, πιστεύοντας ότι θα διέκοψε τις εμπορικές και διαμετακομιστικές του συνδέσεις με την Αρμενία.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία θα ξεκινήσουν μια νέα ατζέντα συνεργασίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ararat Mirzoyan. Η δήλωση αυτή έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Αρμενίας και του ιστορικού της συμμάχου, της Ρωσίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024