26/04/2024

Η Κίνα σκοπεύει να «εμβαθύνει και να επεκτείνει» τους στρατιωτικούς δεσμούς με το Πακιστάν

Pakistan army chief General Syed Asim Munir, right, receiving a guard of honour during this four-day visit to China [Courtesy: ISPR]

Η Κίνα λέει ότι θα συνεργαστεί με τον στρατό του Πακιστάν για να «εμβαθύνει και να επεκτείνει περαιτέρω» τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο εθνών και να προστατεύσει από κοινού την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Δήλωση αυτή του κινεζικού υπουργείου Άμυνας  ανέφερε ότι ο Zhang Youxia, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, έκανε τα παραπάνω σχόλια κατά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν, στρατηγό Syed Asim Munir, ο οποίος βρίσκεται για την παρθενική του επίσκεψη στο Πεκίνο.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και το Πακιστάν είναι στρατηγικοί συνεργάτες παντός καιρού και στενοί φίλοι, ο Zhang είπε ότι ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα δίνει πάντα στο Πακιστάν προτεραιότητα στη διπλωματία της γειτονιάς της.

Μια άλλη δήλωση που κυκλοφόρησε από την πτέρυγα μέσων ενημέρωσης του πακιστανικού στρατού, το Inter-Services Public Relations (ISPR), ανέφερε ότι ο στρατηγός Munir έτυχε θερμής υποδοχής και τιμήθηκε με τιμητική φρουρά κατά την άφιξή του στο αρχηγείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο Πεκίνο την Τετάρτη.

«Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίων συμφερόντων ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας. Και οι δύο στρατιωτικοί διοικητές επανέλαβαν την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πακιστάν.

Το πακιστανικό πρακτορείο ISPR είπε ότι ο Munir θα έχει περαιτέρω συναντήσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Κίνα για να ενισχύσει τις «μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του.

Ο Muhammad Faisal, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής με έδρα το Ισλαμαμπάντ και στενός παρατηρητής των δεσμών Πακιστάν-Κίνας, είπε ότι η επίσκεψη του στρατηγού Munir είναι κρίσιμη καθώς πραγματοποιείται εν μέσω πολιτικών, οικονομικών και κρίσεων ασφαλείας στο Πακιστάν. «Τελευταία, η εξάρτηση του Πακιστάν από την Κίνα για οικονομική σταθερότητα και συντονισμό περιφερειακής ασφάλειας έχει αυξηθεί ενόψει των οικονομικών προκλήσεων, της ανανεωμένης απειλής της τρομοκρατίας και των ινδοκεντρικών προκλήσεων», όπως τόνισε.

Το Πακιστάν και η Κίνα έχουν συνεχείς συνοριακές διαφορές με την Ινδία, απειλώντας την περιφερειακή ασφάλεια. Ο προκάτοχος του Munir, στρατηγός Qamar Javed Bajwa επισκέφθηκε την Κίνα δύο μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του τον περασμένο Νοέμβριο. Εκείνον τον μήνα ο Πρωθυπουργός Shehbaz Sharif έκανε επίσης ένα ταξίδι στο Πεκίνο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Η Κίνα έχει επενδύσει 60 δισ. δολάρια στο φιλόδοξο έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) και είναι ο βασικός οικονομικός και αμυντικός εταίρος του Πακιστάν. Η χώρα της Νότιας Ασίας οφείλει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια – το 23% του συνολικού χρέους της – στην Κίνα.

Καθώς το Ισλαμαμπάντ αγωνίζεται να επαναλάβει ένα πολύ αναγκαίο πρόγραμμα δανείου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχει ζητήσει βοήθεια από τους συμμάχους του, κυρίως την Κίνα, για να παρακάμψει ορισμένα από τα υπάρχοντα δάνειά του.

 

Η κατάρρευση του Πακιστάν

Ο Faisal είπε ότι ενώ ο πακιστανικός στρατός παραμένει δεσμευμένος με την Κίνα για την περιφερειακή ασφάλεια, η οικονομία έχει επίσης βρεθεί στη κεντρική ατζέντα στις συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών των δύο εθνών. «Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη και δείχνει ότι ο κινεζικός στρατός παρακολουθεί στενά τις οικονομικές προκλήσεις του Πακιστάν».

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να βοηθά οικονομικά το Πακιστάν, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους και εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν από ένοπλες ομάδες στο Πακιστάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας Κινέζος υπήκοος που εργαζόταν σε υδροηλεκτρικό σταθμό που κατασκευάζει μια κινεζική εταιρεία στο βόρειο Πακιστάν κατηγορήθηκε για βλασφημία – ένα ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν ,μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία. Ο Κινέζος βρίσκεται επί του παρόντος σε δικαστική κράτηση δύο εβδομάδων η οποία λήγει στις 2 Μαΐου.

Πριν από δύο χρόνια, 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εννέα Κινέζων υπηκόων που εργάζονταν στο ίδιο υδροηλεκτρικό έργο, σκοτώθηκαν σε επίθεση που ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, γνωστοί με το ακρωνύμιο TTP.

Τον περασμένο Απρίλιο, τρεις Κινέζοι δάσκαλοι και ο Πακιστανός οδηγός τους σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε πανεπιστήμιο στο Καράτσι της μεγαλύτερης πόλης του Πακιστάν. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μια ομάδα ανταρτών, η επονομαζόμενη  Μπαλόχ που πολεμούσε για ένα ξεχωριστό Μπαλουχιστάν στα νοτιοδυτικά. Οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα ζητήσει την προστασία των υπηκόων τους εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα.«Για το Πεκίνο, η ασφάλεια και η ασφάλεια των πολιτών του παραμένει η κύρια ανησυχία εν μέσω της αναζωπύρωσης της βίας στο Πακιστάν. Σε αυτό, οι διαβεβαιώσεις του αρχηγού του στρατού θα ληφθούν με σοβαρότητα», τόνισε ο Faisal.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024