02/05/2024

Τζο Μπάιντεν και “νέοι” Δημοκρατικοί συντάσσονται για την έναρξη διαδικασίας δίωξης του Τραμπ

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Ο Τζο Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, πρόκειται να ζητήσει αργότερα σήμερα την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το ερώτημα της καθαίρεσης, εάν αρνηθεί να συνεργαστεί με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο, ιδίως για την υπόθεση της Ουκρανίας, όπως ανέφερε το προεκλογικό επιτελείο του.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, “θα καλέσει τον Τραμπ να συνεργαστεί σε όλα τα νόμιμα αιτήματα παροχής πληροφοριών που είναι εν αναμονή –για το θέμα της Ουκρανίας και τις άλλες έρευνες– και αν δεν υπακούσει, το Κογκρέσο δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να κάνει μια δήλωση στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) από το Γούλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Και ο John Lewis

Ο βουλευτής των ΗΠΑ, John Lewis, προσχώρησε την Τρίτη σε άλλους Δημοκρατικούς νομοθέτες, ζητώντας να ξεκινήσουν διαδικασίες εναντίον του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπμ και να γίνει ένας από τους ανώτερους ηγέτες που θα το πράξουν.

“Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Ήμουν υπομονετικός ενώ δοκιμάσαμε κάθε άλλη οδό και χρησιμοποιήσαμε κάθε άλλο εργαλείο… Πιστεύω, πιστεύω πραγματικά, ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει η διαδικασία δίωξης εναντίον αυτού του προέδρου”, δήλωσε ο Lewis, γνωστός ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων, στη Βουλή των αντιπροσώπων.

Και οι “φρέσκοι” Δημοκρατικοί υπέρ της δίωξης

Επτά πρωτοεμφανιζόμενοι Δημοκρατικοί, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στη Βουλή το 2018, αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να στηρίξουν την κίνηση για την παραπομπή του προέδρου, Donald Trump, σύμφωνα με ένα νέο op-ed που συνυπέγραψαν.

Πρόκειται για τους Gil Cisneros (CA), Jason Crow (CO), Chrissy Houlahan (MD), Elaine Luria (VA), Mikie Sherrill (NJ), Elissa Slotkin (MI) και Abigail Spanberger (VA).

H Slotkın τον Αύγουστο, δήλωσε στην Washington Post: “Οι άνθρωποι στην περιοχή μου θέλουν να ψηφίσουμε νομοσχέδια και φοβούνται ότι αν πάρουμε αυτό το δρόμο της δίωξης, δεν πρόκειται να δουλέψουμε για τα πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή τους, την τσέπη τους, τα παιδιά τους”.

Εντούτοις, έχει αλλάξει γνώμη μετά από αναφορές ότι ένας πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ πίεσε τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης, ώστε να διερευνήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεργάστηκε με έναν Ουκρανό ολιγάρχη υπό έρευνα για διαφθορά. Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία ως μοχλό πίεσης.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Λευκό Οίκο να δώσει στη δημοσιότητα την αναφορά του καταγγελλόμενου και το αντίγραφο της κλήσης του προέδρου με τον Zelensky, το οποίο υποστηρίζουν ότι βάσει νόμου πρέπει να δει το Κογκρέσο.

Ο Trump αρνείται κάθε αδίκημα, αλλά οι εκθέσεις θέλουν τους Δημοκρατικούς, όπως η Slotkin, να ευθυγραμμίζονται με την δίωξη.

Η Slotkin και οι άλλοι έγραψαν στο op-ed:

Εάν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αληθινοί, πιστεύουμε ότι αυτές οι πράξεις αποτελούν αναπόφευκτο αδίκημα. Δεν φτάνουμε σε αυτό το συμπέρασμα ελαφρά τη καρδία και καλούμε τους συναδέλφους μας στο Κογκρέσο να εξετάσουν τη χρήση όλων των αρχών του Κογκρέσου που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας “σύμφυτης περιφρόνησης” και των ακροάσεων περί δίωξης, για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους νέους ισχυρισμούς, να βρούμε την αλήθεια και να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια.

Ως μέλη του Κογκρέσου, έχουμε δώσει προτεραιότητα στο να παρέχουμε στους ψηφοφόρους μας – να παραμείνουμε σταθεροί στο επίκεντρό μας στην υγειονομική περίθαλψη, την υποδομή, την οικονομική πολιτική και τις προτεραιότητες των κοινοτήτων μας. Αυτοί οι νέοι ισχυρισμοί αποτελούν απειλή για όλα όσα έχουμε ορκιστεί να προστατεύσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε τους ελέγχους και τις ισορροπίες που προβλέπουν οι ιδρυτές και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στην κυβέρνησή μας. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε“.

Τα αιτήματά τους για παραπομπή θα έθεταν σε δεινή θέση τη Nancy Pelosi (D-CA), επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή. Έχει εναντιωθεί στην έναρξη των διαδικασιών δίωξης εναντίον του Trump, έχοντας επίγνωση της αντίδρασης που έτυχαν οι Ρεπουμπλικανοί μετά την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής εναντίον του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν υποστηρίζει την παραπομπή. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Politico/Morning Consult, μόνο το 37% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την έναρξη των διαδικασιών δίωξης, ενώ το 50% των ψηφοφόρων αντιτίθενται σε αυτό, με το 12% να είναι αναποφάσιστο.

πηγή:Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024