28/04/2024

Ο στρατηγός της Χαμάς που αποτελεί το νούμερο ένα στρατιωτικό στόχο του Ισραήλ

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αξιωματικό της Χαμάς. Είναι αυτός που έχει αναλάβει προσωπικά τον  πόλεμο κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Η εξόντωση του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ιερουσαλήμ . Ποιος όμως είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ;

Τα πρώτα χρόνια

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας το 1965. Από τα παιδικά του χρόνια έγινε μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το 1989 συμμετείχε σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη από τις Ισραηλινές Αρχές και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 μηνών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2002 το Ισραήλ προσπάθησε για πρώτη φορά να τον εξοντώσει με αεροπορική επιδρομή. Ο Ντέιφ, αν και τραυματίστηκε, τελικά επέζησε. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης σκοτώθηκαν 2 μέλη της Χαμάς.

Το Φεβρουάριο του 2006 οι Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι ο Ντέιφ ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την ανακωχή που είχε συμφωνηθεί με την Φατάχ.  Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι είχε την πρόθεση να δημιουργήσει έναν ριζοσπαστικό θύλακα της Χαμάς.

Τον Ιανουάριο του 2011 η μητέρα του πέθανε. Στην κηδεία της παρέστη πλήθος αξιωματικών της Χαμάς. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι ο ίδιος ο Ντέιφ δεν βρισκόταν στην κηδεία της μητέρας του, πιθανότατα για λόγους ασφαλείας!

Στις 20 Αυγούστου 2014 η Ισραηλινή Αεροπορία εξόντωσε τη σύζυγο και το γιό και την τριών ετών κόρη του. Ο θάνατος της οικογένειας του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς προκάλεσε σοκ στην κοινωνία της Λωρίδας της Γάζας,  η οποία ζητούσε εκδίκηση. Παράλληλα, το χτύπημα αυτό έδειξε ότι η εξόντωση του Ντέιφ αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα για την Ιερουσαλήμ.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ντέιφ μπήκε στη λίστα των τρομοκρατών του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, εξέλιξη που σηματοδοτούσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περίπτωσή του. Και πράγματι, οι Αμερικανοί τον θεωρούσαν  ως τον βασικό οργανωτή της πλειοψηφίας των επιθετικών ενεργειών της Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τον Μάιο του 2021 το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλης διάρκειας αεροπορική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος του ήταν η Χαμάς να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, κυρίως χάνοντας μεγάλο αριθμό αξιωματικών αλλά και μελών της.  Ένας από τους κύριους στόχους του Ισραήλ φυσικά ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς  Μοχάμεντ Ντέιφ . Μέχρι τις 19 Μαΐου οι Ισραηλινοί προσπάθησαν δυο φορές με στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές να τον εξοντώσουν. Ο Ντέιφ παρόλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει.

Το Δεκέμβριο του 2022, και με αφορμή την 35η επέτειο ίδρυσης της οργάνωσης, ο Ντείφ μιλώντας σε πλήθος οπαδών της Χαμάς χαρακτήρισε τους Ισραηλινούς δειλούς και αδύναμους, άρα ανήμπορους για να νικήσουν την οργάνωση.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 οργάνωσε και εκτέλεσε την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Τις πρώτες πρωινές ώρες, 1.180 μέλη της Χαμάς εισέβαλλαν σε 22 συνοριακά σημεία μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Παράλληλα με την εισβολή, η οργάνωση εκτόξευσε και πάνω από 5.000 ρουκέτες με σκοπό να αποσυντονίσει την ισραηλινή αεράμυνα.

Η επίθεση της Χαμάς διαρκεί μέχρι σήμερα έχοντας προκαλέσει σοκ αλλά και  οργή στη διεθνή κοινότητα. Και φυσικά θλίψη για τα εκατοντάδες θύματα και από τις δύο πλευρές.  

Συμπεράσματα:

Ο Ντέιφ είναι ένας στρατιωτικός χωρίς πολιτική και γεωπολιτική πείρα. Με την κίνηση του να προχωρήσει η Χαμάς σε τρομοκρατικό χτύπημα, φαίνεται ότι ζημίωσε ανεπανόρθωτα το όραμα όλης της διεθνούς κοινότητας (αλλά και των μετριοπαθών εκπροσώπων των δύο πλευρών) για μία βιώσιμη λύση δυο κρατών. Η επίθεση της Χαμάς έχει οδηγήσει ήδη σε απώλεια της διεθνούς νομιμοποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής. Θεωρώ, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια χωρίς να σκεφτεί ολοκληρωμένα, αλλά και ούτε έχοντας προβλέψει τις συνέπειές της σε βάθος χρόνου. Πρόκειται προφανώς για έναν στρατιωτικό χωρίς ευρύτερη πολιτική εμπειρία.

Στοιχεία για την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024