27/04/2024

Συμφωνία ΕΕ Αίγυπτου για ενέργεια και μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος υπέγραψαν την Κυριακή ένα οικονομικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της υπερχρεωμένης βορειοαφρικανικής χώρας, την ενίσχυση των πωλήσεων ενέργειας στην Ευρώπη και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο Κάιρο μαζί με τους ηγέτες της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας για την τελετή υπογραφής με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει δάνεια δισεκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια και την ενίσχυση των ροών φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων για να βοηθήσει την Ευρώπη να «απομακρυνθεί περισσότερο από το ρωσικό αέριο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν  είπε ότι «σήμερα αναβαθμίζουμε τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου σε μια Στρατηγική και Ολοκληρωμένη Εταιρική Σχέση και συμφωνούμε σε ένα πακέτο που κυμαίνεται από το εμπόριο και τις επενδύσεις έως την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τη διαχείριση της μετανάστευσης και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη νεολαία».

Η συμφωνία περιλαμβάνει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια για τέσσερα χρόνια, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια για διμερή έργα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

Η Αίγυπτος, βυθισμένη σε μια οδυνηρή οικονομική κρίση, συνορεύει με τη Λιβύη που έχει χτυπηθεί από τον πόλεμο και τα κέντρα δύο συνεχιζόμενων συγκρούσεων — του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και του πολέμου του Σουδάν μεταξύ των τακτικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

«Η Αίγυπτος είναι μια κρίσιμη χώρα για την Ευρώπη σήμερα και για τις επόμενες μέρες», είπε αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και δείχνοντας τη «σημαντική θέση της Αιγύπτου σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά».

Η Αίγυπτος ήδη φιλοξενεί περίπου εννέα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκατομμυρίων Σουδανών και 1,5 εκατομμυρίου Σύριων, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

 

 

Η αντιπροσωπεία περιελάμβανε τρεις ηγέτες της Μεσογείου — την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μαζί τους συμμετείχαν ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ.

«Πρέπει να είμαστε εταίροι για την εξάλειψη της παράτυπης μετανάστευσης», είπε ο Ντε Κρό, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει «δημιουργώντας προοπτικές και θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών».

Η συμφωνία ακολουθεί πολλές αμφιλεγόμενες συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Μαυριτανία για να ανακόψει τη ροή  μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex κατέγραψε πέρυσι σχεδόν 158.000 αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, αύξηση κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει έντονα τις συμφωνίες 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε τεκμηριώσει «αυθαίρετες συλλήψεις και κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τις αιγυπτιακές αρχές».

Το HRW επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε «την προσέγγιση μετρητά για τον έλεγχο της μετανάστευσης» της ΕΕ, λέγοντας ότι «ενισχύει τους αυταρχικούς ηγεμόνες ενώ προδίδει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές των οποίων το έργο ενέχει μεγάλο προσωπικό κίνδυνο».

Η Αίγυπτος τονίζει ότι σκάφη μεταναστών δεν έχουν αποπλεύσει από τις ακτές της από το 2016, αν και οι Αιγύπτιοι εξακολουθούν να φτάνουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, κυρίως μέσω Λιβύης ή Τυνησίας προς την Ιταλία.

 Σοβαρή οικονομική κρίση 

Η Αίγυπτος, το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου, έχει απόλυτη ανάγκη οικονομικής βοήθειας καθώς ξεπερνά μια σοβαρή οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από ταχύ πληθωρισμό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε αυτόν τον μήνα για ένα πακέτο δανείων 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού το Κάιρο εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας και αύξησε τα επιτόκια.

Η οικονομία της Αιγύπτου, που κυριαρχείται από στρατιωτικές επιχειρήσεις και πρόσφατα επικεντρώθηκε σε μεγάλα έργα υποδομής, έχει πληγεί σκληρά από μια σειρά οικονομικών κραδασμών, όπως οι επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας που έχουν περικόψει τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ, τα οποία είναι από τις κύριες πηγές ξένου νομίσματος για την Αίγυπτο.

Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 165 δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος εξυπηρέτησής του αναμένεται να φτάσει τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024