27/04/2024

Γιαχία Σινουάρ: ο τρομοκράτης της Χαμάς που αιματοκύλησε το Ισραήλ

Με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε παλαιότερη φωτογραφία

 

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

Ο Γιαχία Σινουάρ αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του Ισραήλ, καθώς είναι αυτός που οργάνωσε την εκτέλεση της τρομοκρατικής επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου.

Ποιος όμως είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Γεννήθηκε το 1962 στον  προσφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιουνίς της Γάζας. Εντάχθηκε στις τάξεις της Χαμάς το 1987, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε και η οργάνωση.  Το 1989 συνελήφθη από την ισραηλινή αστυνομία για τη δολοφονία 2 Ισραηλινών στρατιωτών την οποία είχε διαπράξει ένα χρόνο πριν. Καταδικάστηκε σε ισόβια.  Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του αρρώστησε και βρέθηκε αντιμέτωπος με καρκίνο στον εγκέφαλο. Οι Ισραηλινές Αρχές αμέσως τον μετέφεραν σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση.

Το 2007 ανέλαβε πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα. Εκείνη τη χρονιά διεξήχθησαν εκλογές με την εξτρεμιστική οργάνωση να τις κερδίζει. Είναι ο πρόλογος μιας εκ των πιο δραματικών σελίδων στην ιστορία της Παλαιστίνης. Αμέσως μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές ξεκίνησε ο πόλεμος Χαμάς- Φατάχ. Βεβαίως, ο Γιαχία Σινουάρ δε μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα του καθώς ήταν φυλακισμένος σε ισραηλινή φυλακή. Ωστόσο, απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων.

 

Sinwar was released from Israeli prison during a prisoner swap in 2011 [Khaled Safi]
Το 2015 μπήκε και επίσημα στη λίστα των τρομοκρατών του State Department. Στις 13 Φεβρουαρίου 2017 ανέλαβε επικεφαλής των δυνάμεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική ηγεσία της οργάνωσης τον διάλεξε για αυτή τη θέση καθώς ήταν εντελώς αντίθετος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμφιλίωσης με το Ισραήλ.

Το Σεπτέμβριο του 2017 ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τη Φατάχ για την εξασφάλιση της ενότητας. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα διαλύθηκε. Οι Παλαιστίνιοι είχαν  δυο κυβερνήσεις, μια στη Ραμάλα η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα (Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς) και μια στη Γάζα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Το 2020 ο πλανήτης βρισκόταν αντιμέτωπος με την πανδημία covid, η οποία, όπως ήταν φυσικό έπληξε και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Δεκέμβριο του 2020 προσβλήθηκε κι ο ίδιος από τον ιό. Όπως ανακοίνωσε στενός του συνεργάτης είχε ήπια συμπτώματα.  Το Μάρτιο του 2021 εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.  Στις 27 Μαίου 2021 μετά τον τρίμηνο πόλεμο με το Ισραήλ (επιχείρηση «Φύλακας των Τειχών») ο Σινουάρ έκανε δημόσια εμφάνιση, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας.  Μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να τον σκοτώσουν το τρίμηνο αυτό δυο φορές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η κίνηση αυτή δείχνει πως αποτελούσε μία πραγματική απειλή για το Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς επιτίθεται στο Ισραήλ, όταν περίπου 1.180 τρομοκράτες της οργάνωσης εισβάλλουν σε 22 σημεία της ισραηλινής επικράτειας. Ο Σινουάρ ήταν αρχηγός της επιχείρησης. Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι συνεργάστηκε στενά με την Τεχεράνη για την οργανωση και  διεξαγωγή της.  Επί εποχής Κασέμ Σολεϊμανί στην ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν είχε εκπαιδεύσει εντατικά τη Χαμάς για την  διεξαγωγή επιχειρήσεων μέσα στο Ισραήλ.  Οι Ισραηλινοί σήμερα τον θεωρούν ως τον χειρότερο τρομοκράτη με την εξόντωση του να αποτελεί νούμερο ένα στόχο για τις Ισραηλινές Αρχές.

Στις 28 Οκτωβρίου ο Σινουάρ έκανε τη μοναδική δήλωση από την αρχή της σύγκρουσης με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα τόνισε  ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η Χαμάς θα απελευθέρωνε όλους τους ομήρους και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθέρωνε αντίστοιχα τους αιχμαλώτους μέλη της Χαμάς. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από το Τελ Αβίβ. Καθώς έχουν περάσει 45 ημέρες από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και ενώ η σύγκρουση συνεχίζεται οι Ισραηλινές Αρχές πιστεύουν ότι ο Σινουάρ κρύβεται σε απομονωμένο κρησφύγετο στη Λωρίδα της Γάζας.

Συμπεράσματα

Κατά την εκτίμηση μου, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό με προσήλωση στους στόχους του. Να σημειώσουμε ότι η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν η αιτία να επιστρέψουν οι  ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ένα μέτωπο που για τους Αμερικάνους  μέχρι τότε δεν ήταν, φαινομενικά, στο προσκήνιο. Η Δύση γενκότερα και οι ΗΠΑ ειδικότερα πλέον έχουν να διαχειριστούν δυο πολέμους, ένα στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ Χαμάς και ένα επί ευρωπαϊκού εδάφους μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ο οποίος συνεχίζεται από την ημέρα της ρωσικής εισβολής φτάνοντας σχεδον τα δυο χρόνια. Προσωπικά θεωρώ ότι το Ισραήλ δύσκολα θα σταματήσει τις στρτιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα αν δεν εξοντώσει τον Σινουάρ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024