28/04/2024

Ο Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ για τη βοήθεια στη Γάζα

Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο για το State of The Union ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση προς το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και μια εκ νέου έκκληση για τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς να τελειώσει με μια πορεία προς το παλαιστινιακό κράτος.

Ο Μπάιντεν είπε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς» για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και πήρε 250 ομήρους, σε αυτό που ο πρόεδρος σημείωσε ότι ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα. 

Αλλά ο Μπάιντεν μίλησε επίσης για τη «θεμελιώδη ευθύνη» του Ισραήλ να προστατεύσει τους αθώους πολίτες στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν στους πεντάμηνους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Στην ηγεσία του Ισραήλ το λέω αυτό. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό στοιχείο», είπε ο Μπάιντεν στους νομοθέτες που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Βουλής. «Το Ισραήλ πρέπει επίσης να κάνει το ρόλο του. Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα παγιδευτούν στα πυρά», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματός του να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ ή να διακόψει τη διπλωματική του προστασία στα Ηνωμένα Έθνη. Η πίεση των Δημοκρατικών εμφανιζόταν στην αίθουσα της Βουλής, όπου διακρίνονταν αρκετοί προοδευτικοί νομοθέτες να φορούν αυτοκόλλητο με το σύνθημα «κατάπαυση του πυρός» και καρφίτσες με παλαιστινιακή σημαία.

Επίσης, στη γκαλερί της Βουλής ως καλεσμένοι δικομματικών μελών του Κογκρέσου ήταν οι οικογένειες των Αμερικανών που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι ή σκοτώθηκαν από τη Χαμάς. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να επιστρέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην πατρίδα τους.

Μαζί με τους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει δεκάδες εναπομείναντες αιχμαλώτους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Μπάιντεν υποστήριξε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως συμφωνία που «θα φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους, θα αμβλύνει την αφόρητη ανθρωπιστική κρίση και θα χτίσει κάτι πιο διαρκές».

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να ηγηθεί της κατασκευής ενός προσωρινού λιμανιού στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για φορτηγά πλοία για εκφόρτωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Καμία αμερικάνικη μπότα δεν θα βρεθεί στο έδαφος της Γάζας για να εκτελέσει αυτό που ο Μπάιντεν πλαισίωσε ως επείγουσα ανθρωπιστική αποστολή.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα που ο πρόεδρος ανακοινώνει μια σημαντική πρωτοβουλία των ΗΠΑ για βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα. Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης πείνας, τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη το προηγούμενο Σάββατο άρχισαν να ρίχνουν παλέτες με τρόφιμα και άλλες προμήθειες στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση, την οποία περιέγραψε ως τη μόνη οδό για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους.

«Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, η μόνη πραγματική λύση είναι μια λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να εγγυάται την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και όλων των Άραβων γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε δημοσίως το όραμα της κυβέρνησης για τη μεταπολεμική Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων της για μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή που θα κυβερνά την περιοχή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συνδέσει τις παραχωρήσεις του Ισραήλ για το παλαιστινιακό κράτος με μια πιθανή μεγάλη συμφωνία που προβλέπει τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος.

 

 

Η βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024