04/05/2024

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια και ευκαιρίες για την εξωτερική πολιτική

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

H σημερινή Δευτέρα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από άποψη εξωτερικής πολιτικής καθώς τρία γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας λαμβάνουν χώρα.

Η άτυπη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια την οποία διοργανώνει η Αθήνα

Η προγραμματισμένη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η προκλητικότητα της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου- μια στάση που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής πλευράς η οποία δε γνωρίζει τη σημασία του Δικαίου ούτε μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής στη διεθνή σκακιέρα διότι το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να τραμπουκίζει.

Άφιξη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι- γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου να ασκήσει διπλωματία στο ουκρανικό ζήτημα υποσκελίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας.

Για να συνοψίσουμε τη σημερινή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημέρα έχουμε τα εξής:

  • 11:00 Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο (είναι σε εξέλιξη)
  • 13:00 Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου (ιδιαίτερη σημαντική λόγω του ρόλου της Ρουμανίας στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αλλά και ως χώρας του ΝΑΤΟ με εγγύτητα στο ουκρανικό πεδίο)
  • 15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς (αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πρόσφατα επεισόδια και τη δολοφονία του Μιχάλη. Ας μην λησμονούμε πως η ομάδα των Κροατών χούλιγκανς μπήκε ανενόχλητη στη χώρα- οι ευθύνες είναι καθαρά ελληνικές για το ζήτημα της εισόδου. ΟΙ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να απελαθούν από τη χώρα μας).
  • 20:15 Προγραμματισμένο δείπνο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου θα συμμετάσχουν ηγέτες της χωρών της βαλκανικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. με την Ελλάδα να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της βαλκανικής, αλλά και στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
  • 22:00 (15:00 ώρα Ν. Υόρκης) Προγραμματισμένη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται διαβουλεύσεις για τη Μέση Ανατολή, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο.

Υπενθυμίζω εδώ πως στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα, η Ρωσία μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν, καθώς ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, προέβαλε βέτο στην έκδοση κοινής δήλωσης, ζητώντας χρόνο γιατί το θέμα δεν θεωρείται επείγον, όπως δήλωσε. Φυσικά είναι κατανοητό πως όσα εκτυλίσσονται στην Κύπρο με την τουρκική προκλητικότητα, η Ρωσία επιθυμεί να τα μελετήσει και να επιβάλλει αδράνει από τον ΟΗΕ ώστε να χρησιμοποιήσει το modus operandi για τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει στα ανατολικά υπό την κατοχή της.

Συμπερασματικά, η σημερινή ημέρα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Αθήνα να καταδείξει τον ρόλο της Τουρκίας και να εξηγήσει στους συνομιλητές της πώς οι τακτικές Πούτιν και Ερντογάν ταυτίζονται.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024