02/05/2024

Γεβχέν Μοϊσιούκ: Ο de facto στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Γεβχέν Μοϊσιούκ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπηρετεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και ενημερώνει καθημερινά τα κράτη μέλη της συμμαχία για την εξέλιξη του πολέμου καθώς  και για  τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1979 στην  πόλη Τσερνίτσιβι. Ο πατέρας του ήταν εργαζόμενος σε μια εταιρεία φορτηγών. Το 1996 κατάφερε να εισαχθεί στο Ινστιτούτο Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων στην  πόλη της Οδησσού από το οποίο αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα με το βαθμό του υπολοχαγού πεζικού. Αμέσως τοποθετήθηκε  στην 25η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία  όπου ανέλαβε επικεφαλής διμοιρίας αλεξιπτωτιστών.

To 2004, η 25η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών, στην οποία υπηρετούσε, έλαβε διαταγή να διαθέσει ομάδα αξιωματικών, η οποία θα στελέχωνε το ουκρανικό τμήμα της Multi National Force, που αναπτυσσόταν σταδιακά στο Ιράκ. Ο Μοϊσιούκ ήταν στις πρώτες επιλογές της ταξιαρχίας για τη συγκεκριμένη αποστολή. Και πράγματι, στο Ιράκ  υπηρέτησε για 8 μήνες. Επίσης, μετά από 4 χρόνια υπηρέτησε  και  στο ουκρανικό τμήμα της KFOR . Το 2012 αναλαμβάνει διοικητής του 1ου τάγματος αλεξιπτωτιστών. Το 2014 η Ουκρανία ζει την πιο δραματική φάση της ιστορίας της, καθώς  τον Φεβρουάριο η Ρωσία προσάρτησε τη Κριμαία, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κιέβου.

Η Ουκρανία βλέποντας όλες τις πόλεις στα ανατολικά της χώρας που κυριαρχεί το ρωσόφωνο στοιχείο  να ξεσηκώνονται κατά της νέας κυβέρνησης αντέδρασε δυναμικά. Με απόφαση της ουκρανικής δικαιοσύνης οι αποσχιστές χαρακτηρίστηκαν τρομοκράτες και αυτό έδωσε  την ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να ξεκινήσει ένοπλη  επιχείρηση εναντίον τους.

Ο Μοϊσιούκ ανέλαβε διοικητής της 81ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας. Η πρώτη πολεμική αποστολή του ήταν να προστατέψει με ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών το δρόμο που συνέδεε το Ντονέτσκ με τη Μαριούπολη.

Το Δεκέμβριο του 2014, ο Μοϊσιούκ ανέλαβε την υπεράσπιση του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνοι αποσχιστές είχαν ως κορυφαία τους προτεραιότητα εκείνη την  περίοδο την κατάληψη αυτής της στρατηγικής θέσης. Έτσι, επιτέθηκαν κατά των ουκρανικών τμημάτων με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ο Μοϊσιούκ και οι άντρες του πολέμησαν γενναία. Η 81η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, αν και υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια του σκληρού αυτού αγώνα ( σκοτώθηκαν πάνω από 150 αλεξιπτωτιστές), εν τούτοις κατάφερε να συμπτυχθεί με πλήρη τάξη. 

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Μοϊσιούκ έφτασε στις Βρυξέλλες. Αποστολή του ήταν να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κρατών μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

Στις 5-9-2022 ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας  Ολεξέι Ρέζνικοφ είχε συνάντηση στο Κίεβο με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Μπρίτζετ Μπρινκ. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο υποστράτηγος Μοϊσιούκ ως στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ουκρανική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την αμερικανίδα πρέσβειρα για τις ανάγκες που έχει ο ουκρανικός στρατός για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας επαφής ο υποστράτηγος Μοϊσιούκ ενημέρωσε τους συμμάχους του στο  ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη για την έναρξη αντεπίθεσης σε όλο το μέτωπο και γνωστοποίησε τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Συμπεράσματα:  Ο υποστράτηγος Μοϊσιούκ είναι ένας από τους ελάχιστους Ουκρανούς ανώτερους που έχει συμμετάσχει 2 φορές σε πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ  (Ιράκ και Κόσοβο). Γνωρίζει λοιπόν  πολύ καλά τον τρόπο διεξαγωγής των  επιχειρήσεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως τον τρόπο λειτουργίας των επιτελείων των κρατών μελών της συμμαχίας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024