27/04/2024

Κίριλο Μπουντάνοφ: ποιος είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας

 

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 


Ο Κίριλο Μπουντάνοφ είναι ένας από τους νεώτερους ανώτερους αξιωματικούς των oυκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του oυκρανικού λαού και του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Ο Κίριλο Μπουντάνοφ γεννήθηκε στο Κίεβο στις 4 Ιανουαρίου 1986. Μπήκε στη μεγάλη ουκρανική στρατιωτική οικογένεια το 2007 όταν εισήλθε στη σχολή αεροπορίας στρατού στην Οδησσό. Ήταν εξαιρετικά αυτάρκης και μυστικοπαθής. Ο Μπουντάνοφ άρχισε να γίνεται γνωστός στην ουκρανική κοινωνία το 2014, όταν αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους πολέμησε στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.  Από το 2015 άρχισε να οργανώνει επιθέσεις κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Το 2016 ηγήθηκε ουκρανικής επιδρομής κατά της ρωσικής βάσης Τζακόι, βόρεια της κατεχόμενης Κριμαίας.  Η επιχείρηση απέτυχε, καθώς ο στόχος της ανατίναξης των ρωσικών ελικοπτέρων τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Στις 5 Αυγούστου 2020 ανέλαβε διοικητής της GRU (της πιο επίλεκτης μονάδας ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού). Πέντε μέρες μετά μίλησε για πρώτη φορά στο προσωπικό της GRU γνωστοποιώντας τους στόχους της διοίκησης του. Όπως είπε, η κύρια αποστολή του ήταν η ανακατάληψη όλων των εδαφών που ελέγχονταν από την Ρωσία.

Η επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Στις 15 Αυγούστου 2021 η Καμπούλ πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν. Περίπου 300.000 Αφγανοί που είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήθελαν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Ο Νατοϊκός συνασπισμός της Resollute Support Mission άρχισε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει να σώσει όσους περισσότερους πολίτες μπορούσε. Στη χώρα ζούσε επίσης μεγάλος αριθμός Ουκρανών. Στο Κίεβο ξεκίνησαν εντατικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης. Παράλληλα ο Καναδάς ζήτησε από το Κίεβο να διασώσει μια ομάδα Αφγανών μεταφραστών που είχαν συνεργαστεί με τις καναδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Την δύσκολη αυτή επιχείρηση διάσωσης ανέλαβε να τη φέρει εις πέρας η GRU. O στρατηγός Μπουντάνοφ έστειλε στην Καμπούλ 30 Ουκρανούς καταδρομείς, οι οποίοι εντάχθηκαν στο δυναμικό της Ressolute support Mission (RSM). Η ουκρανική επιχείρηση διάσωσης διήρκησε 12 μέρες. Οι Ουκρανοί καταδρομείς έβγαιναν καθημερινά έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να εντοπίσουν τους πολίτες που επιθυμούσαν να διασώσουν. Τελικά, οι Ουκρανοί στρατιώτες πράγματι έσωσαν συνολικά 700 Αφγανούς και Ουκρανούς πολίτες.

Ψηφιακή και Φυσική Ασφάλεια – Ένα κοινό μέλλον

 

Η ρωσική εισβολή

Στις 20 Νοεμβρίου 2021 ο Μπουντάνοφ γνωστοποίησε στον πρόεδρο Ζελένσκι τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η υπηρεσία του για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο για επερχόμενη επίθεση από τα σύνορα Ρωσίας –Ουκρανίας και Λευκορωσίας –Ουκρανίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπουντάνοφ διέθεσε την καλύτερη ομάδα στρατιωτών του για την προστασία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός υποστράτηγος γνώριζε πολύ καλά ότι ένας από τους κύριους στόχους του προέδρου Πούτιν ήταν η κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Κίριλο Μπουντάνοφ παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο Ζελένσκι για τα πλήγματα που έχει επιφέρει με τις επίλεκτες δυνάμεις του στους Ρώσους εισβολείς.

Το Σεπτέμβριο του 2022 συνέβαλλε αποφασιστικά στην πρώτη μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας –Ουκρανίας. Η Μόσχα απελευθέρωσε 215 Ουκρανούς αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας του επίλεκτου τάγματος Αζόφ που είχε πολεμήσει γενναία στη Μαριούπολη. Τον Οκτώβριο του 2022 κάλεσε την κυβέρνηση Ζελένσκι να λήξει νικηφόρα για την Ουκρανία τον πόλεμο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Η έκκληση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπουντάνοφ φοβόταν ότι ο ρωσικός στρατός θα αποκτούσε νέα δυναμική με την επιστράτευση στην οποία προχωρούσε εκείνη τη περίοδο.

Στις 21 Απριλίου 2023 δικαστήριο της Μόσχας άσκησε ποινική δίωξη κατά του Μπουντάνοφ, κατηγορώντας τον για δολοφονίες ρωσόφωνων αμάχων στην ανατολική Ουκρανία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, ο πρόεδρος Ζελένσκι επιβράβευσε ξανά τον Μπουντάνοφ για την γενναιότητα που είχε επιδείξει μέχρι τότε στο πεδίο της μάχης, απονέμοντας του το βαθμό του αντιστράτηγου.  Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε γνωστό ότι ο Μπουντάνοφ ηγήθηκε επιδρομής με ντρόουν κατά σουδανικής πολιτοφυλακής, η οποία είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την ιδιωτική εταιρεία Wagner.

Στις 28 Νοεμβρίου 2023 η σύζυγος του Μαριάννα Μπουντάνοφ, ψυχολόγος στο επάγγελμα, έπεσε θύμα δηλητηρίασης. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Κανείς δε γνωρίζει αν οι Ρώσοι ήθελαν να δηλητηριάσουν τη Μαριάννα ή τον ίδιο τον Μπουντάνοφ.

Αντί επιλόγου

Ο Κίριλο Μπουντάνοφ, κατά την εκτίμηση μου, έχει επιφέρει τα σημαντικότερα πλήγματα στους ρώσους εισβολείς. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυτοθυσία των αντρών του, που συλλέγουν καθημερινά πληροφορίες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Χωρίς το πολύτιμο έργο του η διατήρηση της oυκρανικής αντίστασης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

 

Σχόλιο Geopolitics and Daily News:

Όπως το UNITED24 Media ο Κίριλο Μπουντάνοφ  υποστήριξε ότι η Ρωσία γνώριζε την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφός της, ήδη από τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Μιλώντας στο Τρίτο Διεθνές Φόρουμ Στρατηγικών Επικοινωνιών, ο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες της τρομοκρατικής επίθεσης πέρασαν μέσω της Συρίας στη Μόσχα, καταρρίπτοντας οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί αιφνιδιασμού.

Ο Μπουντάνοφ τόνισε ότι η Ρωσία γνώριζε την προέλευση των ένοπλων ομάδων και τις διαδρομές τους προς τη Μόσχα.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα πιθανά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες της Ρωσίας, ο επικεφαλής της GUR εκτίμησε πως η Μόσχα είτε ενορχήστρωσε το όλο περιστατικό, δηλαδή την τρομοκρατική επίθεση, για να απομακρύνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, είτε υποτίμησε το μέγεθός της, στην προσπάθειά της να κατηγορήσει την Ουκρανία.

Ο Μπουντάνοφ επέκρινε το Κρεμλίνο για την προσπάθειά του να εμπλέξει το Κίεβο στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο Crocus City Hall της Μόσχας.

Καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, ο Μπουντάνοφ τόνισε ότι δεν υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες, ακόμη και εναντίον αντιπάλων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024