08/05/2024

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα* 

 

82 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 28η Οκτωβρίου του 1940, όπου σύσσωμο το έθνος μας, με όλες τις δυνάμεις του, αντιστάθηκε στην ιταλική εισβολή.

Το βροντερό ΟΧΙ ήταν μια πολεμική ιαχή που άνδρες, γυναίκες και παιδιά απάντησαν στον εχθρό και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιωάννη Μεταξά. Γιατί αυτή είναι η ύψιστη υποχρέωση ενός πολιτικού, να ενσαρκώνει τη δύναμη και τη θέληση του εθνικού φρονήματος των πολιτών του.

Το έπος του 1940 έμεινε στην Παγκόσμια Ιστορία, καθώς ο ελληνικός λαός έδειξε ότι η ψυχή του δεν υποδουλώνεται και δεν υποδουλώθηκε ούτε με τη γερμανική κατοχή. Τα χρόνια που ακολούθησαν αυτές τις ένδοξες στιγμές, για να φτάσουμε στο σήμερα, είχαν πολλές προκλήσεις οι οποίες, δυστυχώς, οδήγησαν αρκετούς Έλληνες να πιστέψουν ότι έννοιες, όπως πατρίδα και έθνος είναι ξεπερασμένες.

Όμως είναι δυνατόν ένα δένδρο να απαρνηθεί τη ρίζα του;

Πώς θα επιβιώσει χωρίς το πιο σημαντικό κομμάτι της ύπαρξής του;

Έτσι και ο άνθρωπος δε δύναται να υπάρχει χωρίς τη ρίζα που του παρέχει η φλόγα της Ιστορίας του και της εθνικής του κληρονομιάς.

Σ΄αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς, τους περίεργους καιρούς, όπου συνήθειες και παραδόσεις ετών βάλλονται και ό,τι ξέραμε αμφισβητείται. Σε μια εποχή παγκόσμιου αναθεωρητισμού όπου τα δεδομένα της ειρήνης και της ασφάλειας χάνονται και η Τουρκία υψώνει το γιαταγάνι του πολέμου από την Ανατολή, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι πιο ουσιαστικός και πιο σημαντικός από κάθε άλλη χρονιά.

Γιατί ακριβώς σήμερα, όλοι εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ένωση με την κληρονομιά, τη βαριά ελληνική κληρονομιά, που έπεσε επάνω μας ως προστατευτική σκιά του ηρωισμού των προγόνων, είναι κάτι που γίνεται σιωπηλά.

Είναι μια διεργασία βαθιά και άκρως προσωπική για τον καθένα μας να αποτίσει φόρο τιμης και να προσκυνήσει τον ιερό προγονικό αγώνα. Όταν αυτό το μνημόσυνο συντελεστεί μέσα μας και κατανοήσουμε την ιερή φλόγα του μεγαλείου του έθνους μας, μόνο τότε χωρίς φόβο, αλλά με περισσό πάθος θα μπορέσουμε να αναφωνήσουμε δυνατά «Ζήτω το Έθνος- Ζήτω η Πατρίς» και να τονίσουμε με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους πως «Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες».

Χρόνια Πολλά Έλληνες.

Σημείωση: Το σκίτσο της κεντρικής φωτογραφίας  προέρχεται από το βρετανικό περιοδικό Punch και αποδίδει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη σημασία της συνέχειας του ελληνισμού.

 

 

*Διεύθυνση Σύνταξης Geopolitics 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024