02/05/2024

Το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν (reports)

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αντίποινα κατά του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, με στόχο τα δυτικά της χώρας. Εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Ισφαχάν με αποτέλεσμα οι εμπορικές πτήσεις να μην πραγματοποιούν δρομολόγια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλώντας στο ABC, το CBS και το NPR επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιράν εκτόξευσε 330 drones ακριβείας, βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ και πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς στο Ισραήλ, σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα από την Τεχεράνη που κατευθύνθηκε στο ισραηλινό έδαφος. Το Ιράν είπε ότι η επίθεση ήρθε ως αντίποινα για το χτύπημα της 1ης Απριλίου στο προξενείο του στη Συρία, που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ, που σκότωσε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές.

Το Bloomberg ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα την Πέμπτη ότι η χώρα σχεδίαζε να απαντήσει στην επίθεση του Σαββάτου τις επόμενες 24-48 ώρες. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι το Ισραήλ υπέδειξε στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτεθεί σε πυρηνικούς στόχους.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε περίπου στις 5:30 π.μ. τοπική ώρα (10:00 μ.μ. ET Πέμπτη) ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο Qahjaverestan, βορειοανατολικά του Ισφαχάν. Η αιτία των εκρήξεων είναι προς το παρόν άγνωστη, σύμφωνα με το πρακτορείο. Το CNN μετέδωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν έχουν ενεργοποιηθεί, επικαλούμενο ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ισφαχάν βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά του Qahjaverestan.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr του Ιράν μετέδωσε ότι οι πτήσεις πάνω από την Τεχεράνη, το Σιράζ και το Ισφαχάν είχαν ανασταλεί.

Οι αναφορές έρχονται καθώς η ένταση εκτοξεύτηκε στην περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο. Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα απαντήσει στην επίθεση.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί μια μεγάλη αεροπορική βάση για τον ιρανικό στρατό, καθώς και τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα που βρίσκονται περίπου 215 μίλια νότια της Τεχεράνης, ανέφερε το Associated Press. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που συνδέεται με το IRGC ανέφερε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν είναι ασφαλείς.

 

Εδώ είναι οι τελευταίες εξελίξεις

 

  1. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε το Ιράν νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς και τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, σε κάτι που φαινόταν να είναι η πρώτη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
  2. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα χτύπημα έπληξε μια στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν. Η κλίμακα και η μέθοδος της επίθεσης ήταν ασαφή. Και η αρχική αντίδραση τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν ήταν σιωπηλή, με τα μέσα ενημέρωσης και στα δύο μέρη να φαίνεται να υποβαθμίζουν την επίθεση, σε αυτό που οι αναλυτές είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Για σχεδόν μια εβδομάδα, οι παγκόσμιοι ηγέτες προέτρεψαν το Ισραήλ και το Ιράν να αποφύγουν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.
  3. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει. Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να το συζητήσουν δημόσια.
  4. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ ως απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία που σκότωσε επτά Ιρανούς αξιωματούχους την 1η Απριλίου. Επί μέρες, Ισραηλινοί ηγέτες απείλησαν να απαντήσουν Το χτύπημα του Ιράν, που μετέτρεψε τον πολύχρονο σκιώδη πόλεμο σε άμεση αντιπαράθεση. 

 


Όσα πρέπει να γνωρίζουμε 

 

  1. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιθανώς εκτοξευμένα από το εσωτερικό του Ιράν, και ότι τα συστήματα ραντάρ του δεν εντόπισαν άγνωστα αεροσκάφη να εισέρχονται στον ιρανικό εναέριο χώρο. Είπαν ότι μια ξεχωριστή ομάδα μικρών drones καταρρίφθηκε στην περιοχή Tabriz, περίπου 500 μίλια βόρεια του Ισφαχάν.
  2. Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά και στις δύο πόλεις, προσθέτοντας ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν δεν χτυπήθηκαν.
  3. Στη συνέχεια, οι ιστότοποι παρακολούθησης πτήσεων έδειξαν ότι πολιτικά αεροπλάνα είχαν εκτρέψει τα δρομολόγιά τους μακριά από την περιοχή και τα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι πολλά αεροδρόμια είχαν κλείσει. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πλάνα από την επανέναρξη της κανονικής ζωής στο Ισφαφάν και η αεροπορική υπηρεσία του Ιράν ανακοίνωσε ότι άρει τους περιορισμούς πτήσεων.
  4. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει συμβουλεύσει το Ισραήλ να μην απαντήσει, εν μέσω φόβων ότι μια ισραηλινή αντεπίθεση θα κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Για περισσότερους από έξι μήνες, το Ισραήλ πολεμά σε δύο άλλα μέτωπα — εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Και οι δύο είναι σύμμαχοι του Ιράν.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024