02/05/2024

ΗΠΑ: Τριμερής σύνοδος με Ιαπωνία και Νότια Κορέα στο Καμπ Ντέιβιντ

South Korean President Yoon Suk Yeol (R) speaks with U.S. President Joe Biden (L) and Japanese Prime Minister Fumio Kishida ahead of their three-way talks in Hiroshima, Japan, in this file photo taken May 21, 2023. (Pool photo) (Yonhap)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να αναθερμάνει τις ιστορικά δύσκολες σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα, θα υποδεχτεί τους ηγέτες των δύο χωρών στις 18 Αυγούστου. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η τριμερής σύνοδος, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ θα διεξαχθεί στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων, κοντά στην Ουάσινγκτον.

Η Νότια Κορέα σημαδεύτηκε από την ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου μεταξύ 1910-45. Το 2018 νοτιοκορεατικό δικαστήριο διέταξε ιαπωνικές επιχειρήσεις να καταβάλουν αποζημιώσεις για την εξαναγκαστική εργασία που επέβαλαν σε πολλούς Κορεάτες την εποχή εκείνη, ένα γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση. Τον Μάρτιο η Σεούλ παρουσίασε ένα άλλο σχέδιο αποζημίωσης που δεν προβλέπει την υποχρεωτική οικονομική συμβολή της Ιαπωνίας.

Ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεργασία τους στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Έχοντας αναγνωρίσει τον ανταγωνισμό με την Κίνα ως πρόκληση, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει προωθήσει  νέες μορφές θεσμικής συνεργασίας με ομοϊδεάτες συμμάχους και εταίρους: πρώτον, τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια (Quad) μαζί με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, στη συνέχεια, την  AUKUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-Η.Π.Α.), μια εταιρική σχέση που αποσκοπεί στην παροχή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία και στην εμβάθυνση της συνεργασίας αιχμής στη στρατιωτική τεχνολογική καινοτομία μεταξύ των τριών χωρών· και τώρα, μια σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας στην οποία οι παράλληλοι στόχοι ασφάλειας δύο επακόλουθων συμμάχων της Βορειοανατολικής Ασίας έχουν συγκλίνει με αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ποντάρει πολλά στην προσπάθειά της να φέρει κοντά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να παραμερίσουν τις ιστορικές εχθρότητες. Επιπλέον, τα ωστικά κύματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι φόβοι ότι μια ρεβιζιονιστική μετάδοση μπορεί να ενθάρρυνε τον κινεζικό ή βορειοκορεατικό εξαναγκασμό στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού έχουν ευθυγραμμίσει τις ανησυχίες ασφαλείας της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με τους στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αλλά τίποτα δεν κινήθηκε σημαντικά μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου 2022 του συντηρητικού προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος υποστήριξε την πρόθεσή του να δώσει προτεραιότητα στη σταθεροποίηση της σχέσης της Νότιας Κορέας με την Ιαπωνία. Ο Γιούν κινήθηκε αποφασιστικά τον περασμένο Νοέμβριο για να συμμετάσχει με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον Πρόεδρο Μπάιντεν σε μια εκτεταμένη δήλωση κοινής ασφάλειας και οικονομικών συμφερόντων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης. Στη συνέχεια, ο Γιούν προώθησε ένα σχέδιο χρηματοδότησης που ζητούσε συνεισφορές του ιδιωτικού τομέα για τα θύματα της Νότιας Κορέας της καταναγκαστικής εργασίας της εποχής του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στα χέρια ιαπωνικών εταιρειών. Η λύση έθεσε τα θεμέλια για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας μια εξαιρετικά αποτελεσματική κρατική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο και λαμβάνοντας πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Χιροσίμα τον περασμένο Μάιο.

 

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αναρωτιούνται  εάν τα τρέχοντα επίπεδα συντονισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρηθούν μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το επόμενο έτος. Έτσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε να θεσμοθετήσει τον τριμερή συντονισμό σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» τόσο τους συμμάχους όσο και τις μελλοντικές ηγεσίες των ΗΠΑ σε μια συλλογική δέσμευση  βασισμένη σε κανόνες σε αντίθεση με μια τάξη ασφαλείας Ινδο-Ειρηνικού που βασίζεται στη δύναμη.

Η θεσμοθέτηση της τριμερούς διαχωρίζει επίσης μια τέτοια συνεργασία από διμερείς διαφορές και απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η τριμερής αυτόνομη σύνοδος κορυφής έχει σκοπό να σηματοδοτήσει μια δέσμευση συλλογικής ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η κινεζική Global Times χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια τριμερή συμμαχία ασφαλείας τύπου «μίνι-ΝΑΤΟ».

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024