19/03/2024

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Λονδίνου-Τεχεράνης

Τη κατάλληλη απάντηση στη κατάσχεση του, υπό βρετανική σημαία, δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν αναζητεί το Λονδίνο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικού χτυπήματος.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την ανακοίνωση του νέου Πρωθυπουργού, η Τερίζα Μέι προεδρεύει έκτακτης σύγκλισης του οργάνου Υψίστης Ασφαλείας COBRA σε μια απόπειρα να σταλεί μήνυμα στην Τεχεράνη, ότι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν την Άμυνα και την προστασία της Βρετανίας.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κατάληψης του υπό βρετανική σημαία, πετρελαιοφόρου Stena Impero, από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στα στενά του Ορμούζ, εξετάζει η ομάδα COBRA με προεδρεύουσα την απερχόμενη Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος από την αρχή χειρίζεται την βρετανοϊρανική κρίση, θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο σε περίπτωση που συνεχιστεί η ομηρία του τάνκερ και των 23 ναυτικών, διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι υφίστανται από το Σάββατο ανάκριση από τις ιρανικές αρχές.

Προειδοποιήσεις για κίνδυνο

 

Το Stena Impero ανήκει σε σουηδική εταιρία, ωστόσο με βάση το διεθνές δίκαιο, η βρετανική σημαία σημαίνει πως το Λονδίνο είναι αρμόδιο για την ασφάλεια του τάνκερ.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζουν οι βρετανικές αρχές είναι το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στη Βρετανία και ενδεχόμενη συμμετοχή σε αμερικάνική ναυτική δύναμη ελέγχου των Στενών του Ορμούζ, την οποία εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κρίση, η οποία όπως προειδοποιούν εν αποστρατεία ναύαρχοι και αναλυτές, δίχως την άμεση ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε πόλεμο με το Ιράν, θα είναι το μπόνους που θα λάβει ο επόμενος Πρωθυπουργός, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Αν στην κρίση προστεθεί το δυσεπίλυτο πρόβλημα του Brexit, η θητεία του νέου Πρωθυπουργού, δεν θα λέγαμε πως θα είναι, ανθόσπαρτη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023