28/04/2024

Ο Σεΐχης των ΗΑΕ στην Αγία Πετρούπολη- Ενίσχυση των σχέσεων με Μόσχα;

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης  και συζήτησαν στρατηγικές συνεργασίες εκτός από τη σταθεροποίηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για συνεχείς διμερείς δεσμούς, σύμφωνα με το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM).

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, Εξοχότατε, και επιθυμούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη σχέση και σας εμπιστευόμαστε για να το κάνετε», είπε ο Σεΐχης Μοχάμεντ στον Πούτιν.

 

Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ συνοδευόταν από αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε ο απεσταλμένος για το κλίμα και ο επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, CEO Σουλτάν Αχμέντ Αλ-Τζάμπερ, εκτός από άλλα μέλη.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ, πιο γνωστός ως MBZ, ήταν κύριος καλεσμένος στο φόρουμ και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της εκδήλωσης όπου σύμφωνα με πληρογφορίες ζήτησε αποκλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και την ανάγκη για πολιτική επίλυση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

«Η Υψηλότητά του τόνισε επίσης τη σημασία της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τον μετριασμό των ανθρωπιστικών επιπτώσεων της κρίσης και την υποστήριξη των πρωτοβουλιών ανταλλαγής κρατουμένων και από τις δύο πλευρές», ανέφερε το πρακτορείο WAM.

Γιατί έχει σημασία όμως η συγκεκριμένη επίσκεψη; Ο πρόεδρος των ΗΑΕ θεωρήθηκε ο πιο σημαντικός καλεσμένος στην οικονομική εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, η οποία προσέλκυε εξέχοντες πολιτικούς και επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 εμπόδισε τις ξένες επενδύσεις λόγω των δυτικών κυρώσεων. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,ο MBZ εμφανίστηκε ωστόσο ανοιχτός στην ενίσχυση  συνεργασίας με τη Μόσχα παρά τις δυτικές κυρώσεις . «Η συνεργασία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των διμερών μας δεσμών», είπε χαρακτηριστικά  και αναγνώρισε τη μεγάλη αύξηση των Ρώσων τουριστών στα ΗΑΕ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, τήρησαν ουδέτερη στάση εν μέσω κυρώσεων της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να σταθούν δίπλα στη Δύση.

Το γεγονός αυτό έδωσε πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες ως καταφύγιο για τον ρωσικό πλούτο, ενώ παράλληλα, επέτρεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να αναλάβουν το ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την ανταλλαγή δύο αιχμαλώτων τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα ΗΑΕ έχουν επίσης μια αμοιβαία συμφωνία ταξιδιού χωρίς βίζα με τη Ρωσία από το 2019, η οποία επιτρέπει στους κατόχους έγκυρων διαβατηρίων που δεν έχουν πρόθεση να εργαστούν ή να σπουδάσουν στα ΗΑΕ ή στη Ρωσία το δικαίωμα να παραμείνουν σε κάθε χώρα για περίοδο  90 ημερών. 

Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ δήλωσε ότι το εμπόριο μη πετρελαίου ΗΑΕ-Ρωσίας αυξήθηκε κατά 95% το 2022, μιλώντας σε εικονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο με έδρα την Ουάσινγκτον τον περασμένο Απρίλιο. Πρόσθεσε ότι οι πλούσιοι Ρώσοι προσπάθησαν να ρευστοποιήσουν δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων που εδρεύουν στα ΗΑΕ, προσδιορίζοντας τα Εμιράτα ως «ευνοϊκό προορισμό» για τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκαλέσει το κράτος του Κόλπου ως ασφαλές καταφύγιο για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων και του ξεπλύματος χρήματος, για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε κυρώσεις κατά δύο εταιρειών που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για φερόμενη βοήθεια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024