30/04/2024

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ λόγω Ιράν

Το Πεντάγωνο μεταθέτει δυνάμεις στη Μέση Ανατολή ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί την ελπίδα ότι η διπλωματία της τελευταίας στιγμής μπορεί να αποτρέψει μια αναμενόμενη επίθεση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του εναντίον του Ισραήλ.

 

Αλλά οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προετοιμάζονται. Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να μεταφέρει στρατιωτικά μέσα στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια επίθεση και να υπερασπιστεί καλύτερα τις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση που δεχτούν πυρά, όπως αναφέρουν πηγές στο Al Monitor.

 

Πηγές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν πως το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ κάποια στιγμή τις επόμενες δύο ημέρες, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει επιστρατεύσει Δυτικούς και Άραβες συμμάχους σε μια προσπάθεια να πείσει το Ιράν να αποκλιμακώσει.

 

Η αναμενόμενη επίθεση μπορεί να περιλαμβάνει πυραύλους και σμήνη drone, αναφέρουν πηγές. Το Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα όπλων βλημάτων με κατευθυνόμενη ακρίβεια στη Μέση Ανατολή και παρέχει όπλα σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη.

 

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να συντρίψει την εξελιγμένη σειρά αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι άμυνας.

 

«Μεταφέρουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να αυξήσουμε την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ», δήλωσε στο Al-Monitor ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν ποιες πρόσθετες δυνάμεις βρίσκονται σε μεταφορά, αλλά τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα USS Arleigh Burke και USS Carney, βρίσκονται ήδη στα περιφερειακά ύδατα.

 

Το Πεντάγωνο έσπευσε με μια σειρά από πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή πέρυσι, καθώς ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησε τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές να ανοίξουν ένα νέο κύμα επιθέσεων με ρουκέτες και drone σε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και  Συρία.

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στον περιορισμό της εξάπλωσης της σύγκρουσης, εξουσιοδοτώντας τον στρατό να καταστείλει τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, ενώ συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ εν μέσω της εκστρατείας του στη Γάζα.

 

Ωστόσο, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου απείλησαν να εκτροχιάσουν την δυσάρεστη ύφεση μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων πληρεξουσίων στο Ιράκ και τη Συρία, που είχαν ξεκινήσει τον Φεβρουάριο μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει δεσμευτεί να «τιμωρήσει» το Ισραήλ για τα χτυπήματά του στη Δαμασκό, τα οποία σκότωσαν επτά αξιωματικούς του IRGC, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου διοικητή της Δύναμης Κουντς για την περιοχή του Λεβάντε.

 

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν αμέσως οποιαδήποτε πρόγνωση ή ανάμειξη στην ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνενοχή.

Μια πράξη εξισορρόπησης

 

Η διαφαινόμενη απειλή ιρανικών αντιποίνων έχει ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια επισφαλή πράξη εξισορρόπησης καθώς επιδιώκει να βοηθήσει να υπερασπιστεί το Ισραήλ αποφεύγοντας μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν και τους αντιπροσώπους του.

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν την άμυνα του Ισραήλ από τις ιρανικές απειλές. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάστηκαν στα διπλωματικά κανάλια σε μια προσπάθεια να πείσουν το Ιράν να κάνει πράξη τις απειλές του.

 

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τεχεράνης, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μετέδωσε ένα μήνυμα στους Αμερικανούς αξιωματούχους με μεσάζοντα στο Ομάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν θα προσαρμόσει τα αντίποινα του ώστε να αποφύγει μεγάλη κλιμάκωση, ανέφερε το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν την Παρασκευή ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη αποφάσεις για το πώς ακριβώς θα απαντούσε ο στρατός σε μια ιρανική επίθεση – ή εάν μια τέτοια επέμβαση θα ήταν απαραίτητη, δεδομένων των εκτεταμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ισραήλ – αλλά είπαν ότι τίποτα δεν είχε αποκλειστεί.

 

Ο Μίχαελ Μάλροϊ, ο οποίος ηγήθηκε του γραφείου πολιτικής του Πενταγώνου για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, είπε ότι η απάντηση του Ιράν πιθανότατα θα στόχευε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με συνδυασμό πυραύλων, ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

«Η σοβαρότητα αυτού του χτυπήματος πιθανότατα θα καθορίσει εάν θα κλιμακωθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μάλροϊ  στο Al-Monitor.

 

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν τη χώρα και να αντεπιτεθούν με το είδος τους κατά της επικράτειας οποιασδήποτε επίδοξης επιτιθέμενης δύναμης. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν πιστεύεται ότι διαθέτει την ικανότητα να υποστηρίξει βαθιά χτυπήματα εντός του Ιράν χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

 

Ο ανώτατος διοικητής του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μίχαελ Κουρίλα, προχώρησε σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συντονιστεί με τον ισραηλινό ανώτατο όργανο σχετικά με τον κοινό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για μια ιρανική επίθεση.

 

Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ιδιωτικά τη Δευτέρα την Ουάσιγκτον ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή θα στοχοποιηθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμβουν για να προστατεύσουν το Ισραήλ από τα αντίποινα της Τεχεράνης, ανέφερε αρχικά το Intercept.

 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, η φύση της επίθεσης του Ισραήλ στο Προξενείο της Δαμασκού την 1η Απριλίου απογοήτευσε τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, εγείροντας φόβους για άμεσα αντίποινα κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δούλεψαν τα τηλέφωνα την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια περιφερειακή πυρκαγιά. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken μίλησε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Ayman Safadi, «για να συζητήσουν την επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή από το Ιράν», σύμφωνα με μια ανάγνωση των ΗΠΑ στην κλήση τους.

 

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν πίεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ , κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας για στενότερο συντονισμό για τις μελλοντικές ισραηλινές επιχειρήσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αντιποίνων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με το Al-Monitor.

 

«Ο υπουργός είναι πολύ σίγουρος για τη δέσμευση του Ισραήλ για την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, μετά από κλήση των δύο αρχηγών άμυνας την Πέμπτη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024