19/03/2024

Κάμερες παρακολούθησης και GDPR

Minority Report (2002)


Ή πώς οι κάμερες παρακολούθησης βοηθούν την τεχνική του pre crime policy

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Πρόσφατα είχα συζήτηση με στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομία σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης από κάμερες, τόσο από άποψη δικτύου όσο και από αυτές που ονομάζονται ως body cams, τις οποίες χρησιμοποιούν ορισμένες αστυνομικές αρχές του εξωτερικού για να προλαμβάνουν αλλά και να αντιμετωπίζουν ό,τι συμβαίνει στη καθημερινότητα (και όχι μόνο) έτσι ώστε μετά να αποδίδονται ευθύνες και τιμωρίες

Κάποια στιγμή, η συζήτηση έφτασε  στο γνωστό ζήτημα περί προσωπικών δικαιωμάτων και επεξεργασίας δεδομένων. Κάτι που ευτυχώς πλέον το GDPR ξεκαθαρίζει πώς για λόγους ένομμης τάξης και για εθνική ασφάλεια, η Αρχή δικαιούται να έχει πρόσβαση και επεξεργασία σ’ αυτά τα δεδομένα. Σε όλο αυτό να προσθέσω από την πλευρά μου, ως σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας, ένα σημαντικό ιστορικό δεδομένο που θεωρώ πώς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάθε φορά που συζητάμε/αναλύουμε το παραπάνω θέμα.

Το 2008 που έγινε η τεράστια καταστροφή στο κέντρο της Αθήνας, έγιναν απίστευτες λεηλασίες, βανδαλισμοί, υπήρξαν ακόμη και συγκρούσεις με τραυματίες. Τότε, οι προσαγωγές ήταν λίγες και οι συλλήψεις ακόμη λιγότερες καθώς φοβήθηκαν εξάπλωση των “προβλημάτων” στη πόλη. Έτσι, καταγράφηκε ως μια περίοδος που αποτέλεσε αιτία να υποβαθμιστεί η Αθήνα, ειδικότερα η περιοχή του κέντρου,να δυσφημιστεί η χώρα και πολλοί να χάσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω ζημιών. Σημαντικό είναι πως δεν υπήρχε δίκτυο καμερών.

Γιατί σημαντικό;

Το 2011 υπήρξε μια περίοδος τεράστιων αναταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βανδαλισμοί, λεηλασίες, συγκρούσεις, ακόμα και δολοφονίες. Εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περιορίσουν τη βία σε συγκεκριμένες περιοχές. Ποιά η διαφορά όμως; Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιχείρηση WITHERN. Στην επιχείρηση αυτή συγκεντρώθηκαν 250.000 ώρες καταγραφής βιντεοσκοπήσεων από όλες τις CCTV, ακόμα και από κάμερες ιδιωτών. Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες συλλήψεις με αποδόσεις τιμωριών και ευθυνών, αποζημιώσεις κτλ. Αμέσως μετά το COBRA αποφάσισε πώς όλα τα δίκτυα CCTV θα περάσουν σε επιχειρησιακά κέντρα με συνεχή παρακολούθηση μέσω λογισμικών και μ’ αυτά θα τηρείται η τάξη ακόμα και μεταχρονολογημένα. Προφανώς, και η παρακολούθηση της ανομίας με κάμερες δε λύνει τα πάντα, όμως είναι ένα από τα καλύτερα μέσα πληροφόρησης το οποίο μέχρι και σήμερα έχει δώσει σημαντικούς πόρους από περιπτώσεις με καυγάδες στον δρόμο μέχρι και τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και εξεγέρσεις.

Στην Ελλάδα προφανώς ενοχλεί το ζήτημα της παρακολούθησης, έστω και αν εμείς οι ίδιοι βγάζουμε selfies ακόμη και με τα εσώρουχα και τις ανεβάζουμε δημοσίως. Κοινοποιούμε διαρκώς την παρουσία μας και ένας επίδοξος ληστής μπορεί εύκολα να μάθει πού μένουμε, ποιο το καθημερινό μας πρόγραμμα και πότε απουσιάζουμε διακοπες.Το παράδοξο βέβαια είναι πώς όλοι σκέφτονται τις κάμερες, όταν είναι πλέον πέσουν θύματα και επιθυμούν ν΄ ανακαλύψουν ποιός τους έκλεψε, τράκαρε, έβρισε, χτύπησε κτλ.

Διαβάστε επίσης:Το δόγμα της έξυπνης αστυνόμευσης

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023