27/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (22/3/24)

Ρωσία: ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δημοφιλή συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίθεση έλαβε χώρα στο κέντρο Crocus City Hall με τους ενόπλους να μην είναι μόνο τρεις – όπως αρχικά μεταδιδόταν – αλλά περισσότεροι, τουλάχιστον πέντε, φορώντας μάλιστα στρατιωτικές στολές.Οι ρωσικές Αρχές έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Ουκρανία: Το βράδυ της Πέμπτης, η Ρωσία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας εδώ και αρκετούς μήνες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα συστήματα μεταφοράς σε όλη τη χώρα υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με την κρατική Ukrhydroenergo, ο υδροηλεκτρικός σταθμός Dnipro, ο οποίος παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, δέχθηκε επίσης πυρά. Ένα εργοστάσιο ατμομηχανών και δύο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο Χάρκοβο χτυπήθηκαν επίσης, προκαλώντας μπλακ άουτ. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «πολεμική κατάσταση» και κατηγόρησε τη Δύση ότι έφερε τη σύγκρουση σε αυτό το σημείο. Αργότερα διευκρίνισε ότι νομικά, το ρωσικό κράτος εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ευρώπη: Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 33 άτομα, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων δικαστών, αξιωματούχων των φυλακών και δύο ρωσικών σωφρονιστικών αποικιών, τέθηκαν σε ισχύ σήμερα ως απάντηση για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Είναι οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ μετά τον θάνατο του Ναβάλνι στις 16 Φεβρουαρίου.

Μπουρκίνα Φάσο: Η Μπουρκίνα Φάσο ανέστειλε τις επικερδείς άδειες εξόρυξης που χορηγήθηκαν στην τουρκική εταιρεία Afro Turk πέρυσι. Η χώρα είπε ότι οι άδειες για το χρυσωρυχείο Inata και το ορυχείο μαγγανίου Tambao αποσύρθηκαν λόγω της αδυναμίας της εταιρείας να πληρώσει τα οφειλόμενα τέλη βάσει της σύμβασης. Η εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει να βοηθήσει στην κατασκευή βάσεων για τις δυνάμεις ασφαλείας γύρω από τις τοποθεσίες εξόρυξης. Σχετικά, η Κίνα δώρισε στρατιωτικό εξοπλισμό στον στρατό της Μπουρκίνα Φάσο, ο οποίος κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα, για να βοηθήσει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές της. Η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία της στην εξόρυξη σε χώρες της περιοχής που ήταν προηγουμένως κοντά με τη Γαλλία, αλλά πρόσφατα στράφηκαν στη Ρωσία.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 50% από 45% εν μέσω εκτινασσόμενου πληθωρισμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 67% τον Φεβρουάριο. Η κίνηση εξέπληξε πολλούς, αφού η τράπεζα νωρίτερα σήμανε ότι ολοκληρώθηκε η αύξηση των επιτοκίων. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Αυστραλία- Βρετανία: Η Αυστραλία θα επενδύσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βρετανικές εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή. Η επένδυση θα ενισχύσει τη χωρητικότητα στο εργοστάσιο της Rolls-Royce στο Derby του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα κατασκευαστεί το πυρηνικό σύστημα πρόωσης των νέων υποβρυχίων που σχεδιάζει να αγοράσει η Canberra. Η βρετανική εταιρεία BAE Systems σχεδιάζει να κατασκευάσει η ίδια τα υποβρύχια στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Β.Κορέα: Αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας έφτασε στο Πεκίνο την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας περιοδείας τριών εθνών που περιλαμβάνει επίσης το Βιετνάμ και το Λάος. Το ταξίδι έρχεται εν μέσω της φαινομενικής επανασύνδεσης της Βόρειας Κορέας με τις χώρες της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024