19/03/2024

DW: Με πλούσια ατζέντα στην Κίνα ο Εμ. Μακρόν

Οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία και την ΕΕ, το θέμα της Β. Κορέας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η κλιματική αλλαγή είναι τα θέματα που προτίθεται να θίξει ο Εμ. Μακρόν στην Κίνα.

Στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο καλοκαίρι, βρίσκονται το διμερές εμπόριο, το θέμα της Βόρειας Κορέας, η κλιματική αλλαγή αλλά και οι νέοι δρόμοι του μεταξιού από την Κίνα προς τη Δύση.

“Είμαστε η μνήμη του σήμερα, σε μας ανήκει η απόφαση να είμαστε το μέλλον”, δήλωσε από την ιστορική πόλη Σιάν ο γάλλος πρόεδρος. Την πόλη αυτή, που είναι γνωστή για τo θαμμένο στράτευμα πολεμιστών από τερακότα, επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα.

Συνοδευόμενος από πενήντα και πλέον Γάλλους επιχειρηματίες αλλά και ορισμένους πολιτικούς που είναι δημοφιλείς στην Κίνα, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, ο Εμ. Μακρόν θα μεταβεί αύριο στο Πεκίνο.

Πολιτικές επαφές και εμπορικές διαπραγματεύσεις

Κατά το επόμενο διήμερο ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να έχει πολιτικές επαφές και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Στο πρόγραμμα βρίσκεται μάλιστα και η υπογραφή ενός σημαντικού αριθμού συμφωνιών, όπως εκτιμά το προεδρικό περιβάλλον.

Ήδη όμως από σήμερα ο Εμ. Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη ειδικής συνεργασίας για το κλίμα, ανάμεσα στη Γαλλία, την Κίνα και την Ευρώπη ώστε να δοθεί νέα ώθηση. Πρότεινε ήδη ένα πρόγραμμα συναντήσεων, εμφανιζόμενος ως ο βασικός εκφραστής μιας Ευρώπης σε πλήρη ανασύνταξη.

Αναφορικά με τον τομέα του εμπορίου ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα για έλλειψη αμοιβαιότητας κι έτσι σκοπεύει να διαπραγματευτεί το άνοιγμα της κινέζικης αγοράς, με την εξισορρόπηση των σχέσεων και την εφαρμογή των ίδιων κανόνων και από τις δύο πλευρές.

Μέσω του σημερινού τύπου (Le Monde) αναλυτές με ειδίκευση στην Κίνα εκφράζουν πάντως την ελπίδα ότι ο γάλλος πρόεδρος θα έχει το κουράγιο να υπερασπισθεί τα ατομικά δικαιωμάτων ενώπιον του Κινέζου ομολόγου του. Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023