26/04/2024

Αποχή και αποκλεισμός Ελλήνων του εξωτερικού

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

 

Όπως είχε προβλεφθεί σε προηγούμενο άρθρο, η αποχή στις Εθνικές Εκλογές ήταν αρκετά μεγάλη. Το άρθρο αναλύει το πόσο επηρεάσε αυτό το υψηλό ποσοστό, ο αποκλεισμός των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύγκριση εκλογών

Το μέτρο σύγκρισης για τον υπολογισμό της προσέλευσης στις Εθνικές εκλογές ήταν η προσέλευση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Μαίου. Εκεί η προσέλευση ήταν σχετικά χαμηλή και ήταν 58,69%. Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν ιδανική ημέρα για εκλογές αφού τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια λειτουργούσαν, ο καιρός ήταν καλός και δεν είχαν αρχίσει οι καλοκαιρινές άδειες. Επιπλέον ένα επιπλέον κίνητρο για τους ψηφοφόρους ήταν ότι διεξήχθησαν παράλληλα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήταν δηλαδή ο πρώτος γύρος εκλογών για τις 13 Περιφέρειες αλλά και όλους τους Δήμους της χώρας.

Αντίθετα, οι Εθνικές Εκλογές διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου και η συμμετοχή έπεσε λίγο, στο 57,92%. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, μπορούν να γίνουν κάποιες διαπιστώσεις. Προφανώς εν μέσω θέρους το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο λόγω ζέστης και πιο χαλαρού κλίματος. Με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά, αρκετοί άνθρωποι έλειπαν σε διακοπές αφού πολλές άδειες ξεκινούν την 1η Ιουλίου. Το ήπιο κλίμα της εκλογικής περιόδου περιόρισε τον ζήλο των ψηφοφόρων σε αντίθεση με την όξυνση πριν τις Ευρωεκλογές. Ο περιορισμένος αριθμός των συνδυασμών (21), σε σχέση με τους 40 στις Ευρωεκλογές οδήγησε αρκετούς να απέχουν. Φυσικά πάντα υπάρχει και το ποσοστό των πολιτών που απέχουν παραδοσιακά από τις Εκλογές από πολιτική θέση ή απλή αδιαφορία για τα τεκταινόμενα.

Έλληνες του εξωτερικού

Ένας μεγάλος παράγοντας που δεν αναφέρεται είναι ότι ένα ποσοσστό του πληθυσμού που ανήκει στην κατηγορία της αποχής, απλά δεν έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει αν και θα το ήθελε. Η κατηγορία αυτή είναι οι Έλληνες πολίτες που ζούν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο και να κατέβουν στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν. Αναφερόμαστε κυρίως σε νέες και νέους, επιστήμονες επί το πλείστον, που έφυγαν από τη χώρα λόγω της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας το 2010. Ο αριθμός των συμπατριωτών μας που μετοίκησαν αυτή την περίοδο υπολογίζεται σε περίπου μισό εκατομμύριο. Ο λόγος που έφυγαν είναι η αναζήτηση εργασίας και αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου σε κάποια άλλη χώρα, κυρίως εντός της Ευρωπαικής Ένωσης (Ε.Ε.). Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που έφυγαν κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσεως αποκλείονται από την εκλογική διαδικασία εκτός αν μεταβούν στην Ελλάδα. Αποκλείονται δηλαδή από ένα Συνταγματικώς κατοχυρώμενο δικαίωμα τους όπως ισχύει από το Ελληνικό Σύνταγμα και την Αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 51 § 4).

Μόνο οι “έχοντες” ψηφίζουν

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία με ταξικό πρόσημο αφού μόνο οι προνομιούχοι μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η εξάσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων πρέπει να βασίζεται στην ισότητα και να μην γίνονται διακρίσεις μεταξύ των Ελλήνων πολιτών με βάση την οικονομική τους δυνατότητα όπως γίνεται σήμερα. Δεν είναι λογικό να υπάρχει απαίτηση να αφήσει ένας πολίτης την εργασία του ή τις σπουδές ή την έρευνα του και να πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να μεταβεί στην Ελλάδα για να ψηφίσει. Όταν η πρόσβαση στις κάλπες είναι μόνο για τους οικονομικά ευκατάστατους – τους “έχοντες” – που μπορούν να πληρώσουν, αυτό σημαίνει ότι στερείται από τους “μη έχοντες” το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επί της ουσίας με την συνεχή καταστρατήγηση του ίδιου του Συντάγματος το Ελληνικό κράτος στερεί το δικαίωμα σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, συμβάλει στην “αποχή” που είναι ουσιαστικά αποκλεισμός και καταλύει την έννοια της ισονομίας. Αν αυτή η αδικία αποκατασταθεί από τις επόμενες Εθνικές Εκλογές, τότε το ποσοστό αποχής θα μειωθεί δραματικά και η εκλογική διαδικασία θα έχει μεγαλύτερη ηθική και πολιτική νομιμοποίηση.

*Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο. Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της ανεξάρτητης εβδομαδιαίας ελληνικής εφημερίδας του Λονδίνου Ελευθερία. Ολόκληρο το φύλλο της εφημερίδας μπορούμε να το διαβάσουμε στον σύνδεσμο: http://www.eleftheria.co.uk/pdf/711201965334Eleftheria_986.pdf

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024