27/04/2024

Αποκλειστικό: Ποιος μπορεί να είναι ο διοργανωτής της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα;

ABDULLLO BURIEV / PHOTO FROM INVESTIGATION MATERIALS OF THE TURKISH SPECIAL SERVICES

Ο διοργανωτής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Δημαρχείο Crocus μπορεί να είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Τατζικιστάν 

Ήταν ήδη στα ραντάρ των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών ως επιμελητής του αφγανικού κλάδου του ISIS

Ένας πολίτης του Τατζικιστάν και της Ρωσίας, ο Abdullo Buriev, ταιριάζει με την περιγραφή του επιμελητή των τρομοκρατών που πραγματοποίησαν την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Κατά τις αρχικές ανακρίσεις κατά τη διάρκεια της κράτησης, ο Shamsudin Fariduni, ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, δήλωσε ότι έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία και πριν από αυτό είχε στρατολογηθεί για την τρομοκρατική επίθεση από κάποιον «βοηθό του ιεροκήρυκα» μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων telegram

 

 

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του RT,  δημοσίευσε ένα βίντεο από την ανάκριση ενός άνδρα τον οποίο αποκαλεί «αρχηγό» των ενόπλων που επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.  .

Ο κρατούμενος μιλάει με τις δυνάμεις ασφαλείας με τη βοήθεια διερμηνέα και μιλάει για συνάντηση με έναν συγκεκριμένο άνδρα που ονομάζεται Abdullo

 

 

Ένας άλλος φερόμενος ως τρομοκράτης (το όνομά του είναι άγνωστο) πρόσθεσε κατά τη σύλληψή του ότι λίγο πριν την επίθεση ήρθε σε επικοινωνία μέσω του telegram μ’ έναν άνδρα ονόματι Abdullo. Ο ίδιος Abdullo βοήθησε τους τρομοκράτες να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο Renault Symbol, το οποίο, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές στο telegram , είχε προηγουμένως βαφτεί, ανακαινιστεί και πουληθεί πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η μονάδα του ISIS Vilayat Khorasan ή ISIS-K, πυρήνας της τρομοκρατικής ομάδας στο Αφγανιστάν, συμμετείχε στην επίθεση. Αποτελείται από εθνοτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των Τατζίκων, γεγονός που διακρίνει το ISIS-K από τους τρομοκράτες Ταλιμπάν. Άνθρωποι από το Τατζικιστάν συμμετείχαν επίσης στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και η ίδια η ομάδα ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή  και δημοσίευσε ένα βίντεο της τρομοκρατικής επίθεσης που κινηματογραφήθηκε από τους ίδιους τους τρομοκράτες.

 

τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Στις αρχές του 2024, το Vilayat Khorasan πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη – στις 28 Ιανουαρίου, δύο μασκοφόροι εισέβαλαν στην καθολική εκκλησία της Αγίας Μαρίας κατά τη διάρκεια της Κυριακής προσευχής και άνοιξαν πυρ εναντίον των ενοριτών. Ένα άτομο πέθανε. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν τον οργανωτή του ISIS-K στην Τουρκία, Adam Khamirzaev, με το παρατσούκλι Abu Adam Darrar Al-Shishani, σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση. Πιθανότατα ήταν συνδεδεμένος με τη Ρωσία και χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα στο όνομα του Andrei Guzun. Οι πυροβολητές στην εκκλησία αποδείχθηκε ότι ήταν μαχητές που στρατολογήθηκαν από τον ISIS-K Amirjon Kholikov (πολίτης του Τατζικιστάν) και τον David Tanduev (πολίτη Ρωσίας). Οι λεπτομέρειες της έρευνας αναφέρθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Sabah και A-Haber.

 

WhatsApp correspondence between militants in Russian before the terrorist attack in Turkey
PHOTO FROM INVESTIGATION MATERIALS OF TURKISH SPECIAL SERVICES

 

Ο συνδιοργανωτής της τρομοκρατικής επίθεσης, ο οποίος απέφυγε τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, είναι πολίτης του Τατζικιστάν και, κατά πάσα πιθανότητα, της Ρωσίας, Abdullo Buriev. Στις 27 Νοεμβρίου 2022, προμήθευσε στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης αυτοκίνητο με πολωνικές πινακίδες, που έφτασε στην Τουρκία από τη Βουλγαρία και δύο ημέρες αργότερα πέταξε στη Ρωσία μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ενώνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις ISIS-K στην Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα είναι η στρατολόγηση μέσω μηνυμάτων. Είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση της Τουρκίας, η αστυνομία του κυβερνοχώρου έλυσε το έγκλημα αποκτώντας πρόσβαση στο WhatsApp και όχι στο Telegram.

 

Abdullo Buriev PHOTO FROM MATERIALS OF TURKISH SPECIAL SERVICES

Πληροφορίες από το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο «Важные истории» αναφέρουν ότι μεταξύ των κατοίκων της Ρωσίας και των ατόμων που επισκέπτονταν τη Ρωσική Ομοσπονδία βρέθηκαν περισσότερα από 20 άτομα με το όνομα Abdullo ή Abdulla Buriev. Όλα τους είτε δεν μοιάζουν με τρομοκράτες του ISIS στην εμφάνιση, είτε τα προσωπικά τους δεδομένα δεν ταιριάζουν με την εκτιμώμενη ηλικία του τρομοκράτη. Οι άνθρωποι με το όνομα Abdullo (Abdulla) Buriev άφησαν ψηφιακό αποτύπωμα στην Αγία Πετρούπολη, στα Ουράλια, στην περιοχή του Βόλγα, στη νότια Ρωσία και σε άλλες περιοχές. Τουλάχιστον δύο από αυτούς είναι διπλοί πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Τατζικιστάν. Ένας από αυτούς υπηρέτησε ακόμη και με σύμβαση στον ρωσικό στρατό αλλά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι αυτός ο πολίτης και ο μαχητής του ISIS-K είναι το ίδιο άτομο.

Θυμίζουμε πως σε παλαιότερο άρθρο της συνδρομητικής μας πλατφόρμας είχαμε εξηγήσει γιατί το  Τατζικιστάν φοβάται το Αφγανιστάν.

Γιατί το Τατζικιστάν φοβάται το Αφγανιστάν

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024