30/04/2024

Το Ισραήλ ζυγίζει τις κινήσεις του απέναντι στο Ιράν- Ποιες οι επιλογές και τα μειονεκτήματα

The Chief of the General Staff, LTG Herzi Halevi visited the "Arrow" Aerial Defense System Battery of the 136th Battalion in the Aerial Defense Array (IDF)

Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, δήλωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός του στρατού της χώρας, ενισχύοντας τις ανησυχίες  για το ξέσπασμα ενός πλήρους πολέμου.

«Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και UAV στο έδαφος του Κράτους του Ισραήλ θα έχει ανταπόκριση», δήλωσε ο Χέρζι Χαλέβι από την αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ.

Τα σχόλια του Χαλέβι έρχονται εν μέσω αναφορών ότι ενδέχεται να ετοιμάζεται απάντηση, αλλά το Ισραήλ δεν έχει υποδείξει πώς και πότε θα μπορούσε να εκτελεστεί μια τέτοια επίθεση. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο NBC News τη Δευτέρα ότι η χώρα θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση, αλλά ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική απόφαση για την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι,εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι λόγω της σχετικά μικρής ζημιάς που υπέστη, το Ισραήλ αντιμετωπίζει «μια ποικιλία επιλογών» για να απαντήσει. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε το κράτος του Ισραήλ και θα το κάνουμε  την ώρα που θα επιλέξουμε», είπε.

Η Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις δυτικούς αξιωματούχους ανέφερε ότι μια απάντηση ενδέχεται να ετοιμάζεται. Ένας αξιωματούχος είπε  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε καμία τέτοια επίθεση. Ο ισραηλινός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός Kan μετέδωσε επίσης τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ υποσχέθηκε να ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε επίθεση, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

 

Secretary Antony J. Blinken meets Israel War Cabinet in Tel Aviv, Israel, March 22, 2023. (Official State Department photo by Chuck Kennedy)

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Στο μεταξύ, το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο συγκλήθηκε χθες Τρίτη για μια ακόμη φορά, προκειμένου να συζητούσει πώς θα απαντήσουν οι Ισραηλινοί  στην πρωτοφανή αεροπορική επιδρομή του Ιράν  σταθμίζοντας μια σειρά επιλογών για την επίτευξη διαφορετικών στρατηγικών αποτελεσμάτων: αποτροπή παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον, κατευνασμός των Αμερικανών συμμάχων τους και αποφυγή ολοκληρωτικού πολέμου.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ένα τεράστιο μπαράζ που περιελάμβανε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και εκρηκτικά drones, άλλαξε τους άρρητους κανόνες στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο των δυο αντιπάλων. Σε αυτή τη σύγκρουση, κατά το παρελθόν, είχαν αποφευχθεί μεγάλες αεροπορικές επιδρομές από το έδαφος της μιας χώρας απευθείας εναντίον της άλλης.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής, ο λογισμός με τον οποίο το Ισραήλ αποφασίζει την επόμενη κίνησή του έχει επίσης αλλάξει. «Δεν μπορούμε να μείνουμε ακίνητοι από αυτό το είδος επιθετικότητας», δήλωσε την Τρίτη ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίαζε για να εξετάσει μια στρατιωτική απάντηση, άλλες χώρες άσκησαν διπλωματική πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν με την ελπίδα να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Να τονίσουμε εδώ πως σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στην επίθεση του Ιράν νωρίς την Κυριακή αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η επίθεση, είπε το Ιράν, ήταν μια απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά την οποία πολλοί διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας  σκοτώθηκαν στη Συρία. Αυτή η επίθεση σε κτίριο ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν διαφορετική από προηγούμενες στοχευμένες δολοφονίες στον σκιώδη πόλεμο Ισραήλ Ιράν. Αυτό το χτύπημα κατέστρεψε ένα κτίριο που ήταν μέρος ενός συγκροτήματος ιρανικής πρεσβείας, το είδος των εγκαταστάσεων που συνήθως θεωρούνταν εκτός ορίων για επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κτίριο ήταν μόνο διπλωματικό ως προς το όνομά του και χρησιμοποιήθηκε ως ιρανική στρατιωτική βάση και βάση πληροφοριών, καθιστώντάς το νόμιμο στόχο.

Το Ιράν, το οποίο έδειξε ότι είδε την επίθεση ως μια ισραηλινή παραβίαση των κανόνων του σκιώδους πολέμου, αισθάνθηκε υποχρεωμένο να ανταποδώσει σθεναρά,  προκειμένου να εδραιώσει την αποτροπή και να διατηρήσει την αξιοπιστία του απέναντι στους πληρεξούσιους και τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του.

Το Ισραήλ δεν θέλει το Ιράν να συμπεράνει ότι μπορεί τώρα να επιτεθεί στο ισραηλινό έδαφος ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα στα ιρανικά συμφέροντα σε τρίτη χώρα. Το Ισραήλ επίσης δεν θέλει και δεν μπορεί να αντέξει μια μεγάλη σύγκρουση με το Ιράν, ενώ εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα και αψιμαχίες με ιρανούς πληρεξούσιους κατά μήκος των συνόρων του.

Τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ εξετάζουν επιλογές αρκετά ικανές να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες, αλλά όχι τόσο μεγάλες ώστε να πυροδοτήσουν μια μεγάλη κλιμάκωση.

Οι επιλογές

Αξιωματούχοι  που έχουν πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες περιέγραψαν στους New York Times  τις ακόλουθες επιλογές και τα μειονεκτήματά τους, από τα οποία οι Ισραηλινοί ηγέτες επιλέγουν μια απάντηση:

  1. ‘Ενα επιθετικό χτύπημα σε έναν ιρανικό στόχο, όπως μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σε μια χώρα εκτός του Ιράν όπως η Συρία. (Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει τη συμμετρία απάντησης σε μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ με μια άμεση επίθεση στο Ιράν.)
  2. Ένα χτύπημα σε  συμβολικό στόχο μέσα στο Ιράν. (Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα απαιτούσε τη διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα κινδύνευε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν συμβουλεύσει να μην γίνει ένα τέτοιο χτύπημα.)
  3. Κυβερνοεπίθεση σε υποδομή του Ιράν. (Θα μπορούσε να εκθέσει τις δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο πρόωρα και δεν θα ήταν μια άμεση απάντηση σε μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή.)
  4. Επιτάχυνση μικρών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ. (Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, επομένως αποτυγχάνουν να ταιριάζουν με τη δημόσια φύση της επίθεσης του Ιράν.)

Άλλες ισραηλινές επιλογές περιλαμβάνουν το να μην κάνει τίποτα – ένα μέτρο που στοχεύει στη μόχλευση της διεθνούς και περιφερειακής συμμαχίας που συνενώθηκε για να βοηθήσει στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης σε κάτι πιο σταθερό και μόνιμο – ή την υιοθέτηση μιας πιο διπλωματικής προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ του Ιράν από την Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών Συμβούλιο.

Τουλάχιστον δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξαν την ώρα της ιρανικής επίθεσης ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει αμέσως, υποστηρίζοντας ότι μια ταχεία απάντηση σε αυτοάμυνα θα έδινε προφανή νομιμότητα σε μια τέτοια αντεπίθεση. Ωστόσο, μετά από τρεις ημέρες συνεδριάσεων, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει ακόμη για απάντηση. 

Οι συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου καλύπτονται από μυστικότητα και διχάζονται από παλιούς ανταγωνισμούς και δυσπιστία. Τα μέλη του μοιράζονται ιστορίες σκληρού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι κύριοι υποστηρικτές των άμεσων αντιποίνων το Σαββατοκύριακο ήταν ο Μπένι Γκαντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ, δύο πρώην στρατιωτικοί αρχηγοί και νυν κεντρώοι πολιτικοί σύμμαχοι που πέρασαν τις κοινοβουλευτικές γραμμές για να ενταχθούν στην κυβέρνηση για το συμφέρον της εθνικής ενότητας μετά την τρομοκρατική επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.  Αλλά για λόγους που παραμένουν ασαφείς, κανένα χτύπημα δεν έλαβε χώρα την Κυριακή μετά την ιρανική επίθεση.

 

Biden with Israeli prime minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem, Israel, March 9, 2016 (Wikimedia)

Οι ΗΠΑ «δεν εμπλέκονται» στις συζητήσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν δημόσια και ιδιωτικά να πείσουν το Ισραήλ ότι δεν χρειάζεται να ανταποδώσει για το ιρανικό χτύπημα. Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστήριξαν, μπορεί «να κερδίσει» από μια επιτυχημένη άμυνα ενάντια στην ιρανική επίθεση, η οποία προκάλεσε ελάχιστες ζημιές και τραυμάτισε μόνο ένα άτομο, ένα νεαρό κορίτσι Βεδουίνων.

Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι κατανοούν ότι μπορεί να είναι αδύνατο να πείσουν το Ισραήλ να μην ανταποδώσει. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατανοούν ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πρέπει να απαντήσουν σε ένα άμεσο χτύπημα από το Ιράν στο Ισραήλ με τρόπο που μπορεί να δει ο κόσμος. Μια μυστική επίθεση από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τους εταίρους του Νετανιάχου στον συνασπισμό ή την τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση.

Αν αυτή η αντεπίθεση προκαλέσει έναν άλλο γύρο ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού θα υπερασπιστούν ξανά τον σύμμαχό τους ενάντια στον κύριο αντίπαλό τους στη Μέση Ανατολή.Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet τη Δευτέρα, «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα σταματήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να χτυπήσει το Ιράν ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «απέτυχε».

«Αυτή η επίθεση απέτυχε γιατί ηττήθηκε από το Ισραήλ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από έναν συνασπισμό άλλων εταίρων που είναι αφοσιωμένοι στην άμυνα του Ισραήλ», είπε.

Ο Κίρμπι διευκρίνισε: «Δεδομένης της κλίμακας της επίθεσης, η πρόθεση του Ιράν ήταν να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές και απώλειες», είπε, προσθέτοντας, «Δεν υπήρξε ποτέ κανένα μήνυμα σε εμάς ή σε οποιονδήποτε άλλο σε ένα χρονοδιάγραμμα, τους στόχους ή το είδος της απάντησης. .”

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται στις συζητήσεις του Ισραήλ για μια απάντηση.

«Δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ισραήλ σχετικά με μια απάντηση κατά του Ιράν», είπε. «Η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποφασίσει μόνη της εάν και πώς θα απαντήσει».

Οι οικονομικές κυρώσεις και η διπλωματία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες για να πιέσουν και να τιμωρήσουν το Ιράν, μεταξύ άλλων με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη χώρα τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Λ. Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Τρίτη.

Η Γέλεν αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που μπορεί να έχουν οι κυρώσεις, αλλά υπέδειξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επίσης τρόπους για να διακόψουν την πρόσβαση του Ιράν σε στρατιωτικά στοιχεία που χρησιμοποιεί για την κατασκευή όπλων, όπως τα drones που εκτόξευσαν προς το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος μίλησε ανώνυμα στους New York Times.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσει να συνεργαστεί με τους συμμάχους μας για να χρησιμοποιήσει την εξουσία μας για τις κυρώσεις για να συνεχίσει να παρεμποδίζει την κακοήθη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του ιρανικού καθεστώτος», είπε η Γέλεν ενόψει των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει πίεση από τους συμμάχους του για να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, έχουν επίσης προτρέψει το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του οπλικού προγράμματος του Ιράν για να το τιμωρήσει για την επίθεσή του στο Ισραήλ και να προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

«Δεν προσπαθώ να υπερβάλλω όταν λέω ότι, στη Μέση Ανατολή, βρισκόμαστε στην άκρη ενός πολύ βαθύ γκρεμού», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μετά από μια εσπευσμένη συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών για να συζητηθεί η κρίση.

 

Με πληροφορίες από New York Times και Al Monitor 

 

Ποιες είναι οι επιλογές του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν;

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024