01/05/2024

Οι 5 κατευθύνσεις της αμερικάνικης στρατηγικής ασφαλείας για τον κυβερνοχώρο

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Με τη νέα έκδοση εθνικής στρατηγικής ασφαλείας για τον κυβερνοχώρο οι ΗΠΑ δίνουν ουσιαστικά 5 κατευθύνσεις.

1) Νέα πρωτόκολλα ασφαλείας προσαρμοσμένα σε κάθε τομέα.
2) Μεταφορά ευθύνης ασφαλείας του χώρου κυρίως από τους παρόχους υπηρεσιών και το κράτος και λιγότερο από τις επιχειρήσεις αλλά με αυστηρό έλεγχο ως προς τις συμμορφώσεις.
3) Αύξηση ποινών για όσους δεν κάνουν τίποτα για την ηλεκτρονική τους ασφάλεια.
4) Επενδύσεις για βελτίωση επιπέδου αντοχής και επιχειρησιακής συνέχειας των συστημάτων.
5) Ενίσχυση μέτρων άμυνας και ασφάλειας κατά των απειλών τύπου ransomware.

 

Ειδική μνεία στην εισαγωγή της έκθεσης για την εμφάνιση και ανάπτυξη της ΑΙ σε όλο το φάσμα του ΙοΤ και ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η τεχνολογία θα μπαίνει όλο και περισσότερο στη καθημερινότητα μας.

Με την ταχύτητα πλέον της διασύνδεσης συστημάτων και μετάδοσης πληροφορίας, θεωρώ ότι αυτό θα έχει σχεδόν άμεσο αντίκτυπο και στην Ευρώπη και γενικότερα σε όσους λειτουργούν στη ψηφιακή εποχή. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν πολύ γρήγορα εκτός αγοράς ή έστω σε πολύ περιορισμένο εύρος της προς το ελάχιστο οικονομικό όφελος.

Άνοδο θα γνωρίσει πραγματικά ο χώρος της ψηφιακής ασφάλειας, των αυτοματισμών στο κομμάτι της ασφάλειας και συγχρόνως επαγγελμάτα που δεν φαίνονται ακόμα.

Ο νόμος του Μουρ φαίνεται πώς πέρα από τον εξοπλισμό πλέον θα ζητάει ανάπτυξη και στις υπηρεσίες σχετικά με αυτόν σε αντίστοιχο χρόνο δράσης/αντίδρασης

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024