28/04/2024

Τι γνωρίζουμε για τις παλαιστινιακές συνομιλίες στη Ρωσία για την αναζήτηση ενότητας

Οι παλαιστινιακές φατρίες ζήτησαν περαιτέρω ενότητα σε μια συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα την προηγούμενη μετά την παραίτηση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Mohammed Shtayyeh και εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα.

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι αντιπροσωπείες από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), συμπεριλαμβανομένης της φατρίας Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ συναντήθηκαν στη Μόσχα την περασμένη Πέμπτη. 

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να ενωθούν κάτω από την ομπρέλα της PLO μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Safa που συνδέεται με τη Χαμάς αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη.

«Συμφωνήσαμε ότι οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν στους επόμενους γύρους διαλόγου για την επίτευξη μιας συνολικής εθνικής ενότητας που θα περιλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις και φατρίες στο πλαίσιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού», ανέφεραν στην δήλωση.

Οι συμμετέχοντες «εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την εκτίμηση στη ρωσική ηγεσία» για τη διοργάνωση των συναντήσεων, καταδίκασαν την «εγκληματική ισραηλινή επίθεση» στα παλαιστινιακά εδάφη και επαίνεσαν την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαίνεσε τις φατρίες που εξέφρασαν την υποστήριξη για ενότητα εντός της PLO.

«Εκτός και αν παραμείνει σύνθημα, θα είναι πραγματικά ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για να ενωθούν πραγματικά και να μιλήσουν στην ίδια γλώσσα στον έξω κόσμο», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Η PLO είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού. Επί του παρόντος της οργάνωσης ηγείται ο Mahmoud . Η ισλαμιστική Χαμάς δεν είναι μέλος της οργάνωσης και ιστορικά υπήρξε αντίπαλος της κοσμικής εθνικιστικής Φατάχ. Η Χαμάς απέκτησε τον εσωτερικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007 μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Φατάχ.

Η δήλωση που δημοσίευσε το πρακτορείο  Safa δεν απαριθμούσε συγκεκριμένους συμμετέχοντες. Το Al Jazeera ανέφερε ότι ο Mustafa Barghouti, ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, βρισκόταν στη Μόσχα, ενώ το Tass ανέφερε τον Ayman Al-Raqab μεταξύ των παρόντων αξιωματούχων της Fatah.

Οι συναντήσεις της Μόσχας πραγματοποιήθηκαν σε μια κρίσιμη στιγμή στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή μετά την παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Mohammad Shtayyeh, ο οποίος είπε ότι η παραίτησή του θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφιλίωση της Παλαιστίνης και την επέκταση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) στη Λωρίδα της Γάζας εκτός από τη Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 30.000 αυτή την εβδομάδα, τον εκτοπισμό να επηρεάζει το 80% του πληθυσμού και τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν για λιμό. Άλλοι περίπου 1.600 σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ώθηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία έχει φιλοξενήσει Παλαιστινιακές ομάδες μερικές φορές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Ιανουάριο και τον περασμένο Οκτώβριο. Η Ρωσία προέτρεψε την απελευθέρωση των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα κατά τη συνάντηση του Ιανουαρίου, δήλωσαν τότε Ρώσοι αξιωματούχοι.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024