02/05/2024

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή έφεραν την αμερικάνικη πρόσκληση στον Νετανιάχου

This caricature of Benjamin Netanyahu was adapted from a Creative Commons licensed photo from the Foreign and Commonwealth Office's Flickr photostream

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τότε που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο, χαλαρώνοντας τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ τους τελευταίους  μήνες σχετικά με την κατεύθυνση της κυβέρνησης του Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα τί οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο σ΄αυτή την πρόσκληση.

Η κίνηση αντέστρεψε την απόφαση του Μπάιντεν τον Μάρτιο να αποφύγει οποιαδήποτε συνάντηση με τον Νετανιάχου «στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η προοπτική μιας συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως το γεγονός ότι ο Μπάιντεν εγκατέλειψε τις αντιρρήσεις του σε ορισμένες από τις σκληρές θέσεις του Ισραηλινού ηγέτη ως μέρος αυτού που ο ίδιος χαρακτήρισε ως«έναν από τους πιο εξτρεμιστές»  συνασπισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης από τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπάιντεν έχει εκφράσει ιδιαίτερη αντίθεση στις αποφάσεις του Νετανιάχου να υπονομεύσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να εγκρίνει αναδρομικά οικισμούς που χτίστηκαν σε αυτό το έδαφος χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

 Η πρόσκληση του Μπάιντεν ήρθε μια μέρα πριν να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στον Λευκό Οίκο, κάτι που είχε ευρέως θεωρηθεί ως ελιγμός της αμερικάνικης κυβέρνησης απέναντι στον Νετανιάχου. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση του Νετανιάχου και δεν είναι σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ παρατηρείται ένας ολοένα και βαθύτερος διχασμός μεταξύ των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σχετικά με την στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ έχει σηκώσει το κεφάλι καθώς οι προοδευτικοί καταδικάζουν ανοιχτά το εβραϊκό κράτος και περιφρονούν την τρέχουσα κυβέρνησή του. 

Ο Έλιοτ Έιμπραμς, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, γράφει σε άρθρο του στο CFR  πως «δεν μπορεί να ήταν τυχαίο ότι η πρόσκληση ήρθε την ημέρα πριν ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ  επρόκειτο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να μιλήσει σε μια κοινή σύνοδο του Κογκρέσου.Ο Χέρτζογκ προέρχεται από την κεντροαριστερά στο Ισραήλ, το Εργατικό Κόμμα, επομένως η θερμή υποδοχή του Μπάιντεν είναι κατάλληλη για κάθε αρχηγό ισραηλινού κράτους, αλλά και ευρέως αντιληπτή ως άλλη μια παρέμβαση στην ισραηλινή πολιτική. Μπορεί επίσης να μην είναι τυχαίο ότι η πρόσφατη παραμονή του Νετανιάχου στο νοσοκομείο πρότεινε στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, και ίσως ακόμη και στον πρόεδρο, ότι τα παιχνίδια για την επίσκεψη του αρχηγού της κυβέρνησης του Ισραήλ ήταν παιδικά.» Ειδικά τη στιγμή που οι ΗΠΑ βλέπουν την αναταραχή να υποβόσκει στην περιοχή. Βόρεια του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εμποδίζει την επιλογή νέου προέδρου για τον Λίβανο και θερμαίνει επικίνδυνα τη συνοριακή περιοχή.

Στα ανατολικά, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ αυξάνονται σε επιρροή στη Δυτική Όχθη και μια αυξανόμενη ροή όπλων —και της ιρανικής επιρροής— αυξάνει τον όγκο της βίας και της τρομοκρατίας.Η Jerusalem Post σε αναφορά της στις 26 Ιουνίου 2023 έγραψε ότι η PIJ (Παλαιστινιακή ΙσλαμικήΤζιχάντ) έχει γίνει κυρίαρχη δύναμη στη βόρεια Δυτική Όχθη, κυρίως χάρη στην οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από το Ιράν «Η Ισλαμική Τζιχάντ χρησιμοποιεί χρήματα του Ιράν για να αγοράσει όπλα και πίστη στη Δυτική Όχθη» όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα. «Η οργάνωση πληρώνει υψηλούς μισθούς στα μέλη της». Σύμφωνα με την πηγή, η Παλαιστινιακή Αρχή παρατήρησε ότι υπάρχει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων της PIJ και των μελών των Ταξιαρχιών Μαρτύρων al-Aqsa, της ένοπλης πτέρυγας της  παράταξης Φατάχ. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής φοβούνται ότι δεκάδες ένοπλοι της Φατάχ που ανήκουν στις Ταξιαρχίες Μαρτύρων βρίσκονται επί του παρόντος στη μισθοδοσία του Ιράν – μέσω του παλαιστινιακού αντιπροσώπου του της Ισλαμικής Τζιχάντ,  πρόσθεσε η πηγή. «Το Ιράν είναι ήδη εδώ, στη Δυτική Όχθη», ισχυρίστηκε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Ραμάλα. «Οι Ιρανοί θέλουν οι Παλαιστίνιοι πράκτορες τους να επεκτείνουν τον έλεγχό τους από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη».

Εν τω μεταξύ, το Ιράν συνέχισε να προωθεί το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του. Μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2023 σημείωσε ότι:

Υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους ο πυρηνικός κίνδυνος έχει αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες και θα συνεχίσει να αυξάνεται (απουσία συμφωνίας ή αποκλιμακωτικών βημάτων από το Ιράν): (1) επέκταση του εμπλουτισμού στο Fordow. (2) αύξηση των αποθεμάτων του Ιράν σε ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού· (3) και ένα αυξανόμενο χάσμα παρακολούθησης.

Εκείνους τους μήνες, και από τότε που ο κ. Νετανιάχου ανέλαβε ξανά την πρωθυπουργική θέση τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν του αρνήθηκε μια πρόσκληση στην Ουάσιγκτον. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε αυτή η πρόσκληση θα μεταφραστεί πραγματικά σε επίσκεψη. Αλλά σύμφωνα με τον Έλιοτ Έιμπραμς έχει καθυστερήσει πολύ, δεδομένων των τρομερά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο οι δύο άνδρες. «Οι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγάλοι για να επιτρέψουν το είδος της διπλωματικής αμέλειας που είδαμε στην άρνηση πρόσκλησης του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν πολλά να μιλήσουν. Όσο πιο γρήγορα οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη Νετανιάχου, τόσο το καλύτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CFR

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024