04/05/2024

Μία χώρα σε πόλεμο, ένα κράτος σε ειρήνη, μία κοινωνία σε τρικυμία

Γράφει ο Βαγγέλης Σιδερούδης*

 

Η ώρα της κρίσης απέχει από κατάλληλη για να γράφονται άρθρα, αλλά ο καθένας ας πράξει εκείνο που του αναλογεί και ας ανοίγει το στόμα του μόνο για να πει κάτι ουσιώδες.

Από τον Ιούλιο του 2018 τα καλοκαίρια στην Ελλάδα τείνουν να γίνουν εφιαλτικά. Φέρουν βαρύ συναισθηματικό φορτίο και μνήμες εφιαλτικές ενώ η πύρινη κόλαση εμφανίζεται κάθε χρόνο πιο λαίμαργη, λαίμαργη για τεράστιες εκτάσεις δασών, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οικίες μα, πάνω από κάθε τι, ζωές, αθώες ψυχές που δεν γυρίζουν πίσω. 

Η «κλιματική κρίση» και όλοι αυτοί οι πηχυαίοι τίτλοι δεν αποτελούν παρά το δάχτυλο πίσω από το οποίο τεχνηέντως κρύβεται η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η απάθεια της κοινωνίας. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο εκδηλώθηκαν 667 εστίες πυρκαγιάς εντός 10 ημερών! Εντός 10 ημερών! 66 φωτιές την ημέρα δηλαδή. Ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε κάποιοι ψυχασθενείς που, κατά δήλωσή τους, διεγείρονται από τον ήχο των πυροσβεστικών μπορούν να επιφέρουν τέτοια καταστροφή, δεν είναι εφικτό. Έτι περισσότερο θα πρέπει να εστιάσουμε στα σημεία εκδήλωσης πυρκαγιών: δημοφιλείς διεθνώς τουριστικοί προορισμοί, περίμετροι στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών βάσεων και πολλαπλές εστίες σε δύσβατες περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα οριακά υφίσταται. 

Βόρεια της Αλεξανδρούπολης οι πληροφορίες αναφέρουν τρία σημεία ταυτόχρονης έναρξης της πυρκαγιάς, ενεδρεύοντες, σαν στρατιώτες, «μετανάστες» παρακωλύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και την ίδια στιγμή που η κατάσταση στην περιοχή μοιάζει ανεξέλεγκτη, δύο πυρκαγιές ξεσπούν ταυτοχρόνως στα ορεινά της Ροδόπης, ξυπνώντας μνήμες της μεγάλης φωτιάς στο Παπίκιο από εστία «μεταναστών» τον περασμένο Οκτώβριο! Κατά διαβολική, δε, συγκυρία τα πύρινα μέτωπα στη Θράκη εκδηλώνονται το ένα μετά το άλλο μόλις άρχισαν να αίρονται σιγά σιγά τα νομικά κολλήματα για την αντιμετώπιση των διακινητών-καμικάζι στην Εγνατία Οδό… Οι συμπτώσεις παραείναι πολλές για να αγνοηθούν. Κι όσοι αποδίδουν τα συντονισμένα σχέδια πυρκαγιών σε συνωμοσιολογικά σενάρια, εμμένοντας στην «ξηρασία» και τα «τυχαία περιστατικά» κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ή εμάς τους υπόλοιπους!

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο, όχι κανονικό, από εκείνους που κηρύσσονται επισήμως και βγαίνουν μπροστά οι στρατοί. Όχι. Χειρότερα. Σε υβριδικό, σε πόλεμο ακήρυκτο! Ορδές ανεξέλεγκτων ανά την επικράτεια «μεταναστών», βιβλικές εικόνες χάους, ρήξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κράτος, λαός εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες, που αρέσκεται να ξιφομαχεί στα καφενεία, υπαρκτά και ηλεκτρονικά, και δεν ξέρει πότε να κρατήσει την γνώμη – το μακρύ και το κοντό του δηλαδή – για τον εαυτό του! Όλα τα παραπάνω συνιστούν μείγμα εκρηκτικό ακόμη και για την ίδια την υπόσταση ενός κράτους.

Αυτή την ώρα η Κυβέρνηση εμμένει στο μοντέλο της διαχείρισης και όχι της επίλυσης προβλημάτων. Καμία τομή, καμία λύση. Ημίμετρα, ανακοίνωση προσλήψεων και εξοπλισμών προς ικανοποίηση του Τάκη από την Κομοτηνή που ξέρει να οδηγεί Canadair και με κλειστά μάτια! Όσα Canadair και να χρεωθούμε, όσα Beriev και να ενοικιάσουμε προς ικανοποίηση των ρωσολάγνων, οι πυρκαγιές θα είναι όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου. Όλη η προσπάθεια θα έπρεπε να αφορά την πρόληψη εκδήλωσης, αν αρπάξει και μετά τίποτα δεν γίνεται. Ας μελετήσουμε όποιο σύστημα θέλουμε, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, χώρα χωρίς Δασική Υπηρεσία είναι καταδικασμένη να ταλαιπωρεί υδροκέφαλες πυροσβεστικές υπηρεσίες που παλεύουν με θηρία πολλαπλάσιά τους.

Τα καλοκαίρια μας πλέον αυτά θα είναι, κάθε χρόνο και χειρότερα. Δάση θα ισοπεδώνονται, ζώα θα απανθρακώνονται, σπίτια θα απειλούνται αλλά εμείς θα περιμένουμε τον Δήμο να έρθει να καθαρίσει από χόρτα και κλαδιά το παρατημένο χωράφι μας.

Αυτή τη στιγμή που σας γράφω ο αριθμός προειδοποίησης 112, σαν άλλη πολεμική σειρήνα, καλεί προς εκκένωση τα Λάβαρα, τον Άβαντα, τον Μίσχο, Μέγα Πιστό, Σώστη, Πολύανθο και Ληνό. Η Θράκη καίγεται και πού θα σταματήσει…!

*Ο Βαγγέλης Σιδερούδης  είναι απόφοιτος ΔΕΠΣ Παντείου. Ζει στην Κομοτηνή και έγραψε αυτό το άρθρο για το  Geopolitics & Daily News να δείξει την κατάσταση που επικρατεί. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024