04/05/2024

BRICS: ποια κράτη της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να ενταχθούν

Η Κίνα και η Ρωσία επιδιώκουν να επεκτείνουν την ομάδα των χωρών BRICS και, φυσικά,την παγκόσμια επιρροή τους, και αρκετές χώρες της περιοχής ΜΕΝΑ είναι στην αναμονή για να υποβάλουν αίτηση ένταξης. 

Η 15η ετήσια σύνοδος κορυφής των BRICS ξεκινά στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής την Τρίτη 22 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 24 Αυγούστου. Σ΄αυτή θα συμμετάσχουν  ανώτεροι αξιωματούχοι πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών — Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Νότια Αφρική —οι οποίοι εκτός των άλλων θα συζητήσουν και την επέκταση της ομάδας τους που συχνά θεωρείται ως εναλλακτική πρόταση στη δυτική ηγεμονία.

Στη σύνοδο θα παραστούν οι ηγέτες όλων των μελών των χωρών BRICS, εκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα απευθύνει εικονικό χαιρετισμό λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του για την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία. Τον Πούτιν θα αντικαταστήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ. 

Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες θα συζητήσουν  για τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB) με έδρα την Κίνα, γνωστή και ως τράπεζα BRICS, η οποία περιλαμβάνει μέλη των BRICS καθώς και το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ των μετόχων της.

Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα της συνόδου, η ομάδα θα μιλήσει για τις νέες εισαγωγές στο μπλοκ. Τα πέντε μέλη των BRICS είναι διχασμένα σχετικά με το αν θέλουν να καλωσορίσουν νέα μέλη στη συμμαχία τους και εάν όντως υποστηρίζουν τη διεύρυνση της ομάδας, καθώς υπάρχουν διαφορές ως προς τα κριτήρια εισδοχής.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου 67 ηγέτες σε όλη την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Καραϊβική έχουν προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής.

Η Κίνα, η Ρωσία και η πρόεδρος των BRICS, η Νότια Αφρική, υποστηρίζουν την επέκταση του μπλοκ, επιδιώκοντας να αυξήσουν την πολιτική και οικονομική τους επιρροή. Ωστόσο, η Βραζιλία είναι δύσπιστη και η Ινδία, η οποία φαίνεται να φλερτάρει με τη Δύση, είναι αναποφάσιστη.

Σύμφωνα με τη Νότια Αφρική, περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα BRICS. Κάποιες έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους δημόσια, ενώ άλλες το έχουν κάνει ιδιωτικά. Τα νέα μέλη ελπίζουν να επωφεληθούν από την πολιτική και οικονομική επιρροή της ομάδας, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει πάνω από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 26% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ποιες  είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα  BRICS.

Αλγερία

Η πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα της Βόρειας Αφρικής υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS τον Ιούλιο, συνεισφέροντας 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην NDB με αίτημα να είναι μέτοχος. Η Αλγερία είναι στενός σύμμαχος της Κίνας, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής.

Μπαχρέιν

Το Bloomberg ανέφερε τον Απρίλιο ότι πέντε αραβικές χώρες προσπαθούσαν να ενταχθούν στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν.

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος είναι μέτοχος της τράπεζας BRICS και ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στις 19 Αυγούστου ότι σχεδίαζε να υποβάλει αίτημα συμμετοχής, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η ΥΠΕΞ της Ν. Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας λίγες μέρες πριν.

Κουβέιτ

Η Ναλέντι Πάντορ είπε επίσης ότι το Κουβέιτ υπέβαλε αίτηση.

Ιράν

Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πρόθεση της χώρας τους να ενταχθεί στο μπλοκ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν φαίνεται πως μίλησε για το θέμα σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Πρετόρια.

Παλαιστίνη

Η Ναλέντι Πάντορ επιβεβαίωσε σε ενημέρωση ειδήσεων στις 9 Αυγούστου ότι το κράτος της Παλαιστίνης υπέβαλε επίσημα αίτηση.

Σαουδική Αραβία

Η Πούρνιμα Ανάντ, πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS, αποκάλυψε στις 14 Ιουλίου ότι το βασίλειο ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην ομάδα.

Τυνησία

Ο Μαχμούντ μπιν Μαμπρούκ, εκπρόσωπος του φιλοπροεδρικού Κινήματος της 25ης Ιουλίου στην Τυνησία, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η χώρα του θέλει να ενταχθεί στους BRICS.

Τουρκία

Στις 14 Ιουλίου, η Ανάντ είπε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για ένταξη στη συμμαχία.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Εμιράτα είναι στενός σύμμαχος τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, και το κράτος του Κόλπου ήταν ένα από εκείνα που κατανομάστηκαν από την Πάντορ ότι θέλουν να ενταχθούν στους BRICS.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024