03/05/2024

ΟΙ ΗΠΑ επιστρέφουν στρατιωτικά στη Μέση Ανατολή;

Το Πεντάγωνο στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-35 και ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή για να αποκρούσει τους ολοένα και πιο επιθετικούς ελιγμούς Ρώσων πιλότων πάνω από τη Συρία και να υπερασπιστεί την εμπορική ναυτιλία από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων από το Ιράν.

Τα F-35 ακολουθούν την ανάπτυξη stealth F-22 στην Ιορδανία από την Ευρώπη τον περασμένο μήνα για να αποκρούσουν τους ελιγμούς των Ρώσων πιλότων.

Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh ανακοίνωσε την ανάπτυξη σήμερα Δευτέρα, αλλά δεν είπε πόσο καιρό θα παραμείνει το αεροσκάφος στην περιοχή.

Στις πλωτές οδούς της περιοχής, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – το USS Thomas Hudner – έφτασε στο αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού στο Μπαχρέιν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αφού πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Το Σαββατοκύριακο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άρχισε να πετάει νεοαφιχθέντα F-16 σε περιπολίες πάνω από τον Περσικό Κόλπο για να παρακολουθεί την εμπορική ναυτιλία.

Το αεροσκάφος της USAF A-10 Warthog άρχισε να κάνει περιπολίες πάνω από τον Κόλπο νωρίτερα αυτό το μήνα, μέρος μιας ενοποίησης περιπολιών των ΗΠΑ και των συμμάχων γύρω από τα στενά του Ορμούζ ως απάντηση στις πρόσφατες κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων από το Ιράν.

Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια από τον Απρίλιο μετά την κατάσχεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ του φορτίου ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Νήσων Μάρσαλ – το Suez Rajan – που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να διπλασιάσει την ασφάλεια στην περιοχή καθώς επιδιώκει να εξισορροπήσει τις ανησυχίες των περιφερειακών κρατών με την πίεση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να πατάξει τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν προς την Κίνα.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου που πιέζουν για πρόσθετα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή διαλαλούν τις βραχυπρόθεσμες, γρήγορες αναπτύξεις ως τρόπο να καθησυχάσουν τους συμμάχους της Μέσης Ανατολής καθώς η Ουάσιγκτον εστιάζει τη στρατηγική της προσοχή στην Ευρώπη και την Ασία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024