27/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (26/3/24)

Ρωσία- Β.Κορέα: Η Ρωσία ξεκίνησε απευθείας αποστολές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης. Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα τουλάχιστον πέντε βορειοκορεατικά δεξαμενόπλοια έχουν συλλέξει προϊόντα πετρελαίου από το λιμάνι Vostochny της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή, δύο από τα οποία προφανώς παρέδωσαν το φορτίο τους στο λιμάνι Chongjin της Βόρειας Κορέας. Τον Αύγουστο του 2023, η Πιονγκγιάνγκ άρχισε να προμηθεύει τη Μόσχα με πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Ιράν-Χαμάς: Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του στο Ιράν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας. Η Χανίγια συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην Τεχεράνη, όπου συζήτησαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών και το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

Πολωνία- Ρωσία: Οι Πολωνοί είναι πιο ανοιχτοί στο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία και να επιτρέψουν σε Πολωνούς εθελοντές να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου. Η υποστήριξη για επίσημη παρέμβαση αυξήθηκε στο 9,4 τοις εκατό από το μηδέν, ενώ η επιλογή να επιτραπεί σε μεμονωμένους Πολωνούς να εμπλακούν σε μάχη εκτινάχθηκε στο 27,1 τοις εκατό από 3,4 τοις εκατό. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή, με την υποστήριξη του 75 τοις εκατό των ερωτηθέντων, ακολουθούμενη από τον ελαφρύ στρατιωτικό εξοπλισμό (67,6 τοις εκατό) και τον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκς και αεροσκάφη (54,1 τοις εκατό).

 

 ΗΠΑ-Βιετνάμ: Ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Bui Thanh Son και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken  συναντήθηκαν στην  Ουάσιγκτον. Τα θέματα που συζητήθηκαν  περιελάμβαναν την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση της πράσινης ενέργειας, την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας και την εκπαίδευση των εργαζομένων στη βιομηχανία ημιαγωγών. Επιπλέον, ο Son και ο Blinken συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Σον ζήτησε να συνεχιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό και ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και τη βιώσιμη, ειρηνική ανάπτυξη της περιοχής Μεκόνγκ. Το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ καθιέρωσαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Ν.Κορέα- Ιαπωνία: Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη και λειτουργία περιφερειακών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης στην Ανατολική Ασία, ανακοίνωσε το υπουργείο Επιστημών της Σεούλ. Το μνημόνιο περιγράφει ότι και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των δορυφορικών συστημάτων τους, του κορεατικού συστήματος εντοπισμού θέσης και του δορυφορικού συστήματος Quasi-Zenith της Ιαπωνίας, εστιάζοντας στη συνύπαρξη και τη συνεργασία. Η συμφωνία διαμορφώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της τεχνικής ομάδας εργασίας στη Σεούλ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024