02/05/2024

Γιατί η πρόσκληση του Μπάιντεν στον Νετανιάχου δεν είναι επίτευγμα για το Ισραήλ

DIGITAL CAMERA

Ben Caspit

AL MONITOR 


Αφού επέκρινε ανοιχτά την κυβέρνηση Νετανιάχου και αρνήθηκε να καλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται τώρα ότι προσπαθεί να κατευνάσει τις διμερείς εντάσεις.

Μόλις 24 ώρες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι αργές επαφές για το τηλεφώνημα είχαν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό. Πηγή που γνωρίζει αυτές τις επαφές είπε : «Τελικά, ο Λευκός Οίκος συνειδητοποίησε ότι η συνάντηση με τον Χέρτζογκ χωρίς καν να μιλήσει με τον Νετανιάχου ήταν λίγο υπερβολική. Κατάλαβαν ότι το βάθος μιας τέτοιας ταπείνωσης θα μπορούσε να οδηγήσει τον Νετανιάχου να υιοθετήσει ακόμη πιο επικίνδυνες, ριζοσπαστικές θέσεις».

Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στις 17 Ιουλίου σχεδιάστηκε έτσι για να μειώσει την πίεση που είχε αναπτυχθεί στη σχέση τους  από τότε που ο Νετανιάχου ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έξι μήνες, με την πιο κραυγαλέα εκδήλωση να είναι η κατάφωρη άρνηση του Μπάιντεν να προσκαλέσει τον Ισραηλινό ηγέτη στον Λευκό Οίκο ως ένδειξη της δυσαρέσκειας για την εκστρατεία αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος που ηγείται της κυβέρνησής του για την αποδυνάμωση των δικαστηρίων της χώρας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η απογοήτευση του Νετανιάχου με αυτή τη συνεχιζόμενη ελαφρότητα έφτασε στα ύψη, οδηγώντας τον να επιτεθεί στον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Χέρτζογκ, για τη συνεχιζόμενη αποτυχία του να συντονίσει μια συνάντηση Νετανιάχου -Μπάιντεν.

«Ο Νετανιάχου πυροβολεί τον αγγελιοφόρο», είπε μια ισραηλινή διπλωματική πηγή. «Τι σχέση έχει ο Πρέσβης Χέρτζογκ με το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν θέλει να ακούσει τον Νετανιάχου; Ακόμα κι αν ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον ήταν ο Τόνι Μπλίνκεν και όχι ο Μάικ Χέρτζογκ, δεν θα είχε καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση ότι η τρέχουσα  κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είναι η πιο ακραία και ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποδυναμώσει την ισραηλινή δημοκρατία και να καταλάβει όλους τους κλάδους της κυβέρνησης».

Η πηγή απηχούσε την πρόσφατη περιγραφή του Μπάιντεν για την ισραηλινή κυβέρνηση ως την πιο ακραία που έχει δει από τη δεκαετία του 1970.

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις αντικατοπτρίζουν την παράλογη και περίπλοκη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών και των κρατών τους. Η απόφαση του Νετανιάχου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του να μην αντικαταστήσει τον Πρέσβη Μάικ Χέρτζογκ, ο οποίος είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση που τόσο μισούσε, ήταν μάλλον έκπληξη. Η εξαιρετικά ύποπτη φύση του Νετανιάχου τον οδήγησε να απολύσει περισσότερους κατώτερους αξιωματούχους των οποίων η μόνη αμαρτία ήταν ότι διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως, ο Πρέσβης Χέρτζογκ είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες γενικά, και από την κυβέρνηση Μπάιντεν ειδικότερα. Τυχαίνει επίσης να είναι αδερφός του Προέδρου Χέρτζογκ, ο οποίος απολαμβάνει σχετικά ισχυρή δημόσια υποστήριξη.

Ο Νετανιάχου σκέφτηκε ότι αφήνοντας τον Χέρτζογκ στη θέση του θα τον διευκόλυνε τους ελιγμούς απέναντι στον Μπάιντεν και θα ήταν πιο δύσκολο για τον πρόεδρο να του αντιταχθεί. Όταν ο Χέρτζογκ πίεσε για συνομιλίες συμβιβασμού υπό την αιγίδα  του συνασπισμού της Κνεσέτ και της αντιπολίτευσης στον σκληρό αγώνα για τη νομοθετική αναμόρφωση της κυβέρνησης, ορισμένοι κατηγόρησαν τον Χέρτζογκ ότι ήταν σύμφωνος με τον Νετανιάχου, μεταξύ άλλων λόγω του αδελφού του.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρόεδρος Χέρτζογκ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μιλήσει σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου και να συναντηθεί με τον Μπάιντεν. Η αναμενόμενη φωτογράφιση από το Οβάλ Γραφείο δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί παρά ως ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τον Νετανιάχου. Ο Χέρτζογκ είχε σχεδιάσει να φύγει από τη συνάντηση υψηλού προφίλ με πρόσκληση για τον Νετανιάχου, αλλά ο Μπάιντεν παρενέβη για να αποφύγει μια συνολική κρίση και απηύθυνε ο ίδιος την πρόσκληση στην κλήση του με τον Νετανιάχου.

Ωστόσο, οι αναγνώσεις της συνομιλίας ήταν αρκετά διαφορετικές. Η αμερικανική δήλωση δεν ανέφερε συγκεκριμένη πρόσκληση στον Λευκό Οίκο, αλλά επικεντρώθηκε στην ανησυχία των ΗΠΑ για τις ριζοσπαστικές πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η ισραηλινή πλευρά από την άλλη επικεντρώθηκε  στην «πρόσκληση του Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Ως συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου για μια επερχόμενη συνάντηση, αλλά δεν τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο. Μια τέτοια συνάντηση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το φθινόπωρο.

«Μια τέτοια συνάντηση είναι περισσότερο ταπείνωση παρά επίτευγμα», δήλωσε  μια ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή. «Είναι το είδος της συνάντησης για κατώτερους ηγέτες από τον Τρίτο Κόσμο, το είδος που η Αμερική δεν θεωρεί πραγματικά σημαντική. Αν ο Νετανιάχου καυχιέται γι’ αυτό, βρίσκεται πραγματικά σε μπελάδες.»”

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, φαίνεται να διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές της. Εάν ο Νετανιάχου πετύχει συμβιβασμό με την αντιπολίτευση για τη βαθιά αμφιλεγόμενη στείρωση των δικαστηρίων, όπως υποσχέθηκε στον Μπάιντεν στο τηλεφώνημά τους (για άλλη μια φορά), η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στο Οβάλ Γραφείο.

Εν τω μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ θερμαίνονται καθώς η Κνεσέτ πλησιάζει σε ψηφοφορία για την προτεινόμενη νομοθεσία. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι διαδηλωτές κήρυξαν την Τρίτη ημέρα «οργής» και «διαταραχών», αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους, κόμβους και σιδηροδρομικούς σταθμούς και πραγματοποιώντας διαδήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εργατικής ομοσπονδίας Histadrut στο Τελ Αβίβ.

«Ο Νετανιάχου συνεχίζει να παίζει διπλό παιχνίδι. Υπόσχεται στον πρόεδρο στα αγγλικά ότι θα αγωνιστεί για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση [για τη νομοθεσία], αλλά δίνει εντολή στους ριζοσπάστες στα εβραϊκά να προχωρήσουν. Αυτό δεν θα τελειώσει καλά», δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος Likud υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αναταραχές φαίνεται να έχουν επηρεάσει και την υγεία του Νετανιάχου. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο αφού λιποθύμησε στο σπίτι του όπου έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι του. Αρχικά διαγνώστηκε ότι έπασχε από αφυδάτωση μετά από μια κρουαζιέρα την προηγούμενη μέρα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας κατά τη διάρκεια υπερβολικής ζέστης. Ωστόσο, ο Νετανιάχου νοσηλεύτηκε τη νύχτα στο καρδιολογικό τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ισραήλ, με κορυφαίους καρδιολόγους να καλούνται για να τον δουν. Του εμφυτεύτηκε ένα υποδόριο μόνιτορ καρδιακού ρυθμού και εξήλθε την επόμενη μέρα.

Αυτή τη στιγμή ο Νετανιάχου δείχνει να είναι σε καλή φόρμα. Ωστόσο, ο 74χρονος ηγέτης, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, που τιμάται από πολλούς ως παντοδύναμος ήρωας, έχει βιώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την υγεία τους τελευταίους μήνες. Κατά το Γιομ Κιπούρ το περασμένο φθινόπωρο, ο Νετανιάχου λιποθύμησε. Οι δικοί του είπαν ότι αυτό συνέβη λόγω της νηστείας. Αυτή τη φορά, είπαν ότι συνέβη «λόγω του ήλιου». Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, η χύτρα ταχύτητας που είναι η καθημερινή ζωή του Νετανιάχου δεν μπορεί να είναι καλή για την υγεία του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024