01/05/2024

Τουρκία και Χαμάς σε αγαστή συνεργασία- Ο Χανίγιε πάει στον Ερντογάν

Turkish President Recep Tayyip Erdogan with Hamas political leader Ismael Hanniyeh in Istanbul in February 1, 2023. - Turkish Presidency

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα επισκεφθεί την Τουρκία το Σαββατοκύριακο.

«Ο ηγέτης της παλαιστινιακής υπόθεσης θα είναι καλεσμένος μου αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα συζητήσουμε ο ένας με τον άλλον και θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα», είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ομιλίας προς τα μέλη του κόμματός του, χωρίς να αναφέρει το όνομα της Χανίγια.

Ο ΧανίγιΕ θα ταξιδέψει στην Τουρκία το Σάββατο για να συναντηθεί με τον Ερντογάν, ανέφερε την ίδια μέρα η ιδιωτική τηλεόραση NTV της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι ηγέτες της  ομάδας μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν στη χώρα από την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου εδρεύει το πολιτικό τους γραφείο.

Η Χανίγιε είχε επίσης συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την Τετάρτη στη Ντόχα, όπου ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης συναντήθηκε  με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Οι δυο τους συζήτησαν μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τους ομήρους που διατηρεί η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τουρκικές πηγές.

Η τρομοκρατική ομάδα πήρε περίπου 250 ομήρους κατά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς που ακολούθησε στη Γάζα άφησε πίσω του περισσότερους από 33.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου 100 από τους ομήρους που ελήφθησαν από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων νηπίων και μωρών, παραμένουν ακόμη σε αιχμαλωσία. 

Εκτός από τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ταξιδέψει και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στην Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Οι αναλυτές πιστεύουν ευρέως ότι η πρόσφατη διπλωματική ώθηση της Άγκυρας στοχεύει τόσο στο να επαναφέρει τη Γάζα στο διεθνές προσκήνιο μετά την κλιμάκωση Ισραήλ-Ιράν που απομάκρυνε την εστίαση από αυτήν, όσο και να αντιμετωπίσει την εσωτερική κριτική, κυρίως από την βάση ψηφοφόρων του Ερντογάν, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους

Ο Ερντογάν έχει εντείνει τη ρητορική του, αποκρούοντας την εσωτερική κριτική τις τελευταίες δύο ημέρες. «Η Τουρκία πρωτοστάτησε στους περιορισμούς των εξαγωγών κατά του Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνησή μας δυστυχώς αντιμετώπισε πολύ άδικες, άδικες και απροκάλυπτα καιροσκοπικές κατηγορίες», είπε χαρακτηριστικά.

 «Τα σχόλια ότι η Τουρκία δεν κάνει το καλύτερο δυνατό δεν είναι αλήθεια. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ.

Σε απάντηση στην εντεινόμενη κριτική, η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές σε δεκάδες ομάδες προϊόντων του Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Η ανακοίνωση, ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν οι εξαγωγές αυτών των ομάδων προϊόντων απαγορεύονται πλήρως ή σε ποιο ποσοστό των προϊόντων αντιστοιχούν οι περιορισμοί. Η ανακοίνωση ήρθε μέρες αφότου το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν υπέστη μια ιστορική ήττα στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας στις 31 Μαρτίου. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κυβερνών AKP έχασε τη θέση του ως το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων έναντι της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα οι ισλαμιστές, είχαν εντείνει την κριτική τους προς την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών επειδή δεν διέκοψε τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ορισμένες άδικες και παράλογες κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του κόμματός μας», είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη. «Είναι λυπηρό, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι αυτές οι άθλιες συκοφαντίες ανταποκρίθηκαν σε ορισμένους κύκλους».

Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, πρόσθεσε, «το δηλώνω πολύ ξεκάθαρα: η Χαμάς είναι για την Τουρκία ό,τι ήταν ο Kuva-yi Milliye κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας», αναφερόμενος στην οργάνωση των Τούρκων εθνικιστών που πολέμησαν κατά των Ελλήνων και άλλων χριστιανών που ζούσαν στην τουρκική επικράτεια  μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.  «Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η πραγματοποίηση αυτής της δήλωσης έχει ένα τίμημα», πρόσθεσε.

Η τουρκο-ισραηλινή ύφεση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων εκτροχιάστηκε λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, όταν ο Ερντογάν εγκατέλειψε τον αρχικό μέτριο τόνο του, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι διέπραξε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις πρόσφατα ομαλοποιημένες διπλωματικές του σχέσεις με την Τουρκία. Οι δύο περιφερειακές δυνάμεις είχαν αποκαταστήσει πλήρως τους διπλωματικούς δεσμούς τους πέρυσι μετά από τετραετή παύση, κυρίως λόγω διαφωνιών για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024