27/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (25/3/24)

Ρωσία: Τέσσερις άνδρες εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 137 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 182 άλλους. Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη στη Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες. Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για τα θύματα και τον ρωσικό λαό. Τρεις από τους τέσσερις άνδρες παραδέχτηκαν ένοχοι για όλες τις κατηγορίες, σύμφωνα με το επίσημο κανάλι Telegram των δικαστηρίων της Μόσχας. Η επίθεση υπογράμμισε πώς η εστίαση της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία την έχει αποσπάσει  την προσοχή της σε ζητήματα ασφαλείας. Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει  τη Μόσχα για αναφορές ότι εξτρεμιστές σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν συγκεντρώσεις τις ημέρες πριν από την επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο Πούτιν απέρριψε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ήταν «προκλητικές». Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν από το Τατζικιστάν αλλά ζούσαν στη Ρωσία. Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κάνει ελάχιστη αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος μετά την επίθεση και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι δράστες προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.

Ρωσία- Ουκρανία: Η Ρωσία θα μπορούσε να νικήσει την Ουκρανία στρέφοντας τους Ουκρανούς εναντίον των στρατιωτικών αξιωματούχων εγγραφής και στράτευσης, δήλωσε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της χώρας. Ο υποστράτηγος Alexander Pavlyuk κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι βοήθησαν στην καταστροφή της «ενότητας και συνοχής» των Ουκρανών μέσω υπερβολικά αρνητικών εκθέσεων σχετικά με τις προσπάθειες στρατολόγησης του στρατού. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας εξετάζει εδώ και μήνες ένα νομοσχέδιο κινητοποίησης για να επεκτείνει τις τάξεις του στρατού.

ΟΗΕ- Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα Δευτέρα για πρώτη φορά μια πρόταση ψηφίσματος που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία και δεν άσκησαν βέτο. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υιοθέτησαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Ισραήλ: Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των ΗΠΑ στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο Νετανιάχου αποφάσισε να υλοποιήσει την «απειλή» του για την ακύρωση της αποστολής ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα πιθανής εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. «Απογοήτευση» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος

ΗΠΑ- Ιαπωνία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πρόκειται να ανακοινώσουν ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία για να ενισχύσουν τον κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό και ασκήσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα θα αποκαλύψουν επίσημα το σχέδιο στις 10 Απριλίου, ενώ ο Κισίντα θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους Financial Times. Επιφυλακτική για την πίεση της Κίνας στην Ταϊβάν και τις εξελίξεις στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραχωρήσουν περισσότερη επιχειρησιακή εξουσία στον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Μια ιδέα που φέρεται να εξετάζεται στην Ουάσιγκτον θα έβλεπε τον σχηματισμό μιας νέας στρατιωτικής ομάδας δράσης υπό τον στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό που θα μεταφερόταν τελικά στην Ιαπωνία.

Ερυθρά Θάλασσα: Εμπειρογνώμονες της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν συναντήθηκαν πρόσφατα στην Υεμένη με εκπροσώπους των ανταρτών Χούθι για να συζητήσουν τις επιθέσεις της ομάδας της Υεμένης στην εμπορική ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Ayyam, οι συζητήσεις κάλυψαν σχέδια για κλιμάκωση και επέκταση της εκστρατείας εναντίον δυτικών πλοίων και πολεμικών πλοίων. Επιπλέον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούτι είπε στο Al-Masirah TV, ότι η ομάδα έχει προειδοποιήσει τους Σαουδάραβες ότι η χώρα τους θα μπορούσε να γίνει στόχος εάν επιτρέψουν σε αμερικανικά μαχητικά να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας για να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά της Υεμένης.

Ινδία: Η κυβέρνηση της Ινδίας προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του πετρελαίου που προκαλούνται από διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα και είπε ότι ενδέχεται να εξετάσει εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους για να αποφύγει την περιοχή. Η Ερυθρά Θάλασσα διαχειρίζεται περίπου το 80% του εμπορίου της Ινδίας με την Ευρώπη. Παρά τις αβεβαιότητες, οι Ινδοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η οικονομία τους θα ενισχυθεί αργότερα μέσα στο έτος. Αναμένουν επίσης ότι οι τιμές των τροφίμων θα μετριαστούν, αν και ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικός.

Κίνα- ΗΠΑ: Η Κίνα άρχισε να αφαιρεί τους μικροεπεξεργαστές Intel και Advanced Micro Devices (AMD) από τους κυβερνητικούς υπολογιστές και διακομιστές της, συμβάλλοντας σε ένα αυξανόμενο τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο προσπαθεί επίσης να μειώσει τη χρήση των λειτουργικών συστημάτων Windows της Microsoft και του ξένου λογισμικού βάσεων δεδομένων. Οι περιορισμοί είναι σύμφωνοι με τις οδηγίες που εκδόθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους για τους κυβερνητικούς φορείς να χρησιμοποιούν «ασφαλή και αξιόπιστη» τεχνολογία.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024