27/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (27/3/24)

Ρωσία- Κιργιστάν: Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 40 Κιργίζους πολίτες, ανακοίνωσε  το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας προειδοποίησε τους πολίτες της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus κοντά στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο, στην οποία εμπλέκονταν αρκετοί άνδρες από το Τατζικιστάν.

 

Αζερμπαϊτζάν: Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι η αποστολή παρατηρητών της ΕΕ στην Αρμενία έγινε de facto αποστολή του ΝΑΤΟ μετά την ένταξη του Καναδά σε αυτήν. Πρόσθεσε ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Αρμενίας με τη Γαλλία και την Ελλάδα υπονομεύει τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, Γάλλοι βουλευτές και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αρμενία συναντήθηκαν με μέλη της αποστολής της ΕΕ στο κοίτασμα χρυσού Σοτκ στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, όπου οι επιχειρήσεις ανεστάλησαν πέρυσι.

 

Ρωσία – Αφρική: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας του Νίγηρα για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας στο Σαχέλ και να συντονίσουν τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είπε ότι οι δύο χώρες συζητούν την τοποθεσία μιας μελλοντικής ρωσικής στρατιωτικής βάσης, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

 

ΗΠΑ-Καζακστάν: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Καζακστάν για να συζητήσουν την οικονομική και επενδυτική διαφοροποίηση σε κρίσιμα ορυκτά του Καζακστάν. Ο Blinken εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σχετικά, αποκαλύφθηκε μετά από συνάντηση για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ του υπουργού Ενέργειας του Καζακστάν και ενός Αμερικανού γερουσιαστή ότι το Καζακστάν εργάζεται για να αυξήσει την προμήθεια ουρανίου σε αμερικανικές εταιρείες.

 

Τουρκία- Πολωνία: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Πολωνία τον Μάιο κατά τη διάρκεια ενός διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ και θα έχει συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του, Andrzej Duda – το πρώτο από Τούρκο ηγέτη στη Βαρσοβία από το 2017. Η Πολωνία έχει καλωσορίσει πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια από τουρκικές εταιρείες. συμπεριλαμβανομένου του προμηθευτή χημικών Ege Kimya, η οποία κατασκευάζει εργοστάσιο για την παραγωγή αλάτων νικελίου και κοβαλτίου, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

 

Ιράν- Χαμάς: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε την υποστήριξή του για την παλαιστινιακή υπόθεση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κορυφαίο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Επαίνεσε την ανθεκτικότητα του λαού της Γάζας και επέκρινε το Ισραήλ για τη «βαρβαρότητά του», ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

 

ΗΠΑ- Ν.Κορέα:  Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια διμερή ειδική ομάδα με σκοπό να εμποδίσουν τη Βόρεια Κορέα να χρηματοδοτήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ειδική ομάδα θα εισαγάγει μια σειρά ενεργειών για να διαταράξει τα δίκτυα προμηθειών πετρελαίου του Βορρά, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης των προσπαθειών του για αποφυγή κυρώσεων και της εμπλοκής περιφερειακών παραγόντων που διευκολύνουν την προμήθεια πετρελαίου της Πιονγκγιάνγκ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024