01/05/2024

Μουλάχ Γιακόμπ: Ποιος είναι ο Υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

O Μουλάχ Γιακόμπ είναι σήμερα υπουργός άμυνας του Αφγανιστάν και ένα από τα νεώτερα στελέχη των Ταλιμπάν. Πρόκειται για το γιό του Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή της RSM  το 2015.  Ο Γιακόμπ γεννήθηκε το 1990 και είναι απόφοιτος της ιερατικής σχολής του Πακιστάν.

Ο Γιακόμπ ξεκίνησε να συμμετέχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν τη χρονιά που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Μέχρι τότε ήταν ουσιαστικά άγνωστος. Πρέπει να πούμε εδώ ότι το 2015 οι Ταλιμπάν είχαν χάσει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη τους, εξαιτίας των επιχειρήσεων της  ISAF. Με το θάνατο του πατέρα του  η νέα γενιά των Ταλιμπάν αναβαθμίστηκε και ο Γιακόμπ έγινε ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού της οργάνωσης.

Ο Γιακόμπ άρχισε σταδιακά να αναλαμβάνει ηγετικές θέσεις στις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ότι αν και γιός του πολύ σκληρού Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ θεωρούνταν από τους πιο μετριοπαθείς της οργάνωσης. Χαρακτηριστικό της μετριοπάθειας του Γιακόμπ είναι το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές των ειρηνευτικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Το 2021 ήταν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ταλιμπάν και συντόνισε άκρως επιτυχημένα την γενική επίθεση κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας,  σε όλη την αφγανική επικράτεια. Ο Γιαγκόμπ σχεδίασε προσωπικά την επίθεση και είχε διατάξει το στρατό του να μη φέρεται βίαια ούτε στους αφγανούς στρατιώτες, αλλά ούτε  και στο ντόπιο πληθυσμό.

Μετά το τερματισμό  της επιχείρησης εκκένωσης της RSM  από την  Καμπούλ (15-30 Αυγούστου 2021)  έθεσε ως προτεραιότητα τη συντριβή του κινήματος αντίστασης στο Παντζίρ. Όμως  το Παντζίρ έχει αποδεχτεί αρκετά δύσκολη περίπτωση για το Αφγανιστάν, καθώς το κίνημα αντίστασης όχι μόνο αντέχει, αλλά έχει προξενήσει σημαντικές απώλειες στους Ταλιμπάν οι οποίες φτάνουν τους 1.500 περίπου νεκρούς.

Αξιοσημείωτη επιτυχία ήταν η κατάληψη του χωριού Khenj στην είσοδο του Παντζίρ. Εκεί έγιναν λυσσαλέες μάχες. Το χωριό αυτό είχαν αναλάβει να υπερασπιστούν  μερικές δεκάδες καταδρομείς  του Γιασίν Ζια. Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν με σφοδρότητα. Αν και κατάφεραν να καταλάβουν το χωριό, είχαν βαριές απώλειες χάνοντας 12 τεθωρακισμένα οχήματα.

Στις 29 Οκτωβρίου 2021 ο Γιακόμπ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εθνικού στρατού, ο οποίος θα μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα.  Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι οι Ταλιμπάν είναι αρκετά ισχυροί διότι κατέχουν αρκετά αμερικανικά τεθωρακισμένα καθώς και σημαντικό δυτικό εξοπλισμό τον οποίο άφησε το ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του από το Αφγανιστάν.

Ο Γιακόμπ, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το Αφγανιστάν δε πρόκειται να μετατραπεί σε θύλακα τρομοκρατίας. Στις 5 Αυγούστου 2022 σήκωσε για πρώτη φορά το γάντι κατά της Δύσης με αφορμή την εξόντωση του Αμπού Μοχάμεντ Αλ Ζαουαχίρι, αρχηγού της Αλ Κάιντα. Ο Γιακόμπ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι από τη δική του επικράτεια απογειώθηκε  το αμερικανικό drone  που εξόντωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. H κίνηση του αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου, καθώς η επιβίωση του αφγανικού λαού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική υποστήριξη του Πακιστάν.

Επίσης δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναγνώριση των Ταλιμπάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πιστή εφαρμογή των συμφωνιών της Ντόχας. Το γεγονός ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κρυβόταν στο Αφγανιστάν σημαίνει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της οργάνωσης προς τη Δύση ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, αυτό δυστυχώς δε φαίνεται στην πράξη.

Στις 17 Αυγούστου, υπό τις άμεσες εντολές του Μουλάχ Γιακόμπ, οι Ταλιμπάν συνέλαβαν στην επαρχία Χεράτ τον Μεχντί Μουτζαχίντ  έναν υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Εθνικής Αντίστασης κατά των Ταλιμπάν, τον οποίο εν συνεχεία και εκτέλεσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μουτζαχίντ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Ιράν όταν συνελήφθη από τις δυνάμεις του Μουλάχ Γιακόμπ. Παρά τη σημαντική του αυτή επιτυχία το κίνημα Εθνικής Αντίστασης στο Αφγανιστάν συνεχίζει να παραμένει ζωντανό, δεδομένου ότι δεν έχουν συλληφθεί ούτε ο Αχμάντ Μασούντ, γιός του ηγέτη της Βόρειας συμμαχίας, αλλά ούτε και οι Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και Γιασίν Ζία οι οποίοι είναι εξαιρετικά υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του κινήματος αντίστασης.

Ο Γιακόμπ είναι Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Αφενός θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως  τη συμφωνία της Ντόχας, αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν πραγματικά αναγνώριση. Αφετέρου θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να βρεθεί λύση με το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, ειδάλλως το Αφγανιστάν θα είναι μια εμπόλεμη περιοχή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024