30/04/2024

Ποιος ήταν ο Μαρουάν Ίσα, ο διοικητής της Χαμάς που σκοτώθηκε από το Ισραήλ;

Ο Μαρουάν Ίσα, ο αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα και εικαζόμενος εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ίσα, ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους της Χαμάς, είχε σκοτωθεί. Ο ναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είχε πει στις 11 Μαρτίου ότι ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν βάλει στόχο τον ‘Ισα και έναν άλλο ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς σε υπόγειο συγκρότημα στην κεντρική Γάζα.

Με το θάνατό του ο Ίσα, ο οποίος ήταν μεταξύ των πιο καταζητούμενων ανδρών του Ισραήλ, έγινε ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το χτύπημα ως μια σημαντική εξέλιξη στην εκστρατεία τους για την εξάλειψη της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο θάνατός του δεν θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ηγετική δομή της Χαμάς. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στο παρελθόν, μόνο για να τους δει να αντικαθίστανται γρήγορα από άλλους/

Marwan Issa, the deputy head of Hamas’s military wing, circled in a photo circulated on social media in 2015. The photo or its source could not be immediately verified.

Ποιος ήταν ο ρόλος του στη Χαμάς;

Ο Ίσα γεννήθηκε στην περιοχή Bureij της κεντρικής Γάζας το 1965, αλλά η οικογένειά του κατάγεται από τη σημερινή περιοχή Ashkelon στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Ισραήλ ο Ίσα βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς. Πιστεύεται επίσης ότι σχεδίαζε επιχειρήσεις με στόχο την διείσδυση σε ισραηλινούς οικισμούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα τη δεκαετία του 2000.

Ο Ίσα, ο οποίος ήταν 58 ή 59 ετών τη στιγμή του θανάτου του, είχε υπηρετήσει από το 2012 ως αναπληρωτής του Μοχάμεντ Ντέιφ, του άπιαστου ηγέτη των Ταξιαρχιών Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ανέλαβε το συγκεκριμένο ρόλο μετά τη δολοφονία ενός άλλου ανώτατου διοικητή, του Αχμέντ Γιαμπάρι.  Υπηρέτησε τόσο στο στρατιωτικό συμβούλιο της Χαμάς όσο και στο πολιτικό της γραφείο στη Γάζα, υπό την επίβλεψη του Γιαχία Σινουάρ, του υψηλότερου αξιωματούχου της ομάδας στον θύλακα. Ο Ίσα χαρακτηρίστηκε από Παλαιστίνιους αναλυτές και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας ως σημαντικός στρατηγός που έπαιξε βασικό ρόλο ως σύνδεσμος μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Χαμάς.

Ο Salah al-Din al-Awawdeh, ένας Παλαιστίνιος αναλυτής κοντά στη Χαμάς, περιέγραψε τη θέση του Ίσα στην ομάδα ως «μέρος της πρώτης βαθμίδας της ηγεσίας της στρατιωτικής πτέρυγας».

Ο υποστράτηγος Ταμίρ Χαϊμάν, ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών, είπε ότι ο Ίσα ήταν ταυτόχρονα ο «υπουργός άμυνας» της Χαμάς, ο αναπληρωτής στρατιωτικός διοικητής της και το «στρατηγικό μυαλό» της.

Τι σημαίνει ο θάνατός του για την Χαμάς;

Οι ειδικοί περιέγραψαν τον Ίσα ως σημαντικό συνεργάτη του Ντέιφ και του Σινουάρ, αν και είπαν ότι ο θάνατός του δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση της ομάδας.

«Υπάρχει πάντα ένας αντικαταστάτης», είπε ο  Awawdeh. «Δεν νομίζω ότι η δολοφονία οποιουδήποτε μέλους της στρατιωτικής πτέρυγας θα έχει επίδραση στις δραστηριότητές της».

Ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών και ειδικός σε παλαιστινιακές υποθέσεις, είπε ότι ο θάνατος του Ίσα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τις Ταξιαρχίες Qassam, αν και παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι «το τέλος του κόσμου» για τη Χαμάς.

«Είχε μεγάλη εμπειρία», είπε ο  Milshtein. «Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για τη Χαμάς, αλλά δεν είναι μια απώλεια που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της και δεν θα την επηρεάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια ή δύο εβδομάδες, θα το ξεπεράσουν».

Ο  Milshtein πρόσθεσε ότι παρόλο που η γνώμη του Ίσα ήταν σημαντική στα υψηλότερα επίπεδα της Χαμάς, το γεγονός ότι δεν διοικούσε άμεσα μαχητές σήμαινε ότι ο θάνατός του δεν άφησε κενό στις επιχειρήσεις της Χαμάς. Ο Ίσα ήταν το λιγότερο γνωστό μέλος των κορυφαίων της Χαμάς, διατηρώντας χαμηλό προφίλ και σπάνια εμφανιζόταν δημόσια.

Ο Γκέρχαρντ Κόνραντ, πρώην αξιωματικός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που τον γνώρισε τον  πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, τον περιέγραψε ως ένα «αποφασιστικό και ήσυχο» άτομο που δεν έχει χάρισμα. «Δεν ήταν πολύ εύγλωττος, αλλά ήξερε τι να πει», είπε ο  σε μια συνέντευξη.

Ο  Κόνραντ είπε ότι συνάντησε τον Ίσα, τον Αχμέντ Γιαμπάρι και τον Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, περίπου δέκα φορές μεταξύ 2009 και 2011 στην πόλη της Γάζας. Οι άνδρες συναντήθηκαν ως μέρος μιας προσπάθειας να μεσολαβήσουν για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Ήταν ο κύριος των δεδομένων για τους κρατούμενους», είπε ο Κόνραντ για τον Ίσα. «Είχε όλα τα ονόματα προς διαπραγμάτευση». Ωστόσο, είπε ότι ήταν προφανές εκείνη την εποχή ότι ο ήταν υποχείριο του Γιαμπάρι. «Ήταν ένα είδος αρχηγού επιτελείου», είπε.

Μόνο μετά τη δολοφονία του Γιαμπάρι αυξήθηκε η εξέχουσα θέση του Ίσα, αλλά εξακολουθούσε να μένει εκτός οπτικού πεδίου. Ελάχιστες εικόνες έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα.

Ο Awawdeh  αποκάλεσε τον Ίσα  έναν άνθρωπο που του άρεσε να «μένει στη σκιά» και που σπάνια έδινε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Σε μια από αυτές τις σπάνιες συνεντεύξεις, μίλησε το 2021 για το ρόλο του στις έμμεσες συνομιλίες που είχαν ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να ανταλλάξει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Χίλαντ Σαλίτ και τις ελπίδες του για μελλοντική σύγκρουση με το Ισραήλ.

«Ακόμη κι αν η αντίσταση στην Παλαιστίνη παρακολουθείται από τον εχθρό όλες τις ώρες, θα αιφνιδιάσει τον εχθρό», είπε τότε στο Al Jazeera.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη σε δημοσίευμα της Χαμάς το 2005, επαίνεσε τα μέλη της Χαμάς που έκαναν επιδρομές σε ισραηλινούς οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις, αποκαλώντας τις ενέργειες «ηρωικές».

Πηγές: 

https://www.nytimes.com/2024/03/18/world/middleeast/who-was-marwan-issa.html?searchResultPosition=1

https://www.idf.il/185100

https://www.timesofisrael.com/white-house-confirms-israel-killed-hamas-no-3-in-strike-last-week/

https://www.aljazeera.com/program/al-jazeera-world/2021/7/14/israel-and-hamas-anatomy-of-a-prisoner-exchange

https://www.nytimes.com/2011/10/19/world/middleeast/israel-and-palestinians-begin-prisoner-exchange.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024