28/04/2024

Ρωσικές εκλογές: Ο Πούτιν χωρίς αντίπαλο

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν σήμερα την τριήμερη ψηφοφορία  στις προεδρικές εκλογές που είναι βέβαιο ότι θα επικυρώσουν τη συνέχιση της παραμονής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία για μια ακόμη εξαετή θητεία. Οι κάλπες είναι ανοιχτές σε όλη τη χώρα καθώς και σε παράνομα προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας. Οι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να ψηφίσουν διαδικτυακά για πρώτη φορά σε ρωσικές προεδρικές εκλογές. Η αξιόπιστη αντιπολίτευση στον Πούτιν έχει εξαλειφθεί, ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν καταπολεμήσει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλάνα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του Πούτιν που δημοσίευσε το Κρεμλίνο

Ενώ ο Πούτιν έχει προτείνει ότι τα ισχυρά εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν επιδοκιμασία του πολέμου του στην Ουκρανία, οι υποστηρικτές του Κιέβου συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους τους ενάντια στις επιθέσεις της Ρωσίας. Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Ρωσία να υποχωρήσει  από τις θέσεις της και σήμερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται  στο Βερολίνο για να συζητήσουν τη νέα πολεμική βοήθεια. Στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι αντίπαλοι του Πούτιν και του πολέμου φέρεται να σχεδιάζουν να ψηφίσουν ταυτόχρονα στις κάλπες, καθώς λένε ότι είναι ο μόνος τρόπος να διαμαρτυρηθούν χωρίς την απειλή σύλληψης.

«Η επίτευξη [υψηλού ποσοστού] θα μπορούσε να φαίνεται εύκολη σε ένα αυταρχικό σύστημα όπως αυτό της Ρωσίας. Δεν είναι όμως. Η πρόκληση είναι να πείσουν το κοινό να συμμετάσχει σε μια ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη εκλογή για να δείξει την υποστήριξή του στον Πούτιν και τις πολιτικές του», γράφει ο συνεργάτης του CFR Thomas Graham .

«Ο Πουτινισμός για πάντα έχει τα τρωτά του. Οποιοδήποτε καθεστώς υπόσχεται να ζήσει για πάντα, δεν μπορεί να θεωρείται αδύναμο», γράφουν για το Foreign Affairs ο Michael Kimmage του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής και η Maria Lipman του Πανεπιστημίου George Washington. «Η παρουσίαση του Πούτιν ως παντοδύναμου σωτήρα -ο μόνος που μπορεί να κατευθύνει τη μοίρα της Ρωσίας- παρουσιάζει έτσι έναν μακροπρόθεσμο κίνδυνο για το καθεστώς».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024