02/05/2024

Πώς η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικό «στραγγαλισμό»

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης
Γεωπολιτικός Αναλυτής

Η Τουρκία στην προσπάθεια της να πετύχει περιφερειακή ολοκλήρωση ξέρει πολύ καλά πως για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να πατάει στις 4 θαλάσσιες διαδρομές από τις οποίες διέρχονται όλες σχεδόν οι ενεργειακές και όχι μόνο διαδρομές (Μαύρη Θάλασσα, Κασπία, Ανατολική Μεσόγειος, Ερυθρά Θάλασσα).

Ο τουρκικός επεκτατισμός παρότι στον πυρήνα του ενυπάρχει το σχήμα στρατώνας-θρησκεία-ηγέτης, εντούτοις υπό την ακαδημαϊκή επιρροή του Νταβούτογλου προσέθεσε ένα ακόμα στοιχείο δανειζόμενο από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Αυτό της δήθεν πολιτισμικής επιρροής που ασκούσαν οι Οθωμανοί.



 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην απόλυτη ακμή της κρατούσε όμηρο την Ευρώπη ακριβώς διότι απέκοψε τους δυτικούς από την πρόσβαση σε πηγές, αναγκάζοντας τους να αναζητήσουν αφενός εναλλακτικές και κατά δεύτερον να εντείνουν τον εκσυγχρονισμό τους. Στην σύγχρονη εποχή όμως έχουμε πολύ περισσότερη διάχυση της τεχνολογίας και τεχνογνωσιας επομένως το ζήτημα καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνο.

Έχοντας αυτό στο νου, οι Τούρκοι ιθύνοντες επιδιώκουν καταρχήν την πολιτισμική ενσωμάτωση λαών όπως οι βαλκανικοί, πολιτική ένωση με τα τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας και στρατιωτική παρουσία στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

 

 

Βασικός κρίκος που αυτή την στιγμή τους λείπει είναι η Αίγυπτος η οποία αποτελεί σημείο μετάβασης προς την Ερυθρά Θάλασσα από όπου η Τουρκία μεσω Σομαλίας, που ήδη έχει βάση στρατιωτική, θα ενώνεται με το Πακιστάν και το λιμάνι της Γκουαντάρ, προκαλώντας ασφυξία καταρχάς στα αραβικά κράτη.

Αυτό ουσιαστικά θα δώσει το έναυσμα στην Τουρκία να φτάσει σε ένα δεύτερο βαθμό στην αθλη της Ευρώπης, όπου μέσω Βαλκανίων, αδρανοποίησης της Ελλάδας- Κύπρου και ελέγχου της Λιβύης, θα αποκόψεις ουσιαστικά την Ευρώπη και τις θαλάσσιες δυνάμεις.

Βασικό στοιχείο του όλου σχήματος αποτελεί το Κατάρ, το οποίο λειτουργεί ως τα γραφεία συντονισμού και εφοδιασμού, και στο οποίο σταθμεύουν ήδη 5.000 Τούρκοι για προστασία του καθεστώτος.

 

Αυτό είναι και ο λόγος (μαζί με άλλους) της πρόσφατης αφύπνισης της Σαουδικής Αραβίας η οποία συνειδητοποίησε πως πρέπει να αναλάβει δράση, αποκαθιστώντας έστω και προσωρινά σχέσεις με το Ιράν .

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Στην φάση αυτή πρέπει να βάλει στο παιχνίδι των εξοπλισμών την Κύπρο Το όλο σχήμα έχει ακριβώς το αδύναμο σημείο του ακριβώς στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Δεδομένης της ύπαρξης του ελληνοισραηλινού άξονα, και της μέχρι στιγμής, σύμπραξης της Αιγύπτου στο σχήμα, το νησί της Κύπρου αποτελεί το σημείο κλειδί.

Για αυτό το επόμενο διάστημα η πρόσθετα αποσταθεροποίησης των δύο ελληνικών κρατών από την Τουρκία αναμένεται να ενταθεί.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024