09/05/2024

Σε κρίση η Ρωσία: Εμφύλιος Wagner Κρεμλίνου

Οι μονάδες της Ρωσικής Φρουράς πήραν θέσεις στον αυτοκινητόδρομο Kashirskoye στη Μόσχα.

Μια μακροχρόνια κόντρα για την εισβολή στην Ουκρανία μεταξύ του ρωσικού στρατού και του Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της ιδιωτικής ρωσικής στρατιωτικής ομάδας Wagner, κλιμακώθηκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση την περασμένη ημέρα.

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτέθηκε στους στρατιώτες του και φαινόταν να αμφισβητεί μια από τις κύριες δικαιολογίες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο, και οι Ρώσοι στρατηγοί με τη σειρά τους τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα κατά του Πούτιν.

ΟΠριγκόζιν από την πλευρά του έχει τον έλεγχο του νότιου στρατιωτικού αρχηγείου της Ρωσίας στην πόλη Rostov-on-Don, κοντά στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι μαχητές του δρούσαν. Το βίντεο τον δείχνει να μπαίνει στο προαύλιο του αρχηγείου.

Οι κινήσεις του Πριγκοζίν έθεσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Πούτιν από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους. Ο Πούτιν υποσχέθηκε «αποφασιστικές ενέργειες» και οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο στο νότο της χώρας.

 

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν γρήγορα:

  • Ο Πριγκοζίν ενέτεινε τις επικρίσεις του για τον ρωσικό στρατό σε βίντεο που αναρτήθηκαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στα στρατόπεδα της Wagner και σκότωσαν «ένα τεράστιο αριθμό μαχητών». Οι ισχυρισμοί του δεν μπορούσαν να επαληθευτούν, αλλά υποσχέθηκε να φέρει τους στρατιώτες στη Ρωσία ως αντίποινα.
  • Στρατεύματα που ανήκουν στις  δυνάμεις  της Wagner περικύκλωσαν το στρατιωτικό αρχηγείο στο Ροστόφ και τανκς κατέβαιναν τους δρόμους της πόλης, έδειξαν βίντεο. Στρατιώτες φάνηκαν και σε άλλα σημεία-κλειδιά, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών για την περιοχή.
  • Σημάδια ενεργών μαχών ήταν επίσης ορατά κοντά στη δυτική ρωσική πόλη Βορόνεζ, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και ενός κατεστραμμένου φορτηγού κατά μήκος του δρόμου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι μαχητές Wagner είχαν εισέλθει στην περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρεουν ότι 180 Ρώσοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας κατέθεσαν τα όπλα και αρνήθηκαν να αντιπαρατεθούν με την Wagner. 
  • Ο Πριγκοζίν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατευθύνονταν στη Μόσχα. «Πάμε πιο μακριά», είπε. «Θα πάμε μέχρι το τέλος».
  • Ρωσικά στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Μόσχας και στο Ροστόφ-ον-Ντον, και η Ρωσία μετακινούσε πομπές στρατιωτικού εξοπλισμού σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που ένωνε τις δύο πόλεις.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας φάνηκε να έκαναν έφοδο και σε κτίριο Wagner στην Αγία Πετρούπολη.
  • Ο Πούτιν υποσχέθηκε «να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Ροστόφ-ον-Ντον». Ονόμασε επίσης τις ενέργειες της Wagner  προδοτική, ένοπλη εξέγερση. Ο Πριγκοζίν απέρριψε τους ισχυρισμούς.
  • O επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε στο κανάλι του, στο Telegram πως τσετσενικός στρατός και οι μαχητές της ρωσικής φρουράς έχουν φύγει για τις περιοχές έντασης στη Ρωσίας. Ο επικεφαλής της Τσετσενίας τόνισε ότι η εξέγερση πρέπει να κατασταλεί, συντασσόμενος πλήρως με όσα είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. 
  • Θρίλερ επικρατεί, τις τελευταίες ώρες, σχετικά με την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ορισμένα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει φύγει με το αεροσκάφος του από τη Μόσχα και μάλιστα επισημαίνουν ότι το στίγμα του έχει χαθεί, υπονοώντας ότι ο πιλότος εσκεμμένα έκλεισε το ραντάρ προκειμένου να  κρατηθεί μυστικό το σημείο προσγείωσης. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας εργάζεται στο Κρεμλίνο.
Χάρτης της προόδου των στρατιωτών της Wagner μέσω των περιοχών Voronezh και Lipetsk.
Στο βάθος η Μόσχα όπου θέλει να φτάσει ο Πριγκόζιν όπως λέει για να μιλήσει με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Οι πρωταγωνιστές: 

Πριγκοζίν: Αν και παραπονιέται για μήνες για τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, οι κατηγορίες του ήταν μια σημαντική ανατροπή. Ο Πριγκοζίν είναι ένας επιχειρηματίας που έγινε πλούσιος μέσω των δεσμών του με τον Πούτιν, κερδίζοντας κερδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια ενώ έχτιζε τη μισθοφορική δύναμη Wagner

Πούτιν: Η γρήγορη δημόσια ομιλία του ήταν ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης. Ο Πούτιν αναγνώρισε επίσης κάποια επιτυχία του Πριγκοζίν, λέγοντας ότι η λειτουργία του Ροστόφ, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, είχε «ουσιαστικά μπλοκαριστεί».

Οι στρατηγοί: Η κόντρα του Πριγκόζιν με τους Ρώσους στρατηγούς προέκυψε από τη μάχη για την πόλη Bakhmut της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία οι δυνάμεις του οδήγησαν στη ρωσική πλευρά. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και τον ανώτερο στρατηγό της χώρας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για προδοσία. Είπε ότι απέκλεισαν σκόπιμα πυρομαχικά και προμήθειες από την ομάδα του ενώ τα στρατεύματά τους απέτυχαν επανειλημμένα στον πόλεμο.

Ουκρανία: «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Αλλά η χώρα του ήταν ακόμα βυθισμένη στη βία. Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 20 πυραύλους στο Κίεβο σήμερα το πρωί, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

 

Τι έπεται

Ο βρετανικός στρατός περιέγραψε την κρίση ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τον τελευταίο καιρό» και είπε: «Τις επόμενες ώρες, η πίστη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για τον τρόπο με τον οποίο θα εκελιχθεί η κρίση». 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024