27/04/2024

FT: Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απομάκρυνε την προσοχή της Μόσχας από την απειλή του ISIS-K

Crocus City Hall amphitheater after terrorist attack (2024)

Η ισλαμιστική ομάδα ISIS έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας – ωστόσο στην ομιλία του προς το έθνος μετά την επίθεση, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην ομάδα.

Αντίθετα, οι Ρώσοι προπαγανδιστές προσπάθησαν να κατηγορήσουν την Ουκρανία, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές είχε ως στόχο να πυροδοτήσει την εσωτερική οργή εναντίον της γειτονικής χώρας και να εκτρέψει την προσοχή από τα κενά στο σύστημα ασφαλείας της Μόσχας, τα οποία διευρύνθηκαν από τότε που ο Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. 

Η ευθύνη για την επίθεση, κατά την οποία τέσσερις ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 133 άτομα και έκαψαν το κτίριο, αποδόθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ειδικά σε μια θυγατρική ομάδα των ισλαμιστών που εδρεύει στο Αφγανιστάν και που ονομάζεται Isis-Khorasan ή Isis-K.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν αρκετές εβδομάδες νωρίτερα ότι ήταν πιθανή μια επίθεση. Αναφορές στη Ρωσία αναφέρουν ότι οι τέσσερις κύριοι δράστες που συνελήφθησαν από την FSB το Σάββατο ήταν όλοι από το Τατζικιστάν, μια χώρα της κεντρικής Ασίας της οποίας οι πολίτες αποτελούν μεγάλο ποσοστό των μελών του Isis-K, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την ομάδα.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει ελάχιστη αναφορά στον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, ο Πούτιν, οι Ρώσοι αξιωματούχοι και η υπηρεσία ασφαλείας FSB ισχυρίστηκαν επανειλημμένα ότι οι δράστες αναχαιτίστηκαν, ενώ ταξίδευαν στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν το Isis. Ήταν οι Ουκρανοί», έγραψε στο δημοφιλές κανάλι της στο Telegram η Margarita Simonyan, η προπαγανδίστρια συντάκτρια του κρατικού καναλιού μέσων ενημέρωσης Russia Today. «Οι δράστες επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να πείσουν το χαζό παγκόσμιο κοινό ότι ήταν το Ισλαμικό Κράτος».

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη και δήλωσαν ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να κατηγορήσει το Κίεβο για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τον 10χρονο πόλεμο του.

«Ο μίζερος Πούτιν, αντί να προσέχει τους πολίτες  της Ρωσίας, να τους απευθύνεται, έμεινε σιωπηλός για μια μέρα σκεπτόμενος πώς να το συνδέσει αυτό με την Ουκρανία», είπε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου από το Κίεβο.

Πρότεινε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε σταματήσει την επίθεση αν οι δυνάμεις ασφαλείας της δεν διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. «Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι που σκοτώνουν τώρα στην ουκρανική γη θα ήταν σίγουρα αρκετές για να σταματήσουν τους τρομοκράτες», είπε.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος φέρει «την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την επίθεση». «Δεν υπήρξε καμία ουκρανική εμπλοκή».

Το Amaq, το κανάλι μέσων ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσε ένα ανατριχιαστικό βίντεο αργά το Σάββατο που προφανώς κινηματογραφήθηκε από έναν από τους δράστες. Σε αυτό, φαίνεται ένας ένοπλος να πυροβολεί στον διάδρομο της αίθουσας κατά πτωμάτων στο πάτωμα, ενώ ένας άλλος επιτίθεται σε ανθρώπους με μαχαίρι και ο άνδρας που καταγράφει το βίντεο φωνάζει «Αλλάχου ακμπάρ» στην κάμερα.

Άνδρες που φορούσαν ρούχα που αντιστοιχούσαν σε αυτά στο βίντεο της επίθεσης συνελήφθησαν αργότερα από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και το ρωσικό ερευνητικό δίκτυο iStories.

Η Βέρα Μιρόνοβα, συνεργάτης στο Davis Center στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε ότι ήταν αξιοσημείωτο ότι οι δράστες μπόρεσαν να χτυπήσουν ενώ η Ρωσία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, με τις στρατιωτικές και τις υπηρεσίες ασφαλείας της κινητοποιημένες.

Η Μιρόνοβα, η οποία μελετά τα ισλαμιστικά τρομοκρατικά κινήματα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, είπε ότι το Isis-K χτύπησε τη Μόσχα επειδή ήταν σχετικά εύκολο: «Πρόκειται για την ευκολία του στόχου».

Αντίθετα, το Isis-K σχεδίασε αρκετές επιθέσεις στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αλλά απέτυχαν.

Από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η FSB, η κύρια υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, έχει αλλάξει την εστίασή της, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων δηλώσεων της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta Europe.

Προηγουμένως, η FSB επικεντρωνόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ισλαμική τρομοκρατική απειλή, αλλά από το 2022, η πλειονότητα των δηλώσεών της αφορούσε την Ουκρανία. Συχνά αυτοί που κατηγορούνταν για «τρομοκρατία» και αναχαιτίστηκαν από την FSB ήταν Ρώσοι που διαμαρτύρονταν ενάντια στον πόλεμο ή την κυβέρνηση, έδειξε η ανάλυση της Novaya Gazeta.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι ο αγώνας του εναντίον της ισλαμικής μαχητικότητας είχε τελειώσει μετά την ειρήνευση της Τσετσενίας», είπε ο Kamal Alam,  του Ατλαντικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στη μουσουλμανική δημοκρατία που πολέμησε και έχασε δύο πολέμους για την ανεξαρτησία τη δεκαετία του 1990 και τη δεκαετία του 2000.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία είναι εδώ και καιρό στόχος του Ισλαμικού Κράτους και αυτό «αυξήθηκε σημαντικά μετά τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία το 2015, την επακόλουθη εμπλοκή της σε ολόκληρη την Αφρική και τις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Lucas Webber, συνιδρυτής της MilitantWire, η οποία παράγει ανάλυση της μαχητικής δραστηριότητας.

Το Isis-K ξεκίνησε να δραστηριοποιείται για πρώτη φορά το 2015 στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αφού το αρχικό Isis κήρυξε χαλιφάτο σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Αντλούσε δύναμη από μαχητές που πίστευαν ότι οι υπάρχουσες ομάδες όπως η Αλ Κάιντα δεν ήταν αρκετά σκληροπυρηνικές. Η ομάδα στοχεύει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο στο Χορασάν, μια περιοχή που εκτείνεται σε τμήματα της ινδικής υποηπείρου και της κεντρικής Ασίας.

Αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ το 2021, το Isis-K έγινε ο πιο τρομερός αντίπαλός του, πολεμώντας μια αιματηρή εξέγερση και χρησιμοποιώντας το Αφγανιστάν ως βάση για επιθέσεις αλλού.

Το Isis-K έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, διεξάγοντας μια εκστρατεία εναντίον της σιιτικής μειονότητας του Αφγανιστάν και μια σειρά από απόπειρες δολοφονίας διακεκριμένων ηγετών των Ταλιμπάν. Επιτέθηκε σε πολιτική συγκέντρωση στο Πακιστάν πέρυσι και συνδέθηκε με φονικές βομβιστικές επιθέσεις κοντά στον τάφο του διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράν τον Ιανουάριο.

Ενώ το Isis εκδιώχθηκε από τα εδαφικά του προπύργια στο Ιράκ και τη Συρία από διεθνείς συνασπισμούς και αποδυναμώθηκε σοβαρά, το Isis-K έχει εξελιχθεί στον «πιο φιλόδοξο και διεθνώς προσανατολισμένο κλάδο του κινήματος», είπε ο Webber.

Το Isis-K εξαπέλυσε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Το Isis-K έχει ανοίξει ακόμη και μια πτέρυγα προπαγάνδας στη ρωσική γλώσσα», είπε ο Webber. «Έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην υποκίνηση υποστηρικτών να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά της Ρωσίας».

Πολλά από αυτά τα μέλη προέρχονται από το Τατζικιστάν, είπε η Mironova — μια φτωχή χώρα όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων ταξιδεύει στη Ρωσία ως μετανάστες εργαζόμενοι.

«Στο δόγμα του Isis, η Ρωσία είναι τόσο κακή όσο οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ιράν», δήλωσε ο Ασφαντιάρ Μιρ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το Isis-K πιστεύει [σε] εξωτερικές επιθέσεις που είναι θεαματικές, οι οποίες προκαλούν μεγάλη θραύση και καθιερώνουν τους πιστους του ως το κορυφαίο τζιχαντιστικό κίνημα στον κόσμο».

Αν και η Ρωσία έχει αναλάβει την παλαιστινιακή υπόθεση στη σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ, για ομάδες όπως το Isis-K, «τα παράπονά τους με τη Ρωσία και τον Πούτιν είναι πιο μακροχρόνια», δήλωσε η Hanna Notte, διευθύντρια για την Ευρασία στο James Martin Center. «Είναι πάνω από την Τσετσενία, είναι πάνω από το Αφγανιστάν».

Εάν επιβεβαιωθεί, η τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας θα είναι η πρώτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση του Isis-K έξω από τη νοτιοδυτική Ασία. Μπορεί να έχει ως στόχο να βελτιώσει το προφίλ της ομάδας και να διευρύνει τη δεξαμενή στρατολόγησης της, δήλωσε η Amira Jadoon, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Clemson.

Ως αποτέλεσμα, η επίθεση της Παρασκευής μπορεί να είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι το Αφγανιστάν γίνεται βάση για παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις, είπαν αναλυτές.

«Υπήρξε μια εντεινόμενη ανησυχία τον τελευταίο περίπου χρόνο για ενεργοποιημένες επιθέσεις» από το Isis-K από το Αφγανιστάν. «Ήθελαν πρόθυμοι να επιδείξουν γεωγραφικό εύρος».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024