27/04/2024

Πούτιν και ΝΑΤΟ, αποφασίζουν για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vice_President_Joe_Biden_greets_Russian_Prime_Minister_Vladimir_Putin.jpg

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*

Ο Πρόεδρος Πούτιν έδειξε αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσει ξανά βία στην Ουκρανία. Αφού πέτυχε πριν από οκτώ χρόνια την κατοχή και την προσάρτηση της Κριμαίας καθώς και τη χρήση ρωσικών δυνάμεων και δυνάμεων πληρεξουσίων για να δημιουργήσει ζώνες ανταρτών στο Ντονμπάς, γιατί να μην προσπαθήσει ξανά; Με λίγη τύχη, η ουκρανική αντίσταση μπορεί να καταρρεύσει εντελώς και να επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο. Πιθανότατα, οι ρωσικές δυνάμεις θα καταφέρουν να επεκτείνουν την περιοχή ελέγχου τους κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας, φτάνοντας ίσως μέχρι την Κριμαία.

Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις του στα ανατολικότερα κράτη μέλη, κάτι που η Ρωσία δεν θέλει. Θα προσπαθήσει επίσης να αποφασίσει για τις κυρώσεις που απαιτούνται για την απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα. Το στοίχημα του Πούτιν ήταν να διασπάσει τη Συμμαχία σε αυτό το θέμα και να μειώσει τις κυρώσεις στο χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Εκτιμώμενο τελικό αποτέλεσμα: μια στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ που δεν απειλεί πραγματικά τη Ρωσία και μια διαμάχη μεταξύ των αντιπάλων της Ρωσίας.

Μόλις φύγει ο καπνός, η ιδέα της «Ευρώπης ενωμένης και ελεύθερης» θα είναι στα χαρτιά. Μια νέα αυλαία θα έχει πέσει. Από τη μία πλευρά θα είναι ο Λουκασένκο, οι Ρώσοι πληρεξούσιοι στη Μολδαβία και τη Γεωργία, στην Αρμενία και οι περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Από την άλλη πλευρά θα είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Πούτιν κατάφερε να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή και να επαναβεβαιώσει τη διεκδίκηση της Ρωσίας στο καθεστώς υπερδύναμης. Μια εισβολή μπορεί κάλλιστα να διχάσει τη Συμμαχία στο θέμα των κυρώσεων. Η Ουκρανία θα είναι διχασμένη στην καλύτερη περίπτωση και υποταγμένη στη χειρότερη. Αλλά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ ισχυρότερες και πιο κοντά στη Ρωσία μετά από αυτόν τον πόλεμο από ό,τι πριν από αυτόν. Η Μόσχα θα επιβαρυνθεί με τεράστιο βάρος διατήρησης οπότε και λόγω κυρώσεων θα ανατρέξει για εύρεση νέων εθνικών πόρων.

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024