26/04/2024

Editorial: After Covid εποχή και οι κίνδυνοι του θαυμαστού νέου κόσμου

Όλα αυτά τα φαντάστηκα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε η Ουτοπία φαινόταν να βρίσκεται μακριά. Την είχα τοποθετήσει 600 χρόνια από τώρα στο μέλλον. Σήμερα όμως δεν φαίνεται τόσο μακρινή. Ο τρόμος μπορεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας μέσα σ έναν αιώνα. Κι αυτό, αν γλιτώσουμε από το κομμάτιασμα μιας τεράστιας έκρηξης στο μεταξύ.
Αλντους Χάξλευ, 1946 στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Brave New World

Καταλυτική επιρροή της πανδημίας προβλέπουν δεκάδες αναλύσεις τεχνολογίας και οικονομίας τις τελευταίες ημέρες. Τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μοιάζουν με δυστοπικές νουβέλες που συναγωνίζονται το 1984 του Όργουελ και το Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο του Χάξλεϋ. Η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα και ο άνθρωπος πίσω από μια κουρτίνα φόβου, έτοιμος να κάνει εκπτώσεις ελευθερίας για να κατακτήσει την ασφάλεια που προσδοκά να του παρέχουν οι κυβερνητικοί οργανισμοί και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. 

Ταυτόχρονα, την επόμενη ημέρα, αυτή που ανατέλει στην after-covid εποχή, προκύπτουν ανάγκες για νέες υπηρεσίες, αυξημένη ανάγκη για απομακρυσμένη εργασία που θα διαρκέσει και μετά την πανδημία λόγω διαπίστωσης πολλαπλού όφελους για επιχειρήσεις (μείωση σε ανελαστικές δαπάνες, ευελιξία λειτουργικότητας, μεγαλύτερη αποδοτικότητα).

Η ψηφιακή λειτουργία των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, δεν είναι κάτι παροδικό. Ήρθε για να μείνει και όπως φαίνεται, για όσες επιχειρήσεις επιβιώσουν, να εξελιχθεί.

Η άνοδος της τεχνολογίας θα δώσει νέα ώθηση και εξαιρετική ανάπτυξη σε ρομποτικές ειδικά στο τομέα της αγροτοκτηνοτροφίας, όπου αναμένεται να επιτευχθεί ποιοτικότερο και ταχύτερο αποτέλεσμα. 

Μεγάλη αναμένεται να είναι και η ανάπτυξη στους τομείς υγείας, ενώ θα υπάρξει ακόμη πιο επιτακτική η  για έλεγχο προς τήρηση ορίων ποιοτικής υπηρεσίας.

Τεράστια ανάπτυξη των εφοδιαστικών αλυσίδων με έφεση στην όσο μεγαλύτερη βαθμίδα αυτοματοποίησης τους.

Προσαρμογή εκπαιδεύσεων σε τομείς όπως η ασφάλεια και η πολιτική προστασία σε καταστάσεις που θα αφορούν διαχείριση κρίσεων μαζικής επιρροής.

Αντίθετα πλήγματα ενδεχομένως να δεχθούν τομείς γραφειοκρατίας σε κρατικές δομές κάθε χώρας καθώς η αυτοματοποίηση καθιστά ανενεργές τις θέσεις αυτές. Παράλληλα, θα μειωθεί και η ανάγκη για πρόσληψη ανειδίκευτου προσωπικού καθώς η χειρονακτική εργασία θα αντικατασταθεί από τα τεχνολογικά και ρομποτικά επιτεύγματα.

Πέρα λοιπόν από τις όποιες αναφορές και προβλέψεις γίνονται με βάση τα οικονομικά στοιχεία, ενδεχομένως να προκύψουν παράγοντες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά (θετικά και αρνητικά) σε ένα καινούριο κόσμο που θα δημιουργηθεί βάση όσων συμπερασμάτων εξαχθούν από την πανδημία.

Και εδώ ακριβώς έρχεται το ερώτημα: Πού βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας; Μήπως καταστεί υπηρέτης της τεχνολογίας; Μήπως όσα δραματικά περιγράφονται στο βιβλίο του Χάξλεϋ είναι η εικόνα ενός μέλλοντος που θα ξεπηδήσει την ώρα που θα ξεχάσουμε τί σημαίνει να είμαστε άνθρωποι;

 

Aλέξανδρος Νίκλαν & Γιώτα Χουλιάρα 
Geopolitics Editorial Team

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024