01/05/2024

ΗΠΑ και Ιαπωνία ενισχύουν την μεταξύ τους σχέση

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα  τόνισε την παγκόσμια σημασία  της ηγεσίας των ΗΠΑ και την αυξημένη δέσμευση της Ιαπωνίας να συμβάλει στην ανάληψη του βάρους της διατήρησης μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, σε χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «απαραίτητες», είπε ο Κισίντα, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία είναι πλήρως δεσμευμένη να υποστηρίζει τις ίδιες αξίες και έτσι έχει μετατραπεί από «επιφυλακτικός σύμμαχος» σε «ισχυρό, αφοσιωμένο» τα τελευταία χρόνια.

Η ομιλία του Κισίντα στο Κογκρέσο ήταν η πρώτη  από Ιάπωνα ηγέτη από το 2015 και έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον όπου τα δύο έθνη πραγματοποίησαν επίσης μια πρώτη στο είδος του τριμερή σύνοδο κορυφής με τις Φιλιππίνες. Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής αποκάλεσε τις τρεις χώρες «ίσους εταίρους και έμπιστους φίλους» και δεσμεύτηκε να προωθήσει ένα όραμα για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού με περισσότερες τέτοιες συναντήσεις «για τις επόμενες δεκαετίες».

President Marcos, Prime Minister Kishida and Joe Biden

 

«Ο Kishida τοποθετεί την Ιαπωνία στην καρδιά  των συμμαχιών, όπως το έθεσαν οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους στην Ασία», γράφει ο Ishaan Tharoor της Washington Post. «Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν την πολυαναμενόμενη «στροφή προς την Ασία», φαίνεται ότι η Ιαπωνία πρέπει να είναι η βασική άρθρωση σε αυτή τη στροφή».

«Στα τρία χρόνια της θητείας του, ο Kishida έχει εφαρμόσει σημαντική στρατηγική αλλαγή», γράφει η Senior Fellow του CFR Sheila A. Smith. «Παραδόξως, και οι δύο στρατηγικοί στόχοι του Kishida έχουν υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιαπωνικό λαό».

Το όραμα του Άμπε για την Ιαπωνία

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024