30/04/2024

Η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση θα καθορίσει εάν οδεύουμε προς κλιμάκωση

Δημήτριος Τσαϊλάς*

 

Η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση θα καθορίσει εάν οδεύουμε προς κλιμάκωση

Η Τεχεράνη εκτέλεσε μια μείζονα επίθεση με εκατοντάδες Drones και πυραύλους επιφανείας/επιφανείας για να εξισορροπήσει εκ νέου την εξίσωση αποτροπής με το Ισραήλ. Το γεγονός ότι οι ιρανικοί πύραυλοι στόχευαν απομακρυσμένες στρατιωτικές βάσεις, μαζί με τις ορατές προετοιμασίες που έγιναν για αυτήν την επίθεση, δείχνουν ότι το Ιράν προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα επίθεσης του να οδηγήσει σε μια περιφερειακή σύγκρουση.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Ιράν είναι επιφυλακτικό για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με τους Αμερικανούς. Με αυτό το σκεπτικό, οι ενέργειες του Ιράν πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ικανοποιημένο με αυτή την απάντηση και μπορεί να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση, εκτός εάν είναι απαραίτητο. Η απάντηση είναι τώρα στην πλευρά του Ισραήλ και αυτή θα καθορίσει εάν οδεύουμε προς μια σοβαρή κλιμάκωση ή εάν τερματίζουμε τον τρέχοντα κύκλο.

Το Ισραήλ μπορεί να είναι ικανοποιημένο με τον πρωτοφανή ρυθμό αναχαίτισης, την εξαιρετική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία σε ένα πλαίσιο συνασπισμού και πάνω από όλα, το γεγονός ότι υπήρξαν ελάχιστες ζημιές από την ιρανική επίθεση. Το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα απαντήσει με περιορισμένο τρόπο, αφού οι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν μια ισραηλινή αντεπίθεση.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει μια αυστηρή απάντηση προκειμένου να αποτραπούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον και να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή για το Ιράν ώστε να μην επαναλάβει παρόμοια απάντηση.

 

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024