27/04/2024

Η νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή και οι πιέσεις στο Ισραήλ

Η παγκόσμια ανησυχία έχει αυξηθεί για τη στρατιωτική σύγκρουση που διανύει τον έκτο μήνα της. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του State Departmemt Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι στην περιοχή, φτάνοντας σήμερα στη Σαουδική Αραβία, μεταβαίνοντας στη συνέχεια στην Αίγυπτο για να καταλήξει στο Ισραήλ προκειμένου  να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να προχωρήσει στα σχέδια για το μεταπολεμικό μέλλον του θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Φιλιππίνες, ο Μπλίνκεν είπε την Τρίτη ότι θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή – το έκτο του από την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα – για να «συζητήσει τη σωστή αρχιτεκτονική για διαρκή περιφερειακή ειρήνη».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ συναντήθηκαν στη Ντόχα τη Δευτέρα για έναν νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με την κατάπαυση του πυρός που θα διακόψει τις μάχες για περίπου έξι εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη Χαμάς περίπου 40 γυναικών, αρρώστων και ηλικιωμένων ομήρων. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσαρί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι του Κατάρ ήταν «επιφυλακτικά αισιόδοξοι» μετά τις συνομιλίες.

Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης για τη «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι περισσότεροι από 31.800 Παλαιστίνιοι στην περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι είναι «καθήκον του Ισραήλ» να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στον πολιορκημένο θύλακα.

Το σχόλιό του ήρθε μετά από μια νέα έκθεση από μια ομάδα διεθνών οργανώσεων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία ανέφερε τη Δευτέρα ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός της Γάζας – αντιμετωπίζουν επικείμενο λιμό. Στη βόρεια Γάζα, το 70% του πληθυσμού βιώνει «καταστροφικά» επίπεδα πείνας, αναφέρει η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ έκθεση.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα με τον Νετανιάχου -την πρώτη τους μετά από καιρό- ο Μπάιντεν ζήτησε από μια ισραηλινή ομάδα στρατιωτικών, αξιωματούχων πληροφοριών και ειδικών σε ανθρωπιστικά ζητήματα να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες για να διαβουλευτεί σχετικά με την προγραμματισμένη επίθεση του Ισραήλ στη συνοριακή πόλη Ράφα στη Γάζα. Αμερικανοί αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν τις συναντήσεις για να σχεδιάσουν μια «εναλλακτική προσέγγιση» για να στοχεύσουν την ηγεσία της Χαμάς με τρόπο που  δεν θα απαιτείται από το Ισραήλ να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, είπε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. 

Καθώς ο Μπλίνκεν ξεκίνησε την επίσκεψή του, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 40 εκατομμύρια δολάρια στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA. «Η χρηματοδότηση θα παρέχει τροφή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και σκηνές για 20.000 οικογένειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αρωγής του Βασιλιά Σαλμάν.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης στο Ισραήλ την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες για να συζητήσουν την απελευθέρωση ομήρων, την ανθρωπιστική βοήθεια και μια προγραμματισμένη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Η Ράφα, η τελευταία περιοχή στη Γάζα που παρέμεινε απαλλαγμένη από μια μεγάλης κλίμακας εισβολή, φιλοξενεί τώρα περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφύγει σε σκηνές κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων αφού τράπηκαν σε φυγή από άλλα μέρη της παράκτιας επικράτειας.

Οι ΗΠΑ θέλουν το Ισραήλ να συγκρατηθεί από μια χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας επικαλούμενη την ανησυχία για τους αμάχους, αλλά ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ήταν ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον αρχηγό του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε ημερομηνία. Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι χωριστή αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον μετά από «αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν» για να συζητήσει την προγραμματισμένη επίθεση στη Ράφα. Πιο συγκεκριμένα, ο  υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα ως μέρος μιας μικρής αντιπροσωπείας που θα περιλαμβάνει επίσης τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας  Τζάτσι Χανέγκμπι και έναν εκπρόσωπο του τμήματος του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα,

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024